StoryEditor
Hrvatskaobaveze, ne i ovlasti

Saborski čuvari su tek statisti u Pernarovom cirkusu, no što kad netko prijeđe granicu?

Piše Marina Karlović-Sabolić
24. listopada 2019. - 18:33

Zdravi ljudi imaju tisuću želja. Saborski čuvari samo jednu: da se Pernar ne udeblja.

Riječ je o pošalici koja se prošilira svijetom interneta nakon što je nestašni saborski zastupnik još jednom – treći put u tjedan dana – iznesen iz sabornice. Pernara su i ovoga puta, slijedom odluke potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, iz parlamentarnih klupa iznijeli dečki iz saborske straže.

Pernar je, da se razumijemo, posljednjih mjeseci sve manje popularan. Njegova politička zvijezda je na zalazu. Živi zid se raspao zbog svađe oko fotelje u Europskom parlamentu. Sudac Mislav Kolakušić oteo je veći dio protestnog biračkog kolača. Pernar je osnovao stranku koja je nazvao po sebi. I, u pokušaju da ponovno vrati nekadašnji rejting, pokušava odigrati na dobitnu kartu: provociranjem predsjedavajućeg sve dok ga ovaj ne odluči izbaciti iz sabornice.

-Evo, opet dolaze anđeli – sav je sretan komentirao Pernar kada je vidio da je njegovo neprestalno upadanje u riječ i rušenje reda u sabornici konačno dovelo do poziva saborskim stražarima. Kamere se pale, fotoaparati škljocaju, mobiteli snimaju. Iznošenje donosi publicitet. A on je Pernaru u ovome trenutku nasušno potreban.

Branimir Bunjac jednom je prilikom – ljut jer iznose Pernara – saborskim stražarima prijetio čak i smrću. Pernar bar za sada ne pokazuje takve namjere. Kada su mu u srijedu prišli da izvrše nalog predsjedavajućeg na saborskoj sjednici, iznijeli su ga bez otpora. On im je na to lakonski dobacio:

- Hvala vama, uvažena gospodo. Svako dobro.

Pernar dobro zna da su stražari tek statisti u cirkusu u kojemu je on glavni glumac. Prizor kako ga iznose dok on traži da radnici “Đure Đakovića” konačno prime plaću trebao bi mu donijeti bar pokojeg novog pristašu. Jednako kao i scena kako ga iznose u majici “HDZ lopine”. Ili kada se obrušava na sudove jer puštaju silovatelje iz okolice Zadra da se brane sa slobode.

No, što ako Pernara u Saboru jednoga dana zamijeni netko puno ratoborniji? Što ako taj i fizički napadne saborske stražare? Što ako ih pritom ozlijedi?

Na to nitko u Saboru nema pravi odgovor.

U pravilnicima koje se odnose na saborsku stražu pobrojane su njihove obaveze, ne i ovlasti. Oni ne nose vatrena oružje, nemaju moć policije, ne brane se po službenoj dužnosti.

Oni zapravo do pojave Živog zida nikada nisu ni upotrebljavali fizičku silu za izbacivanje zastupnika iz Sabornice. U pravilu bi pristojno zamolili parlamentarca kojemu je izrečena mjera udaljavanja, i on bi sam izašao iz prostora gdje se odvija sjednica.

Živozidaši su, inspirirani folkrolom sa deložacija, tu praksu dokinuli. I namjerno provociraju kako bi ih predsjedavajući isključio, a saborska straža fizički iznijela iz Sabornice.

Jedino, zapravo, što je na strani stražara je odredba iz Odluke o mjerama sigurnosne zaštite Hrvatskoga sabora, prema njoj nitko ne bi smio snimati stražu dok obavlja svoj posao. No, ni nju nitko ne poštuje, ponajmanje saborski zastupnici. Sam Pernar uvijek snima svoje iznošenje. A saborski mu stražari pritom uglavnom ne oduzimaju mobitel. Ni njemu ni ostalim parlamentarcima, koji se natječu tko će prije snimaju iznošenja zalijepiti na svoj profil na društvenim mrežama.

Koje su alternative?

Privatno osiguranje je ideja koja je odbačena odmah u začetku. MUP-ova Služba za osiguranje i zaštitu štićenih objekata i prostora spominjala se kao moguća zamjena za saborsku stražu, no zasad se nitko nije usudio ući u taj angažman. Proširenje ovlasti saborskih stražara iziskuje novi zakon, a njega još nema na vidiku.

Pa sve gura kao i dosad.

Sve dok jednog dana sabornica iz cirkusa ne preraste u prostor opasnog življenja.

No tada će za sve ionako biti - prekasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 13:09