StoryEditor
HrvatskaIŽBENIKA

Najbolje da ‘Oluju‘ proslavimo negdje kod ‘Tača‘

3. kolovoza 2020. - 18:00
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Bolje svašta ist nego svašta govorit – govorilo se nekoć, u onoj našoj staroj, jadnoj, siromaškoj i valjda zato i mudroj Dalmaciji.

i danas radimo skroz obratno – jako pazimo što ćemo ist, odnosno jest, cila je zemlja u kuvanju, gastro-showovi su najgledanije emisije, Mate Janković i Ivan Pažanin su seks-simboli i najpoželjniji neženje... A govorimo svašta, što god nam padne na pamet, vriđamo livo i desno, uzduž i popriko. A takav nam je i predsjednik. Prvi među jednakima. On se, to svi znaju, voli počastit u "Tača", to mu je omiljeni restoran. A jezik mu je poput mača. Pa ljude koji rade svoj posao, zaposlene u Uredu premijera, zove – jazavcima. Divota!

Knin mu je ništa. A za gradonačelnika Knina, veli, ne zna ni kako se zove. A i zašto bi znao? Kad je očito nevažan, kao i grad kojem je na čelu. I nije to rekao jednom, ovih par dana prije proslave "Oluje", nego je to isto rekao i početkom siječnja ove godine. "Knin je malo kolodvorsko sjecište u Dalmatinskoj zagori, bez novca, bez ljudi, bez snage i težine, a mi slavimo to u Kninu kao da je to Berlin", izjavio je tada Milanović. Na što su mu Kninjani, odnosno kninski gradonačelnik Marko Jelić, prigovorili i rekli da ih to vrijeđa. Pa im je to predsjednik Milanović ovih dana još malo dodatno i pojasnio: "Rekao sam da je Knin 1991. godine bio ništa, prašnjava željeznička postaja i tvornica šarafa. Sinj je tada bio Venecija za Knin." Rekli bi ljudi da je malo reterirao. I zamislite vi sada da je i ta mala prašnjava kasaba, to malo kolodvorsko sjecište, u Dalmatinskoj zagori našem presjedniku dovoljno velika da on prebire što je u njoj bitno, a što nebitno, odnosno što ima značenje, a što nema. "Tvrđava ima značenje, ali ono dolje kod kolodvora nije mitsko i simboličko mjesto novije hrvatske povijesti. Mislim da proslava treba biti i u Zagrebu", rekao je, između ostalog, naš predsjednik. Strašno bitna stvar. Sto metara gori ili sto metara doli, a "usred ničega".

Nije to ni Berlin ni Moskva! Milanović bi, s obzirom na to da su mu korijeni u Glavicama kod Sinja, trebao znati tko je Vice Buljan. Pa mu odgovoriti isto onako kako je Vice Buljan, tadašnji prvi čovjek Sinja, odgovorio dr. Vladimiru Bakariću kad mu je prigovorio što je iskoristio situaciju kada se u alkarskom gradu gradila "Dalmatinka", pa je jedan dio novca i betona potrošio da svojim sugrađanima izgradi olimpijski bazen.

"Vice, lipo je ovo, ali da nije malo pretjerano, jesi moga šta skromnije napravit, moglo bi s drugovima bit problema, ovakvi bazen nema ni Zagreb!" "Dobro je, iskopajte ga onda i nosite gori sa sobom u Zagreb, nama ne triba ništa!" odgovorio mu je Buljan okrećući mu leđa. Dakle, samo izvolite, gospodine predsjedniče, odvedite i proslavu "Oluje" gore u Zagreb, odnosno upriličite je negdje gdje je simbolika i mitologija jača... Da je bit zločest, reklo bi se – negdje dovoljno blizu "Tača". Ne treba nama ništa. Nek bude sve u Zagrebu, ka šta i je. A Knin i cijela Dalmatinska zagora, što se vas tiče, može i dalje ostati bez novca, bez ljudi, bez snage i težine... U kojem naš Trump i Putin – dva u jedan – nema što tražiti ni tratiti svoje dragocjeno vrijeme ni jedan jedini dan u godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 15:48