StoryEditor
Hrvatskapošteno suđenje

Odvjetnik Anto Nobilo za Slobodnu o Mamićevoj taktici za Ustavni sud: ‘Uhićenja sudaca možda neće imati utjecaj, njegov tim očito priprema diverziju‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
12. lipnja 2021. - 17:28

Zdravko Mamić je od početka imao plan. Prilično proziran, ali ipak dobro osmišljen i detaljno razrađen plan.

Otkako mu je postalo jasno da sudovanje zbog kriminala u Dinamu neće ići njemu u prilog, na pasja je kola počeo gaditi trojicu osječkih sudaca. One koji su, ili su mogli, odlučivati o njegovoj sudbini. Tvrdio je da im je davao keš u zamjenu za oslobađajuću presudu. Da ih je vodio u Dubai. Ljubavnicama im kupovao skupocjene poklone. Darivao prestižne satove. Da priča postane široj javnosti još zanimljivija, u sve je umiješao i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, koji mu je navodno sređivao suce koji su prema gazdi Dinama bili dobrohotni, a micao one koji to nisu. Pojedine članove Državnog sudbenog vijeća. Glavne državne odvjetnike. Na koncu i bivšeg šefa obavještajne službe i aktualnog savjetnika predsjednika Republike Dragana Lozančića.

Plan u tri faze

Prvu rundu optužbi snimio je i poslao DORH-u još prošle jeseni. No, kada je u ožujku ove godine presudu potvrdio i Vrhovni sud – presudu po kojoj su braća Mamić i Damir Vrbanović zbog financijskih marifetluka dobili ukupno 13 godina zatvora – Mamić je prešao u drugu fazu plana. Javno je na konferenciji za novinare imenom i prezimenom prozvao suce, tvrdeći da su od njega primili novac kako bi ga oslobodili optužbi.

image
Mamić želi sebe prikazati kao nevinu žrtvu potkupljivog i korumpiranog hrvatskog pravosuđa Joško Ponoš/CROPIX
Joško Ponoš/Cropix

Kada su tužitelji ovih dana priveli Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Antu Kvesića, bilo je jasno da Mamićeve optužbe nisu samo puste tlapnje čovjeka koji je umislio da je najveći prevarant u zemlji, pa se naljutio kada je naišao na one koji su uspjeli njega prevariti. Nego da u tim njegovim optužbama ima i nešto istine.

To je Mamića gurnulo u treću fazu njegovog plana. Sada kada je dobio potvrdu da nije sve izmislio, može se hvastati da je kao svjetionik mjesecima svijetlio u tami hrvatskog pravosuđa, da je žrtvovao sebe i živote svojih bližnjih jer je sam bio reketaren, da je morao slušati kriminalce u kutu u koji je bio stjeran.

A sve s jednim jedinim ciljem: Mamić je želio sebe prikazati kao žrtvu potkupljivog i korumpiranog hrvatskog pravosuđa. Kao nevinog čovjeka kojemu su napakirali pa je imao nepošteno suđenje. I kojeg Ustavni sud ne može negoli osloboditi krivnje.

Plan, međutim, ima jedan mali, ali značajni feler...

Krušlin nije primio novac?

– Mamićev plan je sigurno da mu Ustavni sud poništi presudu, ali ne znači nužno da će ova priča s uhićenjima sudaca imati bilo kakav utjecaj na Ustavni sud – kaže nam poznati odvjetnik Anto Nobilo. Njegova argumentacija je sljedeća: bez obzira na sve optužbe koje iznosi Mamić, neosporno je da mu suci koje je prozivao na koncu ipak nisu isposlovali oslobođenje, nego je on osuđen. Član sudskog vijeća pritom je bio Darko Krušlin, jedini sudac za kojeg bar zasad nema dokaza da je primio mito od Mamića. Čak ni Mamić ne tvrdi da je Krušlinu izravno davao novac, nego da je davao drugoj dvojici njegovih kolega.

image
Ustavni sud ne ulazi u činjenice, nego se koncentriraju na to je li okrivljenik imao pošteno suđenje – pojašnjava Anto Nobilo
 
Matija Djanješić/Cropix

– E sad, jesu li oni novac dali Krušlinu? Najvjerojatnije nisu, čim je Mamić osuđen. To remeti cijelu priču. Sama činjenica da su Mamića izreketarila dvojica sudaca u Osijeku koji u njegovom slučaju nisu sudili ne mora utjecati na Ustavni sud. Ako se nešto više od toga u međuvremenu otkrije, onda je to druga stvar. No, ovako kako sada stvari stoje, uhićenja sudaca teško da će utjecati – ističe Nobilo.

Uz to, Ustavni sud može poništiti presudu samo ako postoje čvrsti dokazi da su osuđeniku narušena točno određena prava...

Pripremaju 'diverziju'

– Ako je došlo do povreda ustavnih prava okrivljenika na pošteno suđenje i nepristrani sud. To su elementi. Ustavni sud ne ulazi u činjenice nego se koncentriraju na to je li okrivljenik imao pošteno suđenje – pojašnjava Nobilo.

Mamićev tim, prema njegovoj procjeni, sada očito priprema neku diverziju koja će se usredotočiti upravo na tu činjenicu. Da suđenje nije bilo pošteno. I iz toga će izvlačiti temelj za rušenje presude na Ustavnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. srpanj 2021 22:53