StoryEditor
Hrvatskalete pisma i protesti

Nikoga u EU-u ne zanima smiješni sukob Slovenije i Hrvatske

Piše Anita Belak-Krile
10. siječnja 2018. - 12:21

Nakon slovenske diplomatske ofenzive i izjave predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da granični spor nije samo bilateralno pitanje, nego da utječe na cijelu Europsku uniju, te da se arbitražna presuda mora poštovati, jučer se zakotrljala i lavina reakcija s hrvatske strane – od ribara do europskih zastupnika.

Savudrijski ribari smatraju da je slovenski pokušaj uvlačenja Europske komisije u granični spor najbolji dokaz da Ljubljana nema pravnih argumenata.

Slično mišljenje dijele i hrvatski europarlamentarci, no razilaze se oko toga kako se treba postaviti prema Sloveniji. Većina ih tvrdi kako se nipošto ne smije radikalizirati situacija u Savudrijskoj vali, dok bi zastupnica Ruža Tomašić Sloveniji odgovorila vojnom silom.

– Ribari ne podupiru ideju vukovarskog veterana Petra Janjića Tromblona o održavanju prosvjedne regate branitelja 3. veljače u Savudrijskoj vali. Nama nije važno koliko će brzo Slovenija i Hrvatska postići dogovor, nego je važna njegova kvaliteta – poručio je Danilo Latin, ribar i član Koordinacije koćara Hrvatske.

Komentirao je i nedosljednost izjava predsjednika Europske komisije Junckera, budući da je on nakon susreta s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom iznio dva kontradiktorna stava o pitanju rješenja graničnog problema. Junker je, između ostalog, kazao kako je to za jednu zemlju bilateralno pitanje, a za drugu europsko, ali da zapravo "nikog drugog u Europi ne zanima i da nitko ne zna o čemu se zapravo radi".

– To nam je još jedan dokaz da Hrvatska mora ustrajati u svojim stavovima – drži Latin.

SDP-ov europarlamentarac i nekadašnji ministar vanjskih poslova Tonino Picula kaže da je slovenska diplomacija ubacila u petu brzinu jer su procijenili da je sada dobar trenutak da "stisnu Hrvatsku", no da Hrvatska ne smije nasjesti na njihov pritisak i krenuti u radikalizaciju slučaja.

Svakako, kaže Picula, nije slučajno da istog dana kad u Bruxelles dolazi predsjednik Borut Pahor, bivši premijer i ministar vanjskih poslova, Alojz Peterle šalje pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Europske komisije, Jean-Claudeu Junckeru i predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku.

– Djelovali su koordinirano. Nakon što nije uspjela s bilateralnim pritiskom na Hrvatsku i nezadovoljna što pritisak Bruxellesa na Hrvatsku nije jači, Slovenija je odlučila vrući krumpir vratiti u Bruxelles – kaže Picula.

Isto tako napominje kako obavezno treba uzeti u obzir i ono što je Juncker rekao na kraju svoga obraćanja – načelno podržavajući arbitražnu presudu, on je napravio i jednu vrstu geste, izrazio je razumijevanje za hrvatski otklon od tog procesa.

– Poruke Peterlea i Pahora upućene su slovenskim biračima i na njih ne treba nasjedati. Očito je da će pitanje arbitraže biti dominantna tema u njihovoj predizbornoj kampanji. I ova diplomatska ofenziva neće prestati dok ne završe izbori. Hrvatska u ovoj situaciji nikako ne bi smjela radikalizacijom dolijevati ulje na vatru. Mi i dalje trebamo nuditi razgovore, pokazivati da nam je stalo i da nismo ukopani u svoju poziciju i neće biti problema s EU-om – smatra Picula.

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pak uputila je jučer pismo Jean-Claudeu Junckeru. U njemu navodi kako u svjetlu trenutnih zbivanja i pritisaka koji se vrše na Hrvatsku želi ukazati na činjenice i podsjetiti na kontaminiranost postupka arbitraže.

–Hrvatska je potpisivanjem sporazuma pokazala ne samo da poštuje međunarodno pravo, nego i da prihvaća kao kriterij razgraničenja načelom dobrosusjedskih odnosa, čije je poimanje Slovenija svojom prijevarom zauvijek promijenila u hrvatsko-slovenskim odnosima. Ne samo da je djelovanje Slovenije suprotno poštovanju međunarodnog prava i protivno svim načelima međunarodnih odnosa i uzanca u diplomaciji, nego i začuđuje nedostatak prihvaćanja očite i dokazane umiješanosti u kontaminiranost arbitražnog procesa – ističe Petir.

Podsjeća kako bi Hrvatska prihvatila odluku Arbitražnog suda da nisu otkriveni transkripti telefonskih razgovora koji jasno pokazuju da su se slovenski predstavnici udružili sa sucima.

– Hrvatska je mnogo puta i na brojne načine istaknula spremnost da, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, spor sa Slovenijom riješi bilateralnim pregovorima, međutim, sama pomisao bilo kakvog političkog pritiska za prihvaćanje odluke kontaminiranog Arbitražnog suda i stvaranje ozračja ucjene od strane Slovenije prijetnjama Hrvatskoj o blokiranju ulaska u schengenski prostor ili eurozonu duboko vrijeđa naše građane u njihovim poimanjima europskih vrijednosti i dosega civilizacijske razine za koju se zalaže EU – zaključila je Petir.

IDS-ovac Ivan Jakovčić kaže da mu se u Junckerovoj izjavi ne sviđa tvrdnja da taj problem u biti nikoga ne zanima.

– To je nešto što je opasno, jer to znači da Hrvatska i Slovenija ostaju same. Ako zemlje članice ne budu zainteresirane za ono što se događa između Hrvatske i Slovenije, dolazi u pitanje i cijeli naš sustav ulaska u schengenski prostor, što je, naravno, za nas od temeljne važnosti kao zemlje, a s druge strane imamo i jasan problem dolaska turističke sezone, koja je operativni problem – upozorava Jakovčić.

Jučer se oglasio slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša.

– Pogrešno je nadati se da će Europska komisija izvršiti pritisak na Hrvatsku da provede arbitražnu presudu o granici – zaključio je Janša, uz konstataciju kako je arbitraža zapravo za Sloveniju loša, te da treba uzeti "time out" u graničnom sporu s Hrvatskom.

Ruži su Mađari uzor
Konzervativna zastupnica Ruža Tomašić u Savudrijskoj vali red bi uvela policijom i vojskom.

– Je li Hrvatska u ratu s Mađarskom? Koliko ja znam, nije. A mađarski su policajci 2015. razoružali i popisali 36 naših policajaca koji su u vlaku s migrantima bez prethodnog dogovora ušli u Mađarsku. Tako se ponaša država koja drži do sebe – brani svoj teritorij! – smatra Ruža Tomašić.

Europskoj komisiji Ruža Tomašić u ponedjeljak je uputila i tri pitanja: kakav stav ima prema namjerama Slovenije da kažnjava hrvatske ribare koji ribare u još uvijek hrvatskim vodama Piranskog zaljeva, drži li Komisija da je navedeni potez Slovenije sukladan međunarodnom pravu i planira li se Komisija, kako bi se osiguralo mirno rješenje navedenog spora, ipak aktivnije uključiti u posredovanje.

Pahoru je sila nezamisliva
Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u utorak u Bruxellesu da ne može zamisliti da bi itko mogao koristiti silu za provedbu arbitražne presude o granici između Hrvatske i Slovenije niti protiv provedbe te odluke. Pahor je drugog dana svoga posjeta u Bruxellesu, gdje traži potporu za provedbu arbitražne odluke o granici koju Hrvatska ne priznaje, razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Na upit jesu li razgovarali o hrvatsko-slovenskom sporu, obojica su odgovorila niječno.

– Nisam htio razgovarati o tome. To nije pitanje za NATO. Ne mogu zamisliti da bi itko, bilo koja zemlja koristila silu za provedbu pravorijeka Arbitražnog suda, niti da bi netko koristio silu protiv provedbe arbitražne odluke – poručio je Pahor. I Stoltenberg je potvrdio da to nije pitanje za NATO.

Pahor je rekao da to pitanja ima odjeka u regiji s obzirom na to da on i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predsjedavaju Procesom Brdo-Brijuni.

– U slučaju da se Hrvatska i Slovenija ne mogu dogovoriti oko provedbe arbitražne odluke, to bi imalo loše implikacije za moralni i politički autoritet našeg liderstva u toj važnoj inicijativi – naglasio je Pahor.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 17:30