StoryEditor
Hrvatska uvoznik ‘herbal mixa’, proizvoda koji je zapravo narkotik, a legalno se prodaje u splitskom smatr shopu, kaže:

'Prodajemo osvježivač... a ako ga netko puši, to nije naš problem'

Piše PSD.
14. kolovoza 2011. - 16:49
Splitski smart shop, u kojem se može kupiti sumnjiva supstancija “Herbal Mix”, čije je djelovanje jače od marihuane, već je jednom bio na meti državnih inspektora i policajaca. Kako doznajemo od Dubravka Klarića, predstojnika Vladina ureda za suzbijanje zlouporabe droga, prije godinu dana u splitskom šopu također se trgovalo sumnjim supstancijama koje su potom zaplijenjene, a nakon kemijske analize te utvrđivanja kako su se u kemijskom sastavu proizvoda nalazile zabranjene tvari, svi proizvodi su im oduzeti.

Razlog zbog kojega nije podignuta kaznena prijava jest što su otkrivene supstancije u spornim proizvodima tek naknadno dodane na listu zabranjenih psihotropnih supstancija, a zakon ne podrazumijeva retroaktivnu primjenu u ovakvim slučajevima.

Kako nam kaže Željka Radošević iz splitske policije, “organizirane su akcije koje se provode u suradnji s Državnim inspektoratom, ali ni u jednom slučaju nije bilo elemenata kaznenoga djela za podnošenje eventualnih prijava”. Kako sazajemo od Ivora Viskovića iz tvrtke uvoznika spomenutih proizvoda “3 D studio i trgovina ARS”, registrirane u Varaždinu, “svugdje se može kupiti Herbal Mix”, ali Visković nam ipak ne otkriva u kojim trgovinama ili u kojoj količini, objašnjavajući kako on te proizvode prodaje tvrtkama, a ne dućanima direktno.

- Ovaj proizvod služi za osvježavanje prostora, a kako će ga tko koristiti, to nije naš problem, na proizvodu jasno stoji da nije za ljudsku konzumaciju te da ga se ne smije direktno udisati - kaže Visković, čija je izjava pomalo kontradiktorna jer, kako primjećuje kriminalist Klarić, gotovo je nemoguće da se osvježivač ne smije udisati.

- Imamo sve potrebne certifikate, proizvod je službeno prošao sve kontrole na carini, prema tome, radi se o legalnoj prodaji - kaže Visković, tvrdeći kako nije upoznat da se ovaj proizvod koristi za druge svrhe. Međutim, nije nam znao objasniti zašto bi itko platio 100 kuna za vrlo malu vrećicu osvježivača.

JURE JERIĆ

Brojke

•• 316 psihotropnih tvari nalazi se na listi zabranjenih supstancija od kojih se rade droge
•• 5982 zapljene svih vrsta droga izvršeno je tijekom 2010. godine prema službenim policijskim statistikama
•• 97 vanjskih (outdoor) uzgajališta otkriveno je tijekom 2010. godine, na kojima je zaplijenjeno ukupno 2455 stabljika
•• 45 unutarnjih (indoor) uzgajališta otkriveno je prošle godine, na kojima su zaplijenjene ukupno 1003 stabljike
•• 14 zapljena novih psihoaktivnih droga izvršeno je prošle godine


Najviše zapljena u priobalju

S obzirom na teritorijalnu raspoređenost ukupnog broja zapljena ostvarenih u Hrvatskoj, tijekom prošle godine prednjače županije s najvećim urbanim središtima, koje ujedno imaju i najveću stopu liječenih ovisnika o drogama. Uz područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, najveći broj zapljena ostvaren je u priobalnim županijama, među kojima prednjače Istarska, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija, koje ujedno imaju i stope liječenih ovisnika znatno više od hrvatskog prosjeka. Veća dostupnost droga u tim županijama tumači se turističkom i pomorskom orijentacijom naše zemlje, ali i većom potražnjom za drogama.


Kupaca još i više, inspektora nema

To što smo jučer objavili ekskluzivnu priču kako su Splićani poludjeli za “novom drogom” – osvježivačem prostora koji se zove “Incense herbal mix“, nije obeshrabrilo mušterije smart shopa na Mihovilovoj širini. Naprotiv, prodaja ovog proizvoda i nakon teksta u “Slobodnoj“ ide odlično, rekoše nam prodavačice koje smo i jučer posjetili u mini undercover misiji.

- Dobar dan, ma tila san vas pitat, malo mi je neugoda, ali evo, vidila san jutros u novinama ovaj članak o “Herbal mixu” pa san se malo pripala, jer san ga baš namjeravala uzet, pa sad ne znan je li to o.k. ili nije, koliko je to legalno, oću li imat problema ako ga kupin. - Sve je u redu, nećete imat nikakvih problema, recite, koliko van triba - veli jedna od prodavačica. - A tribalo bi mi više, ne znan sad točno, moran vidit s ekipom, došla san samo provjerit situaciju. Znate, kad san jutros vidila novinu i naslov, šok san doživila.

- A zamislite kako je tek nama. Sigurno će nam doć inspekcija sljedeći tjedan. Međutim, mi ne prodajemo ništa nelegalno jer ovaj proizvod ima svoju urednu deklaraciju. - Pa je li van ljudi dolaze nakon što je ovo izašlo u novine? - Ma cili dan traže. - Znači, nema kontraefekta? - Ma kakvi, traže još više. - Fala van lipa. Vratit ću se posli. Adio. - Doviđenja.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 20:45