StoryEditor
HrvatskaPOTPORA NA FACEBOOKU

SDP-ovci: Milanović nije smio prekrižiti Holy

Piše PSD.
16. lipnja 2012. - 23:33
Vjeran Piršić, poznati nevladin aktivist i borac za zaštitu prirode, nakon ostavke ministrice za zaštitu okoliša Mirele Holy, pokrenuo je na Facebooku grupu “Podrška bivšoj ministrici Mireli Holy”. Grupa broji oko 2700 članova, mahom novinara, intelektualaca, “zelenih”, ali je zanimljivo kako su članovi grupe i pojedini ministri Vlade Zorana Milanovića - tu su Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, te Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta. Također, u grupu se učlanilo i dvadesetak lokalnih organizacija SDP-a.

Pokazuju li tako SDP-ovci nezadovoljstvo načinom na koji je Holy otišla iz Vlade pitali smo Aleksandru Kolarić, nekadašnju glasnogovornicu Račanove Vlade i predsjednicu Hrvatske udruge za odnose s javnošću, koja je također članica ove virtualne grupe.

- Prihvaćanje te ostavke je bilo ishitreno. Što se tiče ministara koji su u grupi mogu reći da je SDP bio uvijek otvoreniji prema različitim mišljenjima, a možda ministri i na ovaj način izražavaju nezadovoljstvo zbog odlaska Mirele Holy - rekla nam je Kolarić, a u grupi smo zapazili i Danijela Mondekara, saborskog zastupnika SDP-a.

Uvijek prijateljica

- Meni je Mirela prijateljica, to će uvijek biti. Ona je napravila gaf i zbog toga je odgovarala, ali zbog toga gafa, nažalost, do izražaja neće moći doći sve njezine sposobnosti, poštenje... - kaže Mondekar kojega smo upitali i što kaže na Čačićevo obezvrijeđivanje rada ministrice Holy i tvrdnje da su studije (koje je Holy držala relevantnima) sumnjive i “smrdljive”.

- Bit će kako premijer Milanović kaže - kratko je odgovorio Mondekar, kojeg su, kaže, u grupu “ubacili”, ali ipak neće izbrisati svoje ime. I ministar Maras, koji nam kaže da ga je netko “ubacio” u grupu, nije htio odgovoriti na pitanje hoće li se sam izbrisati.

Komentar su nam dali i drugi SDP-ovci iz grupe.
- Ja sam se sam učlanio jer mi je žao što je otišla. Počinila je prijestup, ali premijer nije trebao ovako olako prihvatiti ostavku, posebice kada je vidio radost HNS-a. Žalimo za njom. Ipak, Milanović je moj predsjednik i bit će kako on kaže. Ovo učlanjivanje na “fejs” je moj privatan stav, a ne otpor Milanoviću. Holy podržavamo kao osobu i nikada je se nećemo odreći - kaže jedan od članova grupe.

“Ovo nije grupa kojom se traži povratak Holy na mjesto ministrice. Nitko ne tvrdi da ona nikad nije radila greške i da ponekad nije bila u pravu. Ovo je samo podrška ženi koja je pokušala ovaj svijet napraviti barem malo boljim”, stoji u opisu grupe u koji stotine građana ostavljaju svoje komentare “Holygatea”.

- Samo je bila između dvije vatre. S jedne strane otpadna mafija sa svojim interesima, s druge strane Čačić s Plominom i Omblom, a ona je sirota stavila svoju glavu na panj, jer je mislila da joj stranka čuva leđa. A stranka joj je okrenula leđa. Fuj - jedan je od komentara iz grupe u koje se može učlaniti svaki korisnik, a može ga “ubaciti” i netko od virtualnih prijatelja.

No, vlasnik profila koji je “ubačen” u grupu se obavještava o svakoj promjeni, pa može odbiti ili potvrditi učlanjenje, tj. izbrisati se iz grupe. Također, nakon što aplicirate za ulazak u pojedine grupe, osnivač virtualne zajednice, ako je tako naveo u postavkama, može potvrditi ili odbiti vaš zahtjev. Spomenimo i da su profili ministara u grupama autentični.

SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS

 

‘Ivana Orleanska’

Evo nekih komentara iz grupe podrške:

“Ako Mirela napusti društvo “Kukuriku”, objedini “zelene” i osnuje stranku, mogla bi postati Ivana Orleanska.

I konačno, prva ozbiljna “treća opcija” u Hrvatskoj”, “Aktualni premijer kojeg javnost percipira kao Čačićeva pomoćnika, nakon što je dozvolio da ministricu iz redova njegove stranke Čačić omalovažava i vrijeđa na sjednicama Vlade, okrenuo je i drugi obraz te dozvolio da već drugi ministar iz njegovih crvenih redova napusti Vladu u samo šest mjeseci.

Stabilna Vlada, odlučan premijer, nema što”, “Svi imamo nekoga tko je negdje zaposlen, bilo to u gradskoj vlasti, upravi ili odvjetničkim uredima - odgovorila je to jedna HNS-ovka na pitanje zašto je svoga oca imenovala u Upravno vijeće Javne ustanove. Pa zar to nije nepotizam?”...

Mirela je prerano zakukurikala

Smjena ministrice Mirele Holy otvorila je brojna pitanja o funkcioniranju naših političkih elita. Između ostaloga, imajući u vidu ministričino energično protivljenje pojedinim krupnim elektroenergetskim projektima i investicijama, kao i njezino inzistiranje da se provedu temeljite ekološke studije o eventualnoj šteti koju bi takvi projekti mogli nanijeti okolišu, ne može se izbjeći dvojba je li ministričina smjena zapravo pobjeda krupnog kapitala, ili su nam, s druge strane, takvi projekti i investicije jedina nada da se izvučemo iz gospodarske krize, pa makar i nauštrb ekoloških kriterija.

- To je vrlo složeno pitanje i ne može se jednostrano odgovoriti. Prvo, svi akti oko Omble nisu završeni, a uzimajući u obzir ekološke studije i razmatranja stranih autora, znanost je već izrazila protivljenje takvim projektima u kraškim područjima – kaže nam Lovre Rumora, predsjednik Zelenih Dalmacije, te nastavlja:

- S druge strane, ekonomija može navijati za neke projekte usprkos određenim ekološkim štetama, i to je sasvim legitimno. Zeleni Dalmacije podržavaju takve investicije ako su ekološke štete minimalne. Dakle, nismo talibani pa da budemo protiv svih investicija. Međutim, ovdje se ne radi o minimalnoj ekološkoj šteti, nego o velikim štetama koje mogu imati dalekosežne posljedice. Stoga bih sačekao konačnu znanstvenu ocjenu isplativosti projekta. Razumijem da Čačiću ekologija nije na prvom mjestu, ali nama jest – zaključuje Rumora.

Ekonomist dr. Petar Filipić smatra, pak, da obje strane barataju argumentima koji nisu za potcjenjivanje, kao i da u tom prostoru ima mnogo aljkavosti, voluntarizma i traženja osobnih profita.

- S jedne stane, mislim da Zeleni radikaliziraju priču, a s druge strane je normalno da se kapital locira tamo gdje će imati najveći rezultat i profit. U taj procjep upala je ta draga gospođa Holy, koja je očito imala razloga boriti se protiv ovakvih, potencijalno ekološki štetnih projekata, ali bojim se da naša politička scena još nije sazrela za političare poput nje. Kad bismo mi imali puno velikih investicija, onda bismo mogli temeljito voditi računa o ekološkim kriterijima, ali pošto takvih investicija baš i nemamo, onda je razumljivo da se ti ekološki kriteriji spuštaju – kaže dr. Filipić.

Naš sugovornik ističe da je u “slučaju Ombla“ zanimljivo razmotriti retoriku koju koriste obje strane.

- Zeleni prvi put u 20 godina imaju u vrhu vlasti nekoga svoga i retorika im naglo postaje suptilnija, da ne kažem pametnija. S druge strane je elektroprivreda, koja u ovom slučaju, umjesto partnera, postaje tek informacijski servis, a njezinu operativnu ulogu preuzima prvi potpredsjednik Vlade. I umjesto da se razgovara o jednom elektroenergetskom projektu, stvar se pretvara u ogledavanje moći unutar Vlade, što znači da Vlada ne funkcionira kao ekipa – drži dr. Filipić.

DAMIR PILIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 08:16