StoryEditor
Hrvatskatv ili učionica

Plan za vraćanje učenika u klupe: roditelji će odlučiti hoće li djecu slati u školu ili ih ostaviti doma, spominju se i vjerojatni datumi povratka

23. travnja 2020. - 09:22
IlustracijaVladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Najveći dio učenika školsku će godinu završiti u nastavi na daljinu, a popuštanjem protuepidemijskih mjera u školske će se prostore prvi vraćati najmlađi učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, maturanti te djeca s teškoćama koja imaju asistente u nastavi.

To se čini najizglednijim scenarijem nakon što su ovih dana o tome govorili ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite doc. dr. Krunoslav Capak te u srijedu u intervjuu N1 televiziji ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

- Polovica europskih država u iduća tri do četiri tjedna namjerava u škole vratiti pojedine grupe ili pojedine razrede. Nitko nema u planu povratak svih učenika. Mi ćemo u četvrtak objaviti što imamo u planu za sljedeći period - najavila je ministrica Divjak, dodajući da za detaljan raspored i scenarije povratka u škole treba pričekati današnje zaključke Vlade.

- Velika većina naših učenika normalno može završiti školsku godinu u nastavi na daljinu, a sve ostale izuzetke objavit ćemo u četvrtak u zaključku Vlade - istaknula je Divjak.

Međutim, naglasila je, njezin je princip da bez obzira na to kakve konačne odluke bile, roditeljima će biti prepušteno da sami odluče hoće li djecu poslati u školu ili ne.

Sredina svibnja

- Važno je da mi u školskom sustavu omogućimo, osobito za mlađu djecu, boravak u školi kako bi roditelji mogli raditi, a onima koji nemaju pouzdanja da je to sigurno okruženje za njihovu djecu dopustimo da ih ne moraju dovoditi, barem ne u prvo vrijeme dok se ne uvjere kako je to za njih sigurno - objasnila je Divjak.

Ali logično je, dodaje, ako gospodarstvu želite dati priliku da se pokrene u onom dijelu u kojemu je to moguće i u skladu s uputama, morate omogućiti roditeljima da na siguran način mogu skrbiti o djeci ili kod kuće ili da tu ulogu preuzme škola.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja iz njihova školskog e-Rudnika (ŠeR), ukupan broj učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole, maturanata i djece s teškoćama koji imaju asistenta je negdje oko 200 tisuća, dakle, njih otprilike toliko moglo bi se vratiti u škole.

Ministrica, međutim, nije otkrivala detalje, kao ni termin povratka, ali vrlo je izvjesno da bi se to moglo dogoditi do sredine svibnja. Također, više je puta ponovila da će se nastava na daljinu provoditi sve do kraja školske godine, tako da svako dijete koje ne bude dolazilo na nastavu u školu program i dalje može pratiti na televiziji i online. Također, posve je izvjesno, ponovila je Divjak, da se nakon povratka nastava neće moći provoditi na način kako je to bilo prije, a treba vidjeti i koje će se mjere zaštite pri tom morati poštivati, na primjer, hoće li djeca morati sjediti udaljena jedna od drugih dva metra i slično.

- Razgovaramo s epidemiolozima i tražimo od njih da se daju vrlo jasne upute o tome koje su to udaljenosti, koliko je to učenika, kakve moraju biti učionice i slično. Također, ta djeca moraju do škole doći, pridržavati se higijenskih uputa, što znači da u školama moramo osigurati sredstava za održavanje higijene i sve ostale preduvjete da nastava za pojedine grupe počne - ističe Divjak.

Ljetni semestar


Ministrica Divjak ocijenila je da se nastava na većini fakulteta i visokih učilišta uspješno provodi online, ali i izvijestila da neka sveučilišta razmatraju mogućnost da se malo produži akademska godina, odnosno da se uvede ljetni semestar u srpnju i kolovozu. Istaknimo i da je Sveučilište u Rijeci objavilo da za upise u prvu godinu njihovih studija neće biti potrebno na državnoj maturi položiti izborne predmete, nego će se vrednovati samo rezultati obveznih ispita na maturi te ocjene iz srednje škole.


O pojedinostima jučer nije govorio ni Krunoslav Capak, koji je na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite istaknuo samo da je otvaranje škola, kao i ostalih objekata, predmet razmatranja Vlade te će sve biti poznato u četvrtak.

- Epidemiolozi su tu samo da daju okvir kako bi se to na siguran način i bez velikog rizika za prijenos infekcije obavilo - istaknuo je primarijus Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 10:15