StoryEditor
Hrvatskapomoć iz turske

Nedavno su se i sami suočili s razornim potresom, a sada nam šalju 200 stambenih kontejnera i 500 šatora: ‘Ove geste prijateljstva nećemo zaboraviti‘

9. siječnja 2021. - 17:44
Turski kontejneri stižu iz Istanbula. Prevoze se brodovima u Trst, pa potom preko Slovenije natovareni na kamione stižu na Baniju.

Nema europske države koja nije poslala pomoć Hrvatskoj nakon razornog potresa na Baniji, bilo da je riječ o kontejnerima, ležajevima, grijalicama, šatorima, vrećama za spavanje, građevinskom materijalu…

U izmiješanom klupku solidarnosti, svakodnevno stižu humanitarni šleperi iz Švedske, Austrije, Njemačke, Francuske, Mađarske, Bugarske, Finske, a među prvima su se ponudili pomoći i Turci.

„Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan nazvao je našega predsjednika Zorana Milanovića odmah nakon potresa i najavio da će se Turska uključiti u pružanje pomoći stradalim područjima. Oni, na žalost, imaju bogato iskustvo s razornim potresima i znaju dobro kakve sve nevolje nose te prirodne katastrofe. Prije nekoliko mjeseci i sami su imali vrlo snažan potres u Izmiru. Odmah su Hrvatskoj poslali i isporučili 272 grijalice i 480 šatora. Turska donira i 100 opremljenih stambenih kontejnera. Do danas ih je stiglo 64, a u ponedjeljak stiže još 36 – kaže nam nekadašnji saborski zastupnik Goran Beus Richembergh koji je predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

image
Kontejneri iz Turske

Kamioni iz Turske, svaki natovaren s dva kontejnera, prevoze se brodovima iz Istanbula u talijansku luku Trst, odakle kreću kopnenom rutom preko Slovenije u Hrvatsku.

Beus Richembergh podsjeća i kako je prije sedam dana ekipa turske Uprave za katastrofe i hitne slučajeve (AFAD) došla u pomoć hrvatskom Ravnateljstvu civilne zaštite.

„Obišli su Petrinju i okolna sela, demonstrirali su postavljanje šatora i pomažu kod postavljanja kontejnera u Glini. Hrvatska vlada je zamolila Tursku da se isporuči još 100 stambenih kontejnera i to će biti učinjeno narednih tjedana – veli Beus Richembergh. 

Iz Veleposlanstva Republike Turske također je potvrđeno da Ankara šalje dodatnih 100 kontejnera koji bi trebali doći uskoro. 

image
Turski tim AFAD-a s predstavnicima nase Civilne zaštite, te pored jednog od doniranih kontejnera

U pomoć se uključila i Turska agencija za koordinaciju u suradnju (TIKA) kao prva strana misija koja je obišla pogođeno područje. Donirali su 500 deka, a sad od hrvatskih poduzeća kupuje hranu koju onda dijele kao humanitarnu pomoć stradalima.

U Sisku i Petrinji danas su ponovno dostavili 500 kutija hrane i higijenskih proizvoda.  

„U svemu je jako angažiran i turski veleposlanik Mustafa Babür Hizlan koji mi se maloprije javio iz Lekenika gdje je danas stigla druga pošiljka kontejnera. Ovo su snažne geste prijateljstva koje nećemo zaboraviti Turskoj kao ni drugim europskim zemljama koje nam pomažu. Turska je najveći pojedinačni donator i mi u Hrvatsko-turskoj udruzi prijateljstva smo jako ponosni na naše turske prijatelje. Posebno smo zahvalni na njihovoj spremnosti da reagiraju i pomognu odmah. To stradalima jako puno znači – zadovoljan je Beus Richembergh.

Poslijepodne je u Lekenik stiglo još 18 kontejnera natovarenih na devet kamiona. Dočekao ih je turski veleposlanik Babür Hizlan zajedno s Irenom Petrijevčanin Vuksanović, državnom tajnicom u Ministarstvu unutarnjih poslova. 

Odmah nakon potresa šef turske diplomacije Mevlüt Çavuşoğlu poslao je poruku hrvatskom kolegi Gordanu Grliću Radmanu te također izrazio spremnost pružiti bilo kakvu pomoć, kao i turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu, koji je razgovarao je sa Davorom Božinovićem.

"Kao što je rekao naš predsjednik, Turska je istinski prijatelj. I kako piše na kamionima za humanitarnu pomoć, ovo je vrijeme za bratstvo. Turska će i dalje biti solidarna s našim hrvatskim prijateljima u ovim teškim vremenima - poručuju iz Veleposlanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 02:05