StoryEditor
Hrvatskanovi gradonačelnik, novi smjer

Oštro od početka: Tomašević dao rok svim pročelnicima da do utorka isplaniraju sve uštede, a onda će ih morati i potanko obrazložiti

Piše Ivanka Toma/JL
11. lipnja 2021. - 10:16

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, dao je svim pročelnicima (a ima ih 27) rok do 15. lipnja da mu dostave plan ušteda. Pismeni zahtjev za donošenjem prijedloga ušteda Tomašević je pročelnicima uputio u četvrtak poslije podne, nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem s kojim je dogovorio pomoć države u rješavanju nagomilanih financijskih obaveza Grada Zagreba, piše Jutarnji list.

U uvodu dopisa kojim se obraća pročelnicima gradonačelnik je naveo pet razloga zbog kojih od njih traži prijedlog mjera štednje.

- Mjere štednje odnosno ograničenja potrošnje sredstava planiranih u Proračunu Grada Zagreba za 2021. uvode se zbog: prenesenog proračunskog manjka iz prethodnog razdoblja, povećanih rashoda vezanih uz saniranje posljedica potresa kao i za borbu protiv epidemije, primjene poreznih propisa kojima je povećan iznos povrata poreza i prireza na dohodak koji se isplaćuje iz proračuna Grada Zagreba, uravnoteženja proračunske potrošnje s procjenom nižeg ostvarenja prihoda, te osiguranja sredstava za plaćanje dospjelih obveza - navodi se u uvodu.

Naglasak je na tome da se razmotre sve uštede i to na stavkama koje nisu nužne za nesmetano funkcioniranje Grada.

- Čelnici svih gradskih upravnih tijela su dužni u okviru svoje nadležnosti preispitati opravdanost, svrsishodnost i ekonomičnost pororačunske potrošnje te predložiti smanjenje onih rashoda čije neizvršavanje ne bi dovelo u poteškoće ili ugrozilo funkcioniranje pojedinih sustava, isplate materijalnih prava zaposlenih i građana ili izvođenje ugovorenih i već započetih radova - kaže Tomašević.

Pročelnicima je dao i točnu uputu kako treba izgledati njihov prijedlog ušteda. Kaže tako da treba imati kolonu financijskog plana za 2021. godinu, kolonu predloženog umanjenja, te kolonu novog plana za 2021., kao i obrazloženje pozicija koje se smanjuju.

Rok u kojemu trebaju dostaviti prijedlog je 15. lipnja, a podnosi se Gradskom uredu za financije. Nakon toga, Tomašević će proučiti prijedloge i sa svakim od čelnika gradskih upravnih tijela obaviti pojedinačno razgovore o mjerama koje su ponudili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2021 11:01