StoryEditorOCM
Hrvatskanismo svi jednaki

Odvjetnik Nobilo: Slučaj na Sirobuji pokazuje da policija popušta Crkvi. Građane uhićuju, a svećenicima ugađaju

Piše S. J. T.
13. travnja 2020. - 19:49

Predsjednik Franjo Tuđman je u veljači 1997. godine potpisao Zakon o potvrđivanju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima, a koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici 7. veljače 1997.

To je samo jedan od Zakona koji su u javnosti poznati kao "Vatikanski ugovori".

Mi ćemo se samo baviti dijelom koji zadire u djelovanje organa reda i sudova.

Pa tako u tom Zakonu/ugovoru stoji da Republika Hrvatska jamči nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkava, kapela te crkvenih prostora.

Međutim, navodi se i ovo:

- Nadležna tijela Republike Hrvatske mogu poduzeti sigurnosne mjere u tim mjestima i bez prethodne obavijesti nadležnih crkvenih vlasti, ako je to hitno zbog zaštite života i zdravlja... - stoji u Ugovorima.

A što je situacija oko koronavirusa nego zaštita zdravlja i života?!

Dakle, policija je, kaže nam i poznati odvjetnik Ante Nobilo, imala ovlasti i dužnost da postupa i prekine okupljanje građana. 

image
Odvjetnik Anto Nobilo 
HANZA MEDIA

Evo što još kaže Nobilo:

- Neshavtljivo je da policija ima jednu vrstu postupanja na Rivi, Bačvicama, a jednu ispred crkve na splitskoj Sirobuji. Pritom, čitam, na Bačvicama je bilo čak i uhićenja "običnih građana" kada se nisu držali zabrane okupljanja.

A još mi je teže shvatiti razloge zbog kojih policija svako malo obavještava Nadbiskupiju o tome što svećenik radi. Kao da MUP traži od nadbiskupa zeleno svjetlo za postupanje. To je nedopustivo. Policija to nije dužna činiti, ali očito da se ide ugoditi crkvi.

Ali, podsjećam, sekularna smo država, policija ima jasno razrađen zapovjedni lanac, a u kojem nema biskupa. Nedopustivo je da policiji naputke daje Crkva.

U Vatikanskim ugovorima piše da će u slučaju "sudske istrage o kleriku zbog možebitnih krivičnih djela predviđenih krivičnim zakonikom, sudske vlasti o tome prethodno obavijestiti nadležne crkvene vlasti. "

Dakle, policija nema što obavještavati crkvene autoritete, to je posao sudova, i to u slučaju mogućih kaznenih djela.

Ovo pokazuje da svi hrvatski građani nisu jednaki, jer recimo da se negdje okupi 20 osoba onda bi ih policija legitimirala, a ako bi se oglušili na upozorenje slijedila bi im prijava, a ako bi odbili zapovijed i uhitili bi ih - kaže Nobilo, navodeći da je smiješna tvrdnja policije da nisu znali da će svećenik održati mise.

- Pa on je to najavljivao danima, a onda i sam ministar kaže da se to nije znalo. Znalo se, ali očito je policija željela izbjeći sukob, te su pustili svećenika da radi što ga je volja.

A vidimo da se ovo sve skupa nije dobro završilo ni za policiju, ni za Crkvu. Trebali su to odmah u početku presjeći, a ne čekati.

Biti će dobro ako se u toj crkvi i van nje još netko ne zarazi. Ti ljudi ne shvaćaju da svojim ponašanjem ugrožavaju druge, jer netko može biti na toj misi, zatim, recimo, donijeti zarazu blagajnici u trgovini, a ona je dalje prenijeti svojoj majci. I ta žena onda može umrijeti. Je li to kršćansko ponašanje? - pita se poznati odvjetnik. 

image
Jasno se propisano tko i kada obavještava crkvene vlasti. Međutim, nigdje se ne spominje policija. No, jutros je PU SD poslala priopćenje u kojem su naveli da su "sve prikupljene informacije upućene Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji."
Screenshot/NN

No, u Crnoj gori su se lako obračunali sa svećenicima koji nisu poštovali zabranu okupljanja. Pa su tako njihove Vijesti izvjestile:

- Više svećenika i građana dovedeno je u Centar sigurnosti Podgorica radi prikupljanja obavijesti o okolnostima okupljanja ispred vjerskih objekata, rečeno je "Vijestima" iz Uprave policije. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je neslužbeno rečeno da je među njima bio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Oni su kazali da je Amfilohije služio liturgiju u crkvi u podgoričkom naselju Zlatica, a da su osim njega privedeni i svećenci koji su bili u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Mirčeta Šljivančanin, Velibor Džomić i Branko Vujačić - navodi crnogorski medij.

ČETIRI VATIKANSKA UGOVORA

Međunarodni ugovori poznati kao ‘Vatikanski’ podrazumijevaju četiri ugovora:

1.Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture; ratificiran 24.siječnja 1997.god.

2. Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušebrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske; ratificiran 24.siječnja 1997.god.

3. Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima; ratificiran 9.veljače 1997.god.

4. Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima; ratificiran 4.prosinca 1998.god.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 13:16