StoryEditorOCM
Hrvatskaodjeci inauguracije

Puhovski: Merčep je preblizu ratnim zločinima, a proslava je bila za 19. stoljeće

Piše PSD.
15. veljače 2015. - 16:05
Zauzimanje nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za prevladavanje podjela u društvu i njezina poruka da će biti predsjednica svih građana, po mišljenju politologa Branka Caratana rezultat je njezina osjećaja da su podjele u društvu postale žestoke, pa joj je bila namjera takvom izjavom zatvoriti tu temu.

U Hrvatskoj još uvijek traje gospodarska i socijalna kriza, što je opasno jer može nositi politički neugodne situacije, ističe Caratan i dodaje kako nova hrvatska predsjednica želi reducirati žestinu političkih podjela.

"U tom smislu vidim i njezinu zahvalu ne samo prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, već i svojim prethodnicima Ivi Josipoviću i Stjepanu Mesiću", rekao je Caratan Hini.

"Pored orjentacije na EU i NATO ona je istaknula i interes za dobrim odnosima prema zemljama jugoistočne Europe, izbjegavajući pri tome izraz 'regija'. Pojam Jugoistočna Europa tu nema geografsko nego političko značenje", ocijenio je Caratan.

Profesor političke ekonomije Luka Brkić kazao je kako je osobno zadovoljan inauguracijskim govorom Kolinde Grabar Kitarović, za koji smatra da je bio bez posebno velike patetike i primjeren svečanom trenutku kakav je inauguracija.

"Predsjednica je iznijela stajališta koja su već izrečena više puta tako da u tom dijelu nije bilo posebnih iznenađenja. S aspekta političke ekonomije posebno mi je bilo drago da je u govoru nedvosmisleno afirmiran izvoz kao ključan u strukturi BDP-a. To dobro zvuči, posebno kad je uklopljeno u jedan takav svečani govor. Važno je da u trenutku inauguracije, koja je protokolarna svečanost nabijena emocijama, domoljubljem i sl. netko na taj način apostrofira ekonomiju", kaže Brkić.

Politički analitičar Žarko Puhovski ocijenio je da je govor predsjednice Grabar-Kitarović bio veoma razuman i uravnotežen, ali mu se nije svidjelo to što je među uzvanicima bio i Tomislav Merčep, kojem se sudi za ratne zločine.

"Očito je Grabar-Kitarović smatrala da treba pokazati širinu pa imati, s sjedne strane, Antu Tomića u šeširu, a s druge strane, Tomislava Merčepa. To je valjda dokaz njenog koncepta pomirbe", rekao je Puhovski koji smatra da je Merčep "preblizu ratnim zločinima" da bi ga se trebalo pozivati na događaje poput predsjedničke inauguracije.

Također mu se nije sviđalo to što je inauguracija organizirana na "folkloristički način", što je odudaralo od poruka Grabar-Kitarović. "Ona je u govoru bila predsjednica za 21. stoljeće, a proslava je bila za 19. stoljeće", smatra Puhovski.

Njezin govor bio je lišen bilo kakvih oštrica prema Vladi, bio je pomirljiv, državnički i okrenut budućnosti.

"Gotovo bih mogao reći da je polemizirala s politikom predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka tvrdnjom da se ne treba baviti prošlošću i dijeliti se na bazi toga gdje je čiji otac bio - upravo to je Karamarko radio zadnjih godinu dana", kaže Puhovski.

Na inauguraciji je sve bilo korektno izvedeno, ali dogodilo se da je stanoviti, ne tako mali broj ljudi zviždao na spominjanje imena bivših predsjednika Ive Josipovića i Stjepana Mesića. To pokazuje da će Grabar-Kitarović imati puno problema da proširi svoju poruku, istaknuo je Puhovski.

Davor Šuker: Imat će našu potporu

Građani pristigli iz svih dijelova Hrvatske te iz inozemstva iznimno su zadovoljni svečanom inauguiracijom i porukama koje je prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila u nedjelju s Trga sv. Marka.

Građani su pozorno slušali govor nove predsjednice, a ako je suditi po pljesku, posebno ih se dojmila poruka da će Hrvatska biti bogata zemlja, da će nova predsjednica mandat posvetiti mladima, koje vidi kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva.

Pljesak i odobravanje dobile su i najave Grabar-Kitarović da će raditi na rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima te da će u odnosima sa Srbijom poseban status imati nestali.

Građani su pozdravili i njezinu najavu da će štititi nacionalne manjine te da je i iseljeništvo Hrvatska i da su mu vrata Hrvatske širom otvorena.

Posebno gromkim aplauzom pozdravljeno je spominjanje branitelja i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, dok su se u trenutku kad je nova predsjednica zahvaljivala svojim prethodnicima Ivi Josipoviću i Stjepanu Mesiću čuli povici negodovanja i zvižduci.

Uzvicima odobravanja ispratili su njezinu završnu poruku - "Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska!"

Bilo je prekrasno, oduševljeni smo inauguracijom, to je prva koju smo uživo vidjeli, kaže Zagrepčanin Tomislav, porijeklom iz Slavonije, koji je na Markov trg došao zajedno sa suprugom.

Izdvaja poziv predsjednice na novo zajedništvo i na potrebu da se pokrene gospodarstvo.

Poruke predsjednice upućene mladima s oduševljenjem je dočekala mlada Ana iz Siska.

"Naša je predsjednica dala pravu poruku mladima, vjerujem da će se toga i držati", rekla je Ana, uvjerena da će Grabar-Kitarović održati obećanje i za mlade napraviti sve što može.

Oduševljena je programom i organizacijom inauguracije što sažima u riječi "savršeno".

Poziv na novo hrvatsko zajedništvo podržava i hvali i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner koji kaže da je predsjednica poslala niz poruka važnih za budućnost Hrvatske.

Inauguracijski govor, kao i cijelu svečanost, hvali i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker. Jako sam zadovoljan govorom, predsjednica će uvijek imati našu potporu, poručuje čelnik HNS-a.Slovenski mediji ističu da će Grabar Kitarović biti predsjednica svih građana

Slovenski mediji opširno su u nedjelju izvijestili o inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ističući njezinu poruku da će biti predsjednica svih hrvatskih građana.

Slovenska televizija podsjeća da je Grabar Kitarović na izborima 11. siječnja u drugom krugu tijesno pobijedila dosadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, te da to govori o oštroj podijeljenosti hrvatskog biračkog tijela,

Slovenska tiskovna agencija STA navodi da je ona u "optimističkom govoru naglasila potrebu novog hrvatskog jedinstva" kako bi se prevladalo ekonomsku krizu, te da nema nijednog razloga zašto Hrvatska ne bi mogla biti bogato društvo.

Kolinda Grabar Kitarović je naglasila da nikad neće djelovati protivno hrvatskim nacionalnim interesima, založila se za prevladavanje ideoloških podjela iz prošlosti i okretanje budućnosti, a posebnu je počast odala prvom predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, prenijeli su slovenski mediji naglaske iz njezina inauguracijskog govora.

Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji je bio na inauguraciji u Zagrebu, ranije je izrazio očekivanje da će nova predsjednica podupirati integraciju ostalih država jugoistočne Europe u EU.

Također se nada da će dati potporu tzv. procesu Brdo koji su prije nekoliko godina inicirale slovenska i hrvatska vlada, a usmjeren je jačanju stabilnosti, povjerenja i političkog dijaloga na jugoistoku Europe.

Svjetske agencije o inauguraciji Grabar Kitarović

Svjetske novinske agencije javljaju u nedjelju da je Kolinda Grabar Kitarović inaugurirana za hrvatsku predsjednicu kao prva žena na toj dužnosti i prenose dijelove njezina govora, posebice one koji se tiču posrnulog gospodarstva zemlje.

"Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je kao prva hrvatska predsjednica nakon iznenađujuće pobjede na izborima u najnovijoj državi članici Europske unije", navodi agencija AP i dodaje da su inauguraciji nazočili deseci regionalnih čelnika i stranih dužnosnika te okupile tisuće njezinih pristaša.

Agencija ocjenjuje da njezina pobjeda na izborima povećava izglede da se na parlamentarnim izborima na vlast vrati HDZ.

Reuters je prenio dio inauguracijskog govora u kojem je Grabar Kitarović pozvala na "široki nacionalni konsenzus" za oživljavanje posrnulog gospodarstva.

Agencija podsjeća da je Grabar Kitarovic pobijedila na predsjedničkim izborima u siječnju kao kandidatkinja konzervativne oporbene stranke HDZ-a, s obećanjem da će potaknuti vladu na čelu sa SDP-om da učini više za gospodarstvo koje je u recesiji od 2009.

Predsjednik u Hrvatskoj bira se na pet godina i odlučuje o vanjskoj politici, obrani i obavještajnim službama, ali nema pravo veta na zakone. Predsjednik također ima pravo sazivati sjednice vlade i nazočiti na njima, ali to se pravo dosad rijetko koristilo. Grabar Kitarović je rekla tijekom svoje kampanje da će sazvati takvu sjednicu u središtu koje će biti gospodarska pitanja, podsjeća Reuters.

France Presse javlja da je nova hrvatska predsjednica, prva žena na toj dužnosti, pozvala na nacionalno jedinstvo radi oporavka gospodarstva.

Inauguracija je održana u nazočnosti stotina građana i regionalnih dužnosnika, među kojima je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ističe agencija.

Ruska agencija TASS piše da je 46-godišnja Grabar Kitarović najmlađa predsjednica Hrvatske i također naglašava da je prva žena na toj dužnosti.

Navodeći da su inauguraciji nazočila izaslanstva 88 zemalja i međunarodnih organizacija, ističe da se "posebna važnost pridaje nazočnosti premijera Srbije Aleksandra Vučića". Njegov dolazak se smatra "prijateljskom gestom koja pokazuje da postoji težnja za normalizacijom odnosa između dviju država".

Srbijanski mediji kažu da je atrakcija bio Vučić

Inauguracija nove hrvatske predsjednice Kolinde Grbar Kitarović u nedjelju je, uz proslavu Dana državnosti Srbije, među udarnim vijestima u većini srbijanskih medija koji ocijenjuju da je "prava medijska atrakcija" u Zagrebu bio srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Mediji posebno naglašavaju nazočnost Vučića i njegovu poruku kako očekuje da Zagreb i nova hrvatska predsjednica prihvate pruženu ruku Beograda za suradnju.

Pozivajući se na izvješća hrvatskih novinara, srbijanski mediji su prenijeli da je među gostima na Markovu trgu bio i "proustaški pjevač" Marko Perković Tompson, čelnik NK Dinamo Zagreb Zdravko Mamić, general Mladen Markač te nedavno uhićeni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U izvješćima beogradskih agencija iz inauguracijskog govora istaknuta je poruka Grabar Kitarović da trajni interes Hrvatske ostaje potpora državama jugoistočne Europe na putu eurointegracija te njezina najava da će u odnosima sa Srbijom pokloniti posebnu pozornost statusu u ratu nestalih osoba i poštivanju prava i žaštiti hrvatske manjine.

Mediji, među ostalim, navode da je za razliku od prisega prethodnika Stjepana Mesića i Ive Josipovića, inauguracija Grabar-Kitarović propraćena s više nacionalnih simbola te da je nova predsjednica nakon prisege zaplakala.

(H)
Foto: Hina/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 01:12