Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Hrvatskawashington

Potpora američkog Senata primanju Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 11:24

Na saslušanju pred Vanjskopolitičkim odborom američkog Senata posvećenom temi proširenja NATO-a na travanjskom summitu u Bukureštu, većina sudionika snažno je podržala pozivanje Hrvatske, Albanije i Makedonije u članstvo Saveza.

Predsjednik odbora, demokratski senator Joseph Biden, izrazio je zabrinutost što u NATO-u uoči summita ne postoji puna suglasnost oko proširenja, poglavito zbog spora Grčke i Makedonije oko imena, te ih pozvao da "čim prije nađu kompromisno rješenje".

Ukoliko to ne uspiju do summita za "taj neuspjeh ne bi trebalo kažnjavati izglede Hrvatske i Albanije", rekao je Biden i dodao da tri zemlje ne ulaze u NATO u bloku, već prema individualnom ispunjavanju kriterija.

"Primanje Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO približit će Balkan europskoj budućnosti, što njegovi narodi zaslužuju, i ojačati regionalnu sigurnost", kazao je Biden na saslušanju u ponedjeljak.

Senator Richard Lugar, najviše rangirani republikanac u odboru, založio se za pozivanje u NATO Albanije, Hrvatske i Makedonije, što je po njemu "najbolji odgovor za svaki pokušaj destabilizacije Balkana nasiljem", obzirom na "kritično važan geostrateški položaj" triju zemalja.

U prilog takvoj odluci NATO-a, kao i primanju Ukrajine i Gruzije u Akcijski plan za članstvo (MAP), Lugar je upozorio na previranja vezana uz uspostavu neovisnog Kosova te prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina Poljskoj, Češkoj Republici i Ukrajini.

Senatori Lugar i George Vojnovich, predlagači su rezolucije kojom Senat pruža potporu ulasku 'Jadranske trojke' NATO, o kojoj će dom glasovati ovih dana.

Daniel Fried, podtajnik za Europu u State Departmentu, u svjedočenju je iskazao "snažnu potporu administracije" primanju Hrvatske, Albanije i Makedonije u Savez.

Istaknuo je značajan napredak njihovih reformi, što potvrđuje i spremnost da pridonesu zajedničkoj sigurnosti, kroz angažman u Afganistanu i na Kosovu.

Za Hrvatsku je rekao da je "važan partner na ratištu", i da ostvaruje napredak na političkom i gospodarskom planu te u provedbi vojnih reformi za stvaranje moderne vojske. Pohvalio je i reforme u Albaniji i Makedoniji, te pozvao na nalaženje kompromisa u sporu s Grčkom.

Govoreći o stanju na Kosovu, koje je posjetio prošloga tjedna, rekao je "sigurnosna situacija je dobra, kao što smo i očekivali, i puno bolja nego što smo strahovali".

Po riječima generala Johna Craddocka, zapovjednika NATO-a za Europu, širenje NATO-a je "povijesni uspjeh" koji je potaknuo gospodarske reforme, te istaknuo kako se širenje mora nastaviti, ali također da kandidati "moraju dati dodatnu vrijednost Savezu, te pridonositi zajedničkoj sigurnosti, a ne biti samo njezini korisnici".

General Craddock je naglasio da Hrvatska, Albanija i Makedonija danas daju doprinos zajedničkoj sigurnosti u misiji ISAF-a u Afganistanu, gdje su njihovi kontingenti na trećem, četvrtom i petom mjestu, među 14 nečlanica NATO-a, a ispred pet članica Saveza.

Na pitanje Bidena hoće li članstvo tri zemlje biti dodatni teret za resurse NATO, Craddock je odgovorio da s obzirom na doprinos koji daju neće, osim protuzračne obrane.

"U NATO postoji zahtjev da svaka zemlja sama osigura protuzračnu obranu. Procijenili smo da za to nisu sposobni činiti, jedna zemlja ima Migove 21, ali nisu operativni", rekao je Craddock. Najavio je da će im NATO osigurati protuzračnu obranu, kao što to sada čini za baltičke zemlje i Island, dodajući kako je to "izvedivo u budućnosti".

Dok je primanje 'Jadranske trojke' u NATO dobilo opću podršku na saslušanju u Senatu, puno je oprezniji pristup iskazan na pitanju uključenja Ukrajine i Gruzije u MAP program, zbog protivljenja Moskve.

(H)

#NATO

Izdvojeno