StoryEditor
Hrvatskajesu li oPTUŽNICE IZ srbije potpredsjedniku sabora zatajene kako bi ga se izbacilo iz kampanje

OPTUŽNICE IZ SRBIJE Šeksu ‘žuti karton’ uoči izbora

Piše PSD.
5. listopada 2011. - 20:08

Nije samo Vladimir Šeks ogorčen propustima ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića oko posljednjih optužnica iz Srbije, nego i još neki članovi Predsjedništva HDZ-a, povjerio nam je jučer naš izvor iz vrha HDZ-a. Ova informacija, kao i silina kojom je Šeks nasrnuo na ministra pravosuđa, upućuju na skoro razrješenje Bošnjakovića ministarske dužnosti, ali ima i suprotnih signala.

Ključno je, naime, što o Šeksovim optužbama na račun Bošnjakovića i odgovornosti potonjeg misli predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor. Ona je jučer dala izjavu o propustima ministra pravosuđa vezano za optužnice koje su protiv Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i ostalih stigle iz Beograda, ali prije Šeksove konferencije za novinare.

Saznala iz medija

Na pitanje je li saznala zašto joj ministar Bošnjaković nije rekao da su optužnice iz Beograda stigle još 10. kolovoza, odgovorila je:

- Činjenica jest da sam kao predsjednica Vlade za te optužnice saznala kad i vi, dakle, iz medija.

Nakon te izjave i Šeksova istupa u Saboru, Ministarstvo pravosuđa oglasilo se jučer u ranim poslijepodnevnim satima priopćenjem u kojemu podvlači kako premijerka nije znala za sporne optužnice. Ministarstvo je u priopćenju izvijestilo da su 10. kolovoza ove godine zaprimili dokumentaciju Višeg suda u Beogradu i pojasnilo što se događalo sa zaprimljenim spisom iz Beograda do danas.

- S obzirom na to da Sektor za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravosuđa na mjesec zaprima oko 4000 zahtjeva za pravnu pomoć, prema redovitom tijeku obavljanja poslova, predmetnu su zamolnicu stručne službe obradile 14. rujna te je ona proslijeđena mjerodavnim općinskim sudovima radi uručenja 15. rujna – tvrde u Ministarstvu.

Iz svega je, dakle, razvidno da resor Dražena Bošnjakovića prvo štiti premijerku, a zatim i sebe, konstatirajući kako ničijeg propusta nije bilo. Takav naglasak priopćenja u Ministarstvu pravosuđa zacijelo su uskladili s Vladom.

O postojanju optužnica prvi je javnost 21. rujna izvijestio Ivan Vekić, nakon što ju je preuzeo na osječkom sudu, i to se nadograđuje sa službenom verzijom Ministarstva pravosuđa. No, teško je povjerovati da netko važniji u Ministarstvu pravosuđa od nadležne osobe u Odjelu za međunarodnu suradnju nije bio upoznat s depešom Višeg suda u Beogradu. Kao da optužnice za ratni zločin u Hrvatsku stižu svaki dan. U takvo nešto, što je najvažnije, ne vjeruje ni Vladimir Šeks.

Šeks, dakle, sumnja da mu je optužnica zatajena.

Iskusni lisac

Nije daleko ni ocjena, koju iskusni politički lisac neće prevaliti preko usta, da mu je optužnica zatajena jer ga se željelo diskreditirati, politički onemogućiti i usredotočiti ga na obranu od optužbi iz Beograda. No, jednako je tako teško shvatiti da Šeks, kao pravnik u politici i političar u pravnoj znanosti, nije provjeravao je li optužnica koju je Vojni sud u Beogradu još 1992. podigao protiv njega još na snazi. Šeks je o optužnici beogradskog Vojnog suda govorio na desetke puta u proteklih 19 godina, pa teško može biti, kako tvrdi, šokiran ovakvim razvojem situacije.

Očito je da su beogradske optužnice protiv petorice bivših vojnih i političkih dužnosnika iskorištene kao povod za odmjeravanje snaga u vrhu HDZ-a. Dražen Bošnjaković nije član Predsjedništva, već puno manje važnog Središnjeg odbora HDZ-a, pa vjerojatno nije ni stvarna meta Vladimira Šeksa. Bošnjaković se ne pojavljuje ni u grupi najbližih suradnika premijerke dok ona ovih tjedana i mjeseci krstari Hrvatskom u nekoj vrsti neobjavljene predizborne promidžbe.

U toj grupi suputnika Jadranke Kosor trenutačno su ministri Branko Bačić, Đuro Popijač, Martina Dalić i Davor Božinović. Izvire li iz takvog rasporeda prvog reda na HDZ-ovim predizbornim skupovima nezadovoljstvo Vladimira Šeksa, ali i još nekih članova Predsjedništva stranke?

Vedran MARJANOVIĆ

Škare-Ožbolt: To je nezamislivo!

- Ne mogu ni zamisliti da bi mi se kao ministrici pravosuđa moglo dogoditi da dođe optužnica iz druge države protiv potpredsjednika Sabora, a da ja o tome ne znam istog časa - kazala nam je Vesna Škare-Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa, dodavši kako je to stvar elementarne unutarnjopolitičke kulture svake države. Škare-Ožbolt ne isključuje mogućnost da ministar Bošnjaković sve do kraja rujna nije znao za optužnicu.

-Jako me čudi da ministar i premijerka to nisu znali jer optužnice iz stranih država ne idu direktno našem sudu, nego se dostavljaju preko ministarstva. Dakle, ako Bošnjaković nije znao, mora se i može lako utvrditi tko je taj koji ga nije informirao i zašto to nije učinio – zaključuje Vesna Škare-Ožbolt.

Š. SELIMOVIĆ

Bajićev zamjenik: ‘To nije dobro’

Saborski Odbor za pravosuđe u utorak je podržao Vladin prijedlog zakona kojim se ništetnima i bez pravnog učinka utvrđuju svi pravni akti bivše JNA te pravosudnih tijela bivše SFRJ i Srbije, kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je kako je osnovni cilj zakona onemogućavanje budućih slučajeva Tihomira Purde i Vesne Bosanac.

- Naša pravosudna tijela po takvim aktima neće postupati - poručio je ministar te naglasio da su njegovo ministarstvo i DORH uložili velike napore u postizanju sporazuma sa srbijanskim Ministarstvom pravde i Tužiteljstvom za ratne zločine o suradnji te razmjeni informacija i dokaza u predmetima ratnih zločina. “No, unatoč tomu, iz Srbije se pojavljuju optužnice koje unose nemir u hrvatsku javnost i temelje se na nedopuštenim dokazima”, podsjetio je Bošnjaković.

- Ovom odredbom potpuno prekidamo suradnju u tom području, a to nije dobro. Jedno je negiranje pravnih akata bivše JNA i bivše države, a drugo postupanje po zamolnicama u postupcima koje smo mi inicirali i u kojima počinitelji ratnih zločina trebaju biti kažnjeni bez obzira gdje se nalaze - ocijenio je zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Dragan Novosel.

A.B.K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 09:20