StoryEditorOCM
HrvatskaEPILOG UDESA

Policija objavila: Banožić je skrivio nesreću iz nehaja! Podnesena prijava za blaže kazneno djelo

Piše Marija Vuković
12. studenog 2023. - 21:17

Izazivanje prometne nesreće iz nehaja sa smrtnom posljedicom, kazneno je djelo za koje je PU vukovarsko-srijemska podnijela kaznenu prijavu protiv Marija Banožića pred Županijskim državnim odvjetništvom u Vukovaru. Ukoliko ŽDO prihvati ovakvu kaznenu prijavu i ukoliko ona u tom obliku rezultira optužnicom, bivšem ministru obrane prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora. Prvi je to epilog prometne nesreće koju je u subotu ujutro oko 6,15 sati izazvao, tada još ministar obrane, Mario Banožić. On je svojim terencem Nissan Terrano po magli pretjecao teretno vozilo uslijed čega je došlo do direktnog sudara s kombi vozilom koje ne naišlo iz suprotnog smjera i kojim je upravljao 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake. On je pri tome na mjestu poginuo, piše Jutarnji list. 

Dok policija i tužiteljstvo i dalje rade na utvrđivanju svih okolnosti ove tragedije, Banožić je i dalje u teškom stanju na jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Osijek, gdje je zaprimljen s teškim ozljedama u predjelu glave, odnosno mozga te prsnog koša, abdomena i ekstremiteta. Neslužbeno doznaju da je Banožiću slomljena i jedna noga.

- Stanje gospodina Banožića je stabilno. On je još uvijek izvan neposredne životne opasnosti, ali smo vrlo oprezni obzirom na vrstu i opseg ozljeda koje je pretrpio. Novi jutrošnji nalazi ne pokazuju nikakvu značajnu progresiju ozljeda, rekao je doc. dr. Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, dodavši kako se bivši ministar i dalje ne sjeća prometne nesreće te da i dalje nije pri punoj svijesti.

- S njime se može komunicirati, ali ta svijest nije puna svijest. Teško je za reći koliko će takvo stanje trajati, u najboljem slučaju barem još nekoliko dana, kazao je osječki liječnik. Što se tiče policijskog ispitivanja Banožića, Šego je kazao kako ne vjeruje "da policija od njega u ovom stanju može dobiti neke relevantne informacije." Također, za sada nije u planu ni da se bivšeg ministra premješta u neku drugu bolnicu.

Iz policije su, pak, naveli i kako će se nad tijelom poginulog Gorana Šarića ‘‘po nalogu zamjenice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, obaviti obdukcija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro" u Vukovaru‘‘, kao i da su od Banožića izuzeti nesporni uzorci krvi i urina radi analize.

- Izdali smo nalog za analizu krvi i urina kako bi se utvrdilo je li u organizmu 44-godišnjaka koji je uzrokovao prometnu nesreću bilo prisutnosti alkohola, droga i drugih psihotropnih stvari, a izuzeti uzorci bit će u ponedjeljak ujutro poslani u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. To nam je u ovom trenutku prioritet za utvrđivanje, pa ćemo zamoliti stručnjake iz Centra da to obave po hitnom postupku, kazala je Biljana Luburić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru, koja je upravljala očevidom prometne nesreće.

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade, Davor Božinović, jučer je na Interliberu poručio je kako istraga u slučaju prometne nesreće koju je prouzročio Mario Banožić ide svojim tijekom, oni koji imaju sve informacije su policija i odvjetništvo, a tvrdi i da ne zna je li kod Banožića utvrđena prisutnost alkohola u krvi.

- Teško da ja mogu imati komentar na nešto što je posao policije i državnog odvjetništva. Jučer je bio očevid... utvrđena je dinamika onoga što se događalo u ovoj fazi i policija je podnijela kaznenu prijavu. To je sve sukladno onome što policija i državno odvjetništvo rade u ovakvim situacijama - kazao je Božinović.

Na pitanje novinara kada će se znati toksikološki nalaz, rekao je da je to nešto što će biti sastavni dio spisa i to će znati prvo državno odvjetništvo i policija.

- Sigurno u jednom trenutku će se na to referirati. Hoće li se to nešto separatno objaviti nisam siguran - kaže Božinović.

Postavilo se i pitanje kako ne zna ništa o brzini kojom se kretao kao i je li bio pod utjecajem alkohola, Božinović je pitao: "Zašto mislite da se ne zna?

- Nije objavljeno. Jučer je bio očevid, danas je podnesena kaznena prijava, prema tome ide kriminalističko istraživanje svojim tijekom sukladno Zakonu o kaznenom postupku. Oni koji imaju sve informacije u ovom trenutku su policija i državno odvjetništvo, kad oni odluče što i je li mogu nešto od toga podijeliti s javnost, oni će to i napraviti - rekao je i dodao da postoje situacije u kojima, zbog aktera koji su u to involvirani, očevid preuzima županijsko državno odvjetništvo, a to je bio slučaj s Banožićem, s obzirom na to da se radi o ministru u vladi.

- Prema tome, oni su vlasnici informacija - rekao je Božinović i zaključio da on nema saznanja o tome je li kod Banožića utvrđena prisutnost alkohola u krvi..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:50