StoryEditor
Hrvatskazaštita od virusa

Počinje cijepljenje protiv gripe: nabavljeno je 360 tisuća cjepiva, prvi su na redu stariji od 65, kronični bolesnici, trudnice i zdravstveni djelatnici, a ostalima ako ostane

6. studenog 2019. - 08:31

 U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo danas počinje cijepljenje protiv gripe, a cijepiti se prvenstveno trebaju osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni radnici i trudnice, za koje je cijepljenje besplatno.

Ove je godine nabavljeno 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani, a po prvi puta je riječ o četverovalentnom cjepivu, koje povećava šanse za zaštitu od virusa koji će cirkulirati ove sezone, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Četverovalentno cjepivo sadrži četiri podtipa virusa, i to dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B.
Voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu Vladimir Draženović kaže kako i ove godine možemo očekivati više desetaka tisuća oboljelih od gripe, ali i više smrtnih ishoda.

"Ohrabruje to što se pojavnost gripe smanjuje kod starijih od 65 godina jer se oni više cijepe, ali zato raste kod djece koja se malo cijepe, i to je dokaz koliko je cijepljenje korisno", kaže Draženović.

U HZJZ-u navode kako se lani protiv gripe cijepilo 323.303 osoba koje spadaju u rizične skupine. Cijepljeno je 29 posto osoba starijih od 65 godina, što je 6 posto više nego prethodne godine, ali i dalje značajno manje nego prije desetak godina, kad se cijepilo oko 40 posto starijih osoba. To je ujedno daleko ispod cilja Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije o 75-postotnom obuhvatu te populacije.

Prošle je godine prijavljeno 61.206 oboljelih gripe i 107 smrtnih ishoda, no stvarne su brojke, ističu stručnjaci, višestruko veće.

U HZJZ-u napominju kako će se tijekom studenog cijepiti isključivo osobe kojima se preporučuje cijepljenje, a krajem mjeseca će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost korištenja cjepiva uz naplatu osobama koje ne pripadaju tim kategorijama.

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za svoje pacijente i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji na raspolaganju 30 tisuća cjepiva

Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije cijepljenje će započeti danas u 10 sati. Svakog radnog dana naši će se sugrađani moći cijepiti na toj lokaciji od 10 do 13 sati, a kod svojih obiteljskih liječnika od onog trenutka od kada medicinari preuzmu od Higijenskog naručene količine cjepiva.

Inače, za potrebe ordinacija u našoj županiji ove je godine naručeno oko 30 tisuća doza cjepiva I. Marković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 07:23