StoryEditorOCM

Sanader: Hrvatska ne prejudicira sporne točke na granici sa Slovenijom

Piše PSD.
15. listopada 2008. - 18:30

Hrvatska nikada nije u svojim dokumentima prejudicirala sporne točke na granici sa Slovenijom i predlaže da se o njima raspravi pred međunarodnim pravosudnim tijelom, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Malo sam se iznenadio onim što kaže slovenski ministar u odlasku Dimitrij Rupel, to naprosto nije istina. Istina je da Hrvatska nikada nije u svojim dokumentima prejudicirala one sporne točke na granici sa Slovenijom za koje mi predlažemo da se rasprave pred međunarodnim pravosudnim tijelom. To su podržale i vlade i oporbe dviju zemalja i mislim i očekujem da ćemo nastaviti tim putem", izjavio je Sanader upitan da komentira Rupelove tvrdnje da Hrvatska pokušava kroz pristupne pregovore riješiti otvorena granična pitanja sa Slovenijom.

Sanader je u Bruxellesu sudjelovao na summitu EPP-a, koji se redovito održava uoči svakog summita EU-a. Na tom sastanku sudjelovalo je desetak premijera država članica, oporbeni čelnici, predsjednici Europske komisije i Parlamenta.

Upitan smatra li da Slovenija blokira i usporava pregovore s Hrvatskom, Sanader je rekao da "ova Rupelova izjava sigurno ne pomaže".

(H)

Janša: postoje prijeporna poglavlja pregovora Hrvatske s EU-om

Mnoga poglavlja o kojima Hrvatska pregovora s Europskom unijom za Sloveniju su neprijeporna, ali neka jesu i tu treba postići napredak, izjavio je u srijedu u Bruxellesu slovenski premijer u odlasku Janez Janša.

"Za svako poglavlje koje Hrvatska još mora otvoriti ili zatvoriti dobro se zna što treba učiniti da se ispune uvjeti i da pregovori idu dalje. Brojna poglavlja su, što se Slovenije tiče, neproblematična, ali neka jesu i tu će trebati postići napredak", rekao je Janša slovenskim novinarima zamoljen da komentira izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 06:33