StoryEditor
HrvatskaPovijesni presedan

Prošla Istanbulska, ali prošao i pokret otpora: 30% HDZ-ovaca otkazalo je poslušnost Plenkoviću. Konzervativci su izgubili jednu bitku, ali onu pravu tek spremaju

Piše Anita Belak-Krile
14. travnja 2018. - 13:48

Nakon mjesec dana burnih političkih natezanja, prosvjeda i objašnjavanja, posebice unutar samog HDZ-a, Sabor je u petak s velikom većinom od 110 glasova ratificirao Istanbulsku konvenciju.
Koliko god može biti zadovoljan što je ovo pitanje skinuo s dnevnog reda, premijer Andrej Plenković ne može biti zadovoljan otporom koji je doživio u vlastitoj stranci.
Protiv Konvencije je glasalo 30 zastupnika, a među njima je bilo 14 HDZ-ovaca. Ako tome pridodamo one koji su bili suzdržani i koji nisu glasali, dolazimo do podatka da 17 zastupnika HDZ-a nije glasalo za IK. Matematičkom računicom gledano, to je 30,9 posto od ukupnog broja od 55 zastupnika HDZ-a.

Povijesni presedan

Ovo je prvi put u povijesti da je HDZ-u prošlo glasanje po savjesti i da je dvoznamenkasti broj zastupnika glasao drukčije od odluke vrha stranke. Iz redova HDZ-a protiv Konvencije su glasali Miro Kovač, Milijan Brkić, Anton Kliman, Davor Stier, Stevo Culej, Petar Škorić, Miroslav Tuđman, Ivan Šipić, Ante Babić, Ivan Ćelić, Marija Jelkovac, Davor Lončar, Tomislav Lipošćak i Franjo Lucić. Ivan Šuker bio je suzdržan, a zastupnici s liste za dijasporu Željko Raguž i Božo Ljubić nisu glasali ni za ni protiv iako su bili u sabornici.
Od HDZ-ovih koalicijskih partnera, protiv Konvencije su glasali Goran Dodig i Branko Hrg iz HDS-a, nezavisni Ivica Mišić te Kažimir Varda iz Bandićeve stranke.
Od mostovaca protiv su bili Miro Bulj, Božo Petrov, Slaven Dobrović, Nikola Grmoja, Sonja Čikotić, Tomislav Panenić i Marko Sladoljev, dok su Ines Strenja Linić, Ivana Ninčević Lesandrić, Robert Podolnjak i Marko Vučetić glasali za, a Ante Panić odbio je glasati uz poruku da se na taj način protivi stvaranju dodatnih podjela u društvu.
Protiv su glasali i zastupnici Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, kao i Željko Glasnović, te Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku i Hrvoje Zekanović iz Hrasta.
Bivši živozidaš, a sada nezavisni Marin Škibola, ostao je suzdržan, Goran Aleksić iz Snage glasao je za. Vilibor Sinčić, Ivan Pernar i Branimir Bunjac nisu glasali o Konvenciji iako su bili u sabornici.

Pljesak iz SDP-a

Usvajanje Konvencije SDP-ovci i zastupnici Glasa, koji su svi glasali za, pozdravili su pljeskom, u čemu im se HDZ-ovci nisu priključili iako je prijedlog za ratifikaciju stigao od njihove Vlade.
Još tijekom jutra u Klubu HDZ-a održan je sastanak na kojem je Plenković bio iznenađen odlukom dvojice zastupnika iz dijaspore, Ljubića i Raguža, da neće glasati. Isto tako, kako doznajemo, Plenković je zamjerio i Miroslavu Tuđmanu što je izjavio da je HDZ-u pao rejting zbog Istanbulske. Do zadnjeg trenutka, pa i na Klubu zastupnika, preporučano je da prihvate volju većine i podrže Konvenciju. Ipak, 17 ih je odlučilo drukčije.
Konzervativci u stranci ovu su bitku izgubili, no Plenkovića tek čeka ona glavna bitka kada na dnevni red dođe zakon o pobačaju.
Hoće li i kakvih sankcija dugoročno biti za neposlušne članove, vidjet ćemo u vremenima koja dolaze, no svi su jučer nastojali objasniti da ovo nije bilo glasanje protiv Plenkovića.
Na pitanje je li to glasanje bila poruka premijeru, Miro Kovač je uzvratio:
– Ne. Ovo je bilo čisto svjetonazorsko pitanje za mnoge ljude u HDZ-u i Hrvatskoj. Život ide dalje. Mi želimo stabilnu Vladu, promijeniti Hrvatsku nabolje. Jedina mogućnost je HDZ i predsjednik Vlade koji upravlja HDZ-om, a zove se Andrej Plenković – izjavio je Kovač. Ne očekuje probleme jer se, kaže, zalaže za jačanje unutarstranačke demokracije i za izgradnju političke kulture.

Dalić 'preživjela'

Isto tvrdi i Ante Babić. Uvjeren je da neće biti raskola, a Petar Škorić kaže kako je glasanje pokazalo najvišu razinu demokracije.
– Mislim da je ova tema predimenzionirana. Mi imamo pravo na priziv savjesti. Vidi se da su ljudi nezadovoljni ovakvim pristupom, logično jer je Hrvatska katolička zemlja. Mislim da smo zrela stranka i mislim da ova tema ne bi trebala izazivati prijepore unutar HDZ-a – rekao je Škorić.
Premijer Andrej Plenković ponovio je kako neće biti sankcionirani HDZ-ovci koji su bili protiv ili suzdržani. Tvrdi da mu oni time nisu poslali nikakvu posebnu poruku.
– Može biti da dio zastupnika ima neke svjetonazorske dileme, a dio možda ima neku drugu agendu, ali to je njihova stvar, pitajte njih – poručio je novinarima.
Opozicija jučer nije uspjela srušiti potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. Protiv oporbene inicijative bilo je 76 zastupnika, dok je za nju bio 71 zastupnik.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 19:04