StoryEditor
Hrvatskaotkaz novinaru

Ministarstvo kulture i medija o Zovku: Osuđujemo svako nasilje, nužne su jasnije procedure u slučaju sumnje na nasilje

Piše Hina
9. ožujka 2021. - 22:54

Ministarstvo kulture i medija u povodu otkaza novinaru HRT-a Hrvoju Zovku ističe da osuđuje svaki oblik nasilja i zlostavljanja te se zalaže za jasnije propisivanje procedura i jednako postupanje u svakom slučaju sumnje na nasilje, a ističu i da svatko mora imati pravo na iznošenje obrane.

"Ministarstvo kulture i medija osuđuje svaki oblik nasilja i zlostavljanja. Smatramo da svaku optužbu treba istražiti i ako se pokaže osnovanom na odgovarajući način sukladno zakonskim propisima sankcionirati. Zalažemo se za jasnije propisivanje procedura i jednako postupanje u svakom slučaju sumnje na nasilje kako u slučaju HRT-a tako i u svakoj drugoj instituciji", ističu iz Ministarstva u utorak na upit Hine u povodu otkaza zaposleniku HRT-a i predsjedniku Hrvatskoga novinarskog društva Hrvoju Zovku.

Istovremeno, poštujući presumpciju nevinosti ističemo da svatko mora imati jednako pravo na očitovanje i iznošenje obrane, dodaju iz Ministarstva.

Napominju da su s detaljima postupanja u slučaju otkaza Hrvoju Zovku upoznati putem medija te još jednom ističu "važnost ujednačenog postupanja prema svim zaposlenicima".

HRT je u utorak potvrdio da je otkazao Ugovor o radu novinaru Hrvoju Zovku zbog nasilnoga ponašanja na radnom mjestu, a povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo Zovkovo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje prema jednoj novinarki.

Za odluku o otkazu suglasnost je dalo Radničko vijeće HRT-a većinom glasova.

Zovko je u priopćenju upućenom medijima ustvrdio da su optužbe neistinite te da je riječ o želji HRT-a za odmazdom.
 

item - id = 1082871
related id = 0 -> 1138258
related id = 1 -> 1137380
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2021 21:50