Hrvatskakreće nova runda

Plenković pozvao sindikate na razgovor: u Banskim dvorima u 16 sati Vlada i predstavnici učitelja opet sjedaju za pregovarački stol

Piše JL
sabor77-271119 (2)

Premijer Andrej Plenković pozvao je u petak sindikate obrazovanja na sastanak u Vladu u 16 sati, potvrđeno je iz Banskih dvora.

Glasnogovornik premijera Marko Milić potvrdio je novinarima da je Plenković pozvao predstavnike sindikata na razgovor nakon njihove konferencije za novinare na kojoj su predstavili rezultate referenduma, kojim je većina prosvjetnih radnika odbila Vladinu ponudu.

Podsjetimo, iz Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izvijestili su da se zbog takve odluke nastavlja opći štrajk u osnovnim i srednjim školama, te povremeni štrajkovi na fakultetima.

Nakon dva dana provedbe sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju, rečeno je na konferenciji za novinare.

U osnovnim školama na referendumu je sudjelovalo 31.670 zaposlenih, dok se u srednjim školama izjasnilo 14.046 zaposlenika.

Plenković nešto ranije nije želio konkretno odgovoriti na pitanje ima li spremnu neku novu ponudu za sindikate kazavši da uvijek nešto ima.

Smatra kako od početka štrajk u školama sam po sebi "ima neobične konotacije i nije karaktera koji se tiče samo onih koji nešto ne rade".

- On se odnosi na djecu, na djecu su svi najosjetljiviji, to svi jako dobro znamo. Tu su i roditelji, tu su poslovi i drugih ljudi, koji onda moraju brinuti kako riješiti probleme. Tražit ćemo rješenje", rekao je.