StoryEditor
Hrvatskatrendovi

Mirela Holy: Zalažem se za legalni uzgoj i uporabu marihuane

Piše PSD.
23. veljače 2014. - 21:16

 

Nakon što je u američkim saveznim državama Washingtonu i Coloradu legalizirano uživanje marihuane u vlastitom domu, dok je njena medicinska upotreba dopuštena u brojnim država SAD-a i EU-a, ponovna afirmacija “marice” u rekreativne i medicinske upotrebe kanabisa širi se svijetom. Zagovornici medicinske upotrebe prilažu brojne studije i tvrde da aktivni sastojci kanabisa dokazano pomažu kod multiple skleroze popraćene spazmima, zatim epilepsije, pojedinihih psihičkih poremećaja, glaukoma, karcinoma, PTSP-a, Tourettova sindroma, ADHD-a, AIDS-a, kroničnih bolova različitog porijekla, Chronove bolesti, u palijativnoj medicini...

Protivnici pak navode da ‘trava’ uzrokuje rak pluća, te vodi druge ovisnosti, a dvoje i koliko su zaista njeni sastojci iskoristivi u medicini. No, oboljeli od multiple skleroze, primjerice, tvrde da im i te kako pomaže. Što se tiče rizika za zdravlje, zagovornici legalizacije tvrde da marihunana nije ništa opasnija za pluća od duhana, štoviše rizik od karcinoma je manji jer pušači dnevno popuše i do 40 cigareta, dok rekreativni korisnici zapale joint do dva tjedno ili mjesečno...

Milijuni umiru od tableta za smirenje

Mirela Holy, predsjednica stranke ORAH koja posljednjih mjeseci bilježi konstantni rast popularnosti, jasno se zalaže za legalizaciju i liberalizaciju tržišta kanabisa.

- Pripravci kanabisa, poput ulja, poznato je, mogu ne samo pomoći oboljelima od multiple skleroze i karcinoma već i u nizu drugih bolesti. Istraživanja pokazuju jasnu povezanost između pozitivnih učinaka kanabisa i pojedinih oboljenja. Također, dokazano je da uživanja marihuane nije povezano s drugim ovisnostima, kao i to da alkohol, duhan i tablete za smirenje uzrokuju milijune smrti, ali kanabis ne. Marihuana je, vjerujem, kriminilizirana od strane farmaceutske industrije kojoj je kanabis i te kakva konkurencija, a i mafiji odgovara da ta biljka bude stavljena s one strane zakona jer ‘napucavaju’ cijene i imaju golemu zaradu. Trend legalizacije, bilo u medicinske ili rekreativne svrhe, zahvaća svijet i Hrvatska bi se trebala što prije ukopčati na taj vlak jer je naše podneblje idealno za uzgoj te biljke.

Osim toga, ako bi Hrvatska legalizirala konoplju, to bi moglo jako pomoći gospodarstvu, jer je ta biljka, i druge srodne biljke, korisna u industriji, radi se o milijunima kuna prihoda za poduzetnike koji bi se time bavili, kao i državu kaja bi ubirala poreze - kaže predsjednica ORAH-a, navodeći da se njihov Forum za gospodarstvo aktivno bavi istraživanjem korisnosti marihuane, te će, otkriva Holy za ‘Slobodnu’, tema liberalizacije marihuane biti jedna od okosnica njene kampanje za parlamentarne izbore. Ako je suditi po broju zagovaratelja legalizacije marihuane na forumima, Facebooku i drugim mrežama, potpora za taj potez bit će velika.

No, ako ORAH osvoji i više od pet mandata u Saboru, to neće biti dostatno da bi se mijenjao zakon. No, šansu vide u nekoj od većih stranaka ako im bude trebao kolalicijski partner da bi oformili Vladu. HDZ vjerojatno ne bi bio idealan partner za Holy i suradnike, a i ta stranka se žestoko bori protiv bilo kakvog ‘labavijeg’ represivnog aparata. Što je onda sa SDP-om? Na stranu što je Holy izišla iz te stranke, te je kažnjena ministarskom foteljom, dok su njeni kolege koji su uhvaćeni s prstima u pekmezu prošli - lišo, ne treba odbaciti moguću buduću koaliciju.

Također, pojedini mlađi SDP-ovci skloni su da se kanabis barem stavi na listu medicinskih dodataka koje bi pripisivao liječnik, ali starija garda u SDP-u ne želi ni čuti za legalizaciju. I ta starija garda je podijeljena na dva tabora - jedni ne žele marihuanu iz uvjerenja, a drugi, iako su osobno za legalizaciju, drže da je za takav potez prerano i da bi im mogao oduzeti glasove.

Zatvori bi se ispraznili

Udruga “Zeleni svijet” prije nekoliko godina poslala je na Ustavni sud Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom, u kojem se navodilo da je kanabis izjednačen praktički s heroinom, koji je iznimno teška, a ponekad i smrtonosna droga, iako od predoziranja kanbisom nitko nije umro. Naveli su i brojne studije i dokaze o korisnosti kanabisa.

- Svjetska zdravstvena organizacija smatra upotrebu duhana pojedinačnim najznačajnijim faktorom rizika koje ugrožava zdravlje u Europi, te bilježi da u Europi između 40% I 60% svih smrti koje nastupaju kao posljedica namjernih ili nenamjernih povreda mogu biti pripisane konzumaciji alkohola - stoji u pismu Ustavnom sudu, a naveli su i psihijatre i stručnjake za bolesti ovisnosti koji tvrde da ‘’sa stajališta struke postoje pretpostavke za legalizaciju marihuane. Ona nije ništa štetnija od legalnih droga poput alkohola i duhana. Štoviše, nema čvrstih znanstvenih dokaza o štetnosti marihuane, a većina mladih koji puše marihuanu ipak neće postati ovisna o teškim drogama”.

Također, citira se i ugledni britanski medicinski časopis “Lancet” koji je donio zaključak na temelju analize stotina publikacija o kanabisu. “Na temelju dostupnih medicinskih dokaza umjereno prepuštanje kanabisu ima zanemariv učinak na zdravlje, te bi odluka o zabrani ili legalizaciji kanabisa trebala biti temeljena na drugim razlozima.’’. Spominje se i popularna knjiga ‘’Marijuana Myths, Marijuana Facts: A Review Of The Scientific Evidence’’ iz 1997. godine u kojoj autori Lynn Etta Zimmer i John P. Morgan tvrde: “Zabluda o tome da konzumacija kanabisa otvara vrata drugim težim drogama i razvoju ovisnosti kod pojedinca danas bi trebala biti prevladana zahvaljujući mnogim znanstvenim studijama koje opovrgavaju ovu zastarjelu hipotezu.”

Zagovornici legalizacije u svojim traženjima tvrde kako nisu uspjeli pronaći podatke o tome da u cjelokupnoj dokumentiranoj povijesti korištenja kanabisa postoji dokaz o tome da je ikad i jedna osoba izgubila život kao posljedicu akutnog ili kroničnog predoziranja kanabisom, a što je praktički nemoguće s obzirom na izrazito malu toksičnost biljnih pripravaka koji se dobivaju iz kanabisa. Za razliku od kanabisa određena stopa smrtnosti kod ljudi koja npr. nastupa kao posljedica kroničnog ili akutnog predoziranja aspirinom i paracetamolom je neupitna.

Zatvori bi se ispraznili

Danas je posjedovanje marihuane prekršajno djelo, a sve donedavno zbog jednog ‘dima’ završavalo bi se u zatvoru na nekoliko godina. Ako bi se kanabis uklonio s popisa nedopuštenih droga, onda bi se ispraznili i hrvatski zatvori. Prema podacima iz 2008.godine, u RH kanabis je tada sudjelovao u većini kaznenih djela (83%) koja su vezana uz zloporabu droga te i dalje ostaje najzastupljenija droga u toj vrsti otkrivenih kaznenih djela.

Zagovaratelji legalizacije navode i primjer Češke Republike u kojoj se 2010. dekriminaliziralo posjedovanje droga za osobnu upotrebu, te je danas zakonom dopuštena sadnja i uzgoj do pet stabljika kanabisa po osobi. I druge zemlje EU-a slično u postupile, a u najmanju ruku odobrile su medicinsku upotrebu kanabisa.

Olakšava i tegobe kod kemoterapije

Stručnjaci su i dalje skeptični o iskoristivosti marihuane, ali naš poznati toksikolog Franjo Plavšić je u nekoliko navrata za ‘Slobodnu’ naveo:

- Znanstvenih i «znanstvenih» radova izrazito je mnogo po časopisima različite kvalitete. Čini se da su najbolje dokazani pozitivni učinci THC-a kod Alzheimerove bolesti, a i prvi lijek marinol (sintetski THC) je prvenstveno namijenjen za takve bolesnike. Već prilično davno se pokazalo da u nekim slučajevima glaukoma dolazi do sniženja tlaka u oku. O povoljnom utjecaju na ishod bolesti ima svakakvih podataka, pa često i suprotstavljenih.

Više bi se moglo reći da THC vjerojatno olakšava trpljenje neke bolesti. On je prvenstveno psihoaktivna tvar, pa koji put nije moguće razlučiti učinke poput npr. protiv boli ili antiemetsko (protiv povraćanja) djelovanje kod kemoterapije. Ima dosta radova u kojima se dokazuje korisnost primjene marinola (ili čak pušenje trave) u fazi kemoterapije. Onda se javljaju radovi o stimulaciji apetita, redukciji agresije, blagom antioksidativnom djelovanju itd.., bez obzira je li to preko kapsula dronabinola ili pušenjem marihuane.

Iako su se pojavili neki radovi o antikarcinogenom djelovanju, nema čvrstih dokaza da bi se moglo liječiti karcinome, ali olakšanje tegoba kod kemoterapije izrazito je dobar učinak. Najpouzdaniji su radovi o poboljšanju stanja (ne izlječenju) bolesnika s glaukomom, multiplom sklerozom i Alzheimerom. Ono ostalo izgleda nije jako sigurno, kao npr. olakšanje problema kod bolesnika s PTSP-om - navodi taj stručnjak, ali upozorava i na nuspojave: grčevi muskulature, smanjenje plodnosti kod muškaraca, ubrzan puls te pojava paranoje, a kod osoba s predispozicijom se mogu razviti psihoze ili ubrzati pojava shizofrenije. Navodno kod suicidalnih osoba, upozorava Plavšić, pretjerano uživanje marihuane može dovesti do pokušaja samoubojstva.

Saša JADRIJEVIĆ TOMAs

Ministarstvo zdravlja: Marihuana u RH neće biti lijek

Zagrebačka udruga zeleni svijet je pokušala na tržište plasirati mediscinski kanabis prije četiri godine i to kroz uvoz medicinskog kanabisa tržišnog naziva Bedrocan®, Bediol®, Bedrobinol® i Bedica®. Ali Ministarstvo zdravlja nije imalo sluha.

- Temeljem vašeg zahtjeva za uvoz/proizvodnju lijeka Bedrocan® …, ovim putem vas izvješćujemo da su konoplja (Cannabis sativa), marihuana, smola konoplje (hašiš), te ekstrakti i tinktura konoplje, sukladno Jedinstvenoj konvenciji UN-a iz 1961. godine uvršteni u Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu upotrijebiti za izradu droga …Slijedom navedenog upotreba konoplje (Cannabis sativa), marihuane, smole konoplje (hašiš), te ekstrakata i tinkture konoplje u medicinske svrhe nije dozvoljena, niti je prihvaćen način liječenja u RH….' - pisalo je u odgovoru Ministarstva.

Inače, Medicinski kanabis (koji se koristi u brojnim američkim saveznim državama i u EU-u) označava kanabis farmaceutske klase, što podrazumijeva standardizirani proizvod, strogo kontrolirane kvalitete s precizno određenim razinama aktivnih tvari, primarno THC-a i CBD-a. Također, navode u Zelenom svijetu, u cvjetovima ne smije biti nikakvih tragova teških metala, pesticida ili plijesni. Spomenimo i da iako država ne priznaje i kažnjava liječenje marihuanom, Vrhovni sud drugačije tretira tu problematiku i ponekad poništava osuđujuće presude nižih sudova. Primjerice, 2009.Vrhovni sud je je oslobodilo optužbe muškarca koji je kod kuće posadio kanabis (2 stabljike), a sve kako bi ublažio simptome PTSP-a. Dakle, koristio je marihuanu za osobnu upotrebu, a suci su ga oslobodili bilo kakve odgovornosti.

Macan: Zar ćemo s prihodom od marihuane puniti proračun?

Iako bi pojedini SDP-ovci možda i željeli legalizirati marihuanu za medicinsku upotrebu, stranka ipak neće dopustiti da se ta tema uvuče u kampanju za nadolazeće parlamentarne izbore. Što bi se dogodilo da SDP otvori tu temu, pitali smo PR stručnjaka Krešimira Macana.
- Jednostavno rečeno: izgubili bi izbore. To upoće nije tema za izbore u trenutku kada je 380 tisuća nezaposlenih. Ljudi gledaju kako će preživjeti. Ako bi se kojim slučajem ta tema otvorila, ona bi dušu dala Milanovićevim protivnicima za negativnu kampanju - kaže Macan, koji se osvrnuo i na tvrdnje da bi se legalizacijom napunio državni proračun te potaknulo gospodarstvo.
- I ako se tako pitanje pozicionira, onda će narod reći: Ako nas marihuana mora spašavati, dobro je da smo uopće živi.

Anto Nobilo: Kao medicinski pripravak? Može. Za uživanje rekeativcima? Nikako

- Smatram da bi se ta biljka mogla proizvoditi i plasirati na tržište kao medicinski pripravak, nikako drukčije, i uz nadzor liječnika. Ako ima dokaza da pomaže bolesnima, a čujemo da ima, onda bi se taj lijek trebao omogućiti bolesnicima, ali istodobno paziti da ne dođe na crno tržište. To može biti dobar posao, a država može ubirati poreze, no nisam da se marihuana stavi na raspolaganje i uživanje rekreativnim korisnicima - kaže Nobilo.

10 argumenata zagovaratelja

1. Ne izaziva ovisnost
2. Ne možete se predozirati
3. Pomaže kod PTSP-a, glaukoma, Alzheimera, kemoterapije...
4. Ne vodi u druge ovisnosti
5. Manje je opasna od alkohola, duhana i lijekova za smirenje
6. Uspavljuje, smiruje
7. Ako se legalizira, Hrvatska bi mogla godišnje uprihoditi 70 milijuna dolara od poreza, baš kao i Colorado, američka savezna država koja ima stanovnika kao i Hrvatska
8. Konoplja se koristi u tekstilnoj i drugim industrijama
9. Hrvatska je idealno podneblje za kanabis

10. Biljka je otporna i ne treba puno pesticida, kao druge kulture
#MIRELAHOLY

Izdvojeno

02. lipanj 2020 20:06