StoryEditor
HrvatskaREPORTERI ‘SLOBODNE’ U CISTI VELIKOJ, CISTI PROVO, TRILJU, GRABOVCU I DUĆAMA

Po Zagori niču kuće s bazenom: tjedan odmora od 1200 do 5000 eura!

Piše PSD.
3. veljače 2013. - 22:57
Zadovoljna sam, kako ne bih bila, tek sam počela s iznajmljivanjem, ali već mi je sada jasno da je ovo budućnost − kaže nam Ivana Vučak iz Ciste Velike.

− Kakvo je to pitanje jesam li zadovoljan, ovo je budućnost, nego što ću nego biti zadovoljan − veli Ivan Zoran Šušnjara iz Trilja.

− Rekao sam sâm sebi idem probati i, bogme, nisam se pokajao, ovo je budućnost − tvrdi Eduard Dinko Galić iz Ciste Provo.

− Odavno sam shvatio da je ovo budućnost, pa i nisam puno dvojio kada sam se odlučio na ovaj korak − ističe Drago Vojnović iz Duća.

− U ovu sam priču upao iz nekog sasvim drugog filma, i ugodno sam iznenađen u kojem se smjeru ona razvija, to nam je budućnost, definitivno − podvlači Želimir Dundić iz Grabovca.

Mogli bismo tako nabrajati unedogled, no na drukčiju budućnost ne bismo nabasali. Našim sugovornicima ona je svijetla. Preuzeli su rizik, zagrabili u džep, namignuli osobnoj bankarici i, evo ih sada, svi redom s prstom u uhu razgovaraju za “Slobodnu”.

Obitelji Vučak, Šušnjara, Galić, Vojnović i Dundić slučajno smo odabrali za ovaj tekst. Svaka je, naravno, u svojoj sreći drukčija, no u jednome razlike nema: sigurnu financijsku budućnost odlučili su sagraditi na temeljima kuće za odmor s bazenom i, kako sada stvari stoje, nisu pogriješili. Dapače. Stanje u tom turističkom segmentu iz dobroga ide prema boljemu, a na obzoru se već i odlično ukazuje.

Dalmacija, kada su kuće s bazenima u pitanju, debelo zaostaje za Istrom. Jakovčić navodno pukne od smijeha kad čuje da bi i Dalmatinci nešto na tome polju radili. Ušminkane štancije, međutim, pomalo su već i zagušile rajski poluotok, pa se i imućni stranci, siti fotografiranja s nasmiješenim boškarinima, sve više okreću divljini Dalmacije. Poglavito njezine Zagore.

Dalmacija je, nema riječi da se to drukčije kaže, jednostavno hit. Čini se da, zahvaljujući dragome Bogu i bogatome Švabi, ipak nećemo umrijeti od gladi. Jedni će graditi kuće s bazenima, a drugi ih opsluživati. I svima dobro.

− U srednjoj Dalmaciji bilježimo velik porast broja kuća za odmor s bazenima. U odnosu samo na prošlu godinu sada ih je više za čak 41 posto. U južnoj Dalmaciji bilježimo porast od 27 posto, a u sjevernoj za 15 posto − rekao nam je Dalibor Bile iz “Novasola”, vodeće turističke agencije u Europi specijalizirane za privatni smještaj.

U njihovu je portfelju sada nešto više od 200 kuća s bazenima (pravim, a ne montažnim) diljem Dalmacije, što je, s obzirom na potražnju, premalo.

− Koliko god takvih objekata plasiramo na tržište, uvijek ih manjka. Dalmacija je izuzetan potencijal, poglavito kada se uzmu u obzir predivne lokacije kojima raspolaže. No, treba se još dosta razvijati, pri čemu je znakovit podatak da se čak 70 posto od svih hrvatskih kuća s bazenima nalazi u Istri − napominje Bile, dodajući da je oživljavanje sela najvažnija nuspojava ovakve turističke ponude.

Kuće s bazenima, naravno, nisu jedino što gosti traže, ali su, uvjerava naš sugovornik, na turističkom tržištu proizvod broj jedan. I još će dugo tako ostati.

Svi su nam se smijali

− Kad smo počeli s radovima, svi su nam se smijali, ali moj je muž stalno ponavljao da će za nekoliko godina promijeniti ploču − govori Ivana Vučak iz Ciste Velike koja je, s obitelji, kuću počela graditi za vlastiti gušt. Pa im je i bazen nešto veći.

− Ima u njemu 100 kvadrata, a stajao nas je 100.000 eura − otkriva Ivana.

Njezin susjed iz Ciste Provo, Eduard Dinko Galić, kuću je također “ziđao” za sebe. A eno je sada prava ljepotica spremna užitak ponuditi čitavoj duzini gostiju.
Drago Vojnović udara završnu ruku svojem bazenu − na ljeto će plivati u novcu
− Bio je ovo teški kamenjar. S bagerom sam sve to iskrčio i stine u brašno pretvorio. Zasadio sam i vinograd, a dogodine planiram napraviti terene za tenis, mali balun i košarku – najavljuje Galić.

Cijena tjednoga najma varira. U špici sezone kuće za odmor (dakle, nije riječ o apartmanima) s bazenom mogu se u Dalmaciji iznajmiti već za 1200 eura po tjednu, ali i za 5000 eura. Svaki vlasnik nudi svoje, ali ima i svoju poslovnu filozofiju.

Nismo više Bogu iza nogu

− Nekome je draže imati manje tjedana po većoj cijeni, a netko ide za kvantitetom pa spušta cijenu. Ja spadam u ovu prvu kategoriju − objašnjava Galić.

Što se ponude tiče, teško se tko može mjeriti sa Želimirom Dundićem iz Grabovca. Dundo iz “Trija Gušt” nije, priznaje, imao pojma u što se upušta kad je na didovini počelo nicati zdanje koje danas ima ne samo veliki bazen, nego i teren za balote, saunu, teretanu, salu za bilijar, pikado, dva jacuzzija...

− Šokiralo me je kad sam shvatio kakav turistički potencijal ovakve kuće imaju. I to, ej, u Grabovcu! Nije ovo Jelsa, di se turizam događa sam od sebe − cvrkuće od sreće Dundo što i njegova Imotska krajina pokazuje da nije Bogu iza nogu.

− Autoput je sve promijenio, dao je Zagori šansu koja se ne smije propustiti. Istra možda i jest pedeset godina ispred nas, ali imamo sve preduvjete da je stignemo − zaključuje Dundo.

Vesnu Pusić nismo zvali za izjavu. Ona je, ionako, svoje već rekla. Po njoj, naime, Dalmacija neće biti Istra, nego nova Provansa. Radit ćemo što nas je volja, piti vodu iz bazena i kupat se u vinu. Što nas briga.

− He, he, dobro govorite. Samo triba još malo uprit, neće ništa samo od sebe doć − zadovoljan je Ivan Zoran Šušnjara koji u Trilju već čeka prve goste. Tako mu dobro ide.

− Je, i zimi planiram iznajmljivat, pa ću dogodine natkrit bazen. Šteta je to ne napravit ako gosti traže. Ma, znate šta ću vam reć, ne mogu apartmani na najboljoj lokaciji u Brelima izbacit koliko može jedna ovakva kuća − puca od zadovoljstva Šušnjara.

A puca i Drago Vojnović. Njegov bazen samo što nije gotov. Sâm ga je u Dućama svojim rukama načinio. I na neviđeno je već pola sezone iznajmio.

− A šta da vam kažem, kuće za odmor s bazenima su i na obali budućnost, a ne samo u Zagori − stavlja točku na “i” ove priče Vojnović.

VINKO VUKOVIĆ
FOTO: ANTE ČIZMIĆ / CROPIX

Poticaji još na čekanju

Koncem prosinca prošle godine iz Ministarstva turizma stigla je najava kako će obrtnici i društva koji se odluče na gradnju bazena u turističke svrhe dobiti nepovratni poticaj od 50.000 kuna, no ta ideja još nije zaživjela. Prezentacija je bila najavljena za siječanj, no do danas se nije dogodila, pa su bazeni − a na ovaj bi ih način trebalo “niknuti” više od tisuću − i dalje na čekanju.

Produžavanje sezone od šest do 10 tjedana

− Bazen, uz ostale dodatne sadržaje, čini sezonu iznajmljivanja duljom za šest do 10 tjedana, te možemo govoriti o stabilnom popunjavanju u okvirima od 18 do 22 tjedna godišnje. Valja istaknuti da postoje i primjeri koji su premašili 30 tjedana godišnje popunjenosti.

Cijena tjednoga najma pri tome, samo zbog bazena, skače za 60 do 80 posto u odnosu na prijašnju cijenu − kaže Dalibor Bile iz “Novasola”. Cijena izgradnje bazena ovisi o njegovoj veličini, no teško ga je naći jeftinijeg od 15.000 eura. Većina vlasnika kuća za odmor odlučuje se za bazene do 24 četvorna metra jer za njih nije potrebna građevinska dozvola.

BROJKE

200 kuća s bazenima u Dalmaciji u ponudi je ‘Novasola’

70 posto svih kuća s bazenima je u Istri

100.000 eura zapada bazen obitelji Vučak iz Ciste Velike

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 09:20