StoryEditorOCM
Hrvatskaopasno vrijeme

Novo upozorenje DHMZ-a i Ravnateljstva civilne zaštite: ‘Veliki olujni sustav ide prema Hrvatskoj‘

Piše JL
25. srpnja 2023. - 08:32

Državni hidrometeorološki zavod najavljuje da će vrijeme u utorak biti promjenljivo i vrlo nestabilno te da će u većem dijelu zemlje biti pljuskova i grmljavine. Na zapadu zemlje bit će i olujnog nevremena. Najviše će sunčanih razdoblja biti u Dalmaciji.

Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, na moru i jugo, koji će naglo okretati na sjeverni i sjeverozapadni, najprije na sjevernom Jadranu i zapadu unutrašnjosti. Uz nestabilnosti bit će prolazno i olujnog vjetra.

Najviša dnevna temperatura od 27 do 32, u Dalmaciji i do 35 °C.

- U utorak možemo očekivati još jedan vrlo olujan dan. Trebalo bi pratiti prognozu i upozorenja te biti neprestano na oprezu s obzirom na to da će se gotovo cijeli dan pojavljivati nevremena u različitim dijelovima Hrvatske, a ponegdje će biti i izraženija. Bit će i jakog vjetra i lokalne tuče i svih drugih elemenata koji mogu doći s takvim nevremenom - rekla je u ponedjeljak u večernjima satima ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar.

image
DHMZ

U splitskoj i dubrovačkoj regiji prisutna je velika opasnost od toplinskih valova dok je u kninskoj regiji opasnost umjerena.

Vrijeme će u utorak biti opasno u zagrebačkoj, osječkoj, karlovačkoj, gospićkoj, riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji.

Građane se poziva da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i da se zaštite od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Osječka, zagrebačka, karlovačka, gospićka i riječka regija suočit će se grmljavinskim nevremenom. Splitska, dubrovačka, riječka, kninska i gospićka regija suočit će se s iznimno visokim temperaturama. Vjetar će puhati duž Jadrana, od Istre do samog juga zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:12