StoryEditorOCM
Hrvatskanovi projekti

Ministar Medved se u Hrvatskoj Kostajnici susreo s predstavnicima lokalne vlasti, diskutirali o obnovi: Zahtjevniji dio kreće sredinom listopada

Piše PSD
2. listopada 2021. - 21:18

Potpredsjednik Vlade Medved, predstavnici Hrvatskih voda i lokalnih vlasti u subotu su u Hrvatskoj Kostajnici dogovorili modele rješavanje najvažnijih pitanja obnove i razvoja Sisačko-moslavačke županije nakon razornog potresa, obnove kuća i obrane od poplava, javlja N1

Uz predstavnike državnih tijela bili su nazočni i čelnici gradova i općina koje su stradale u potresu. 

Ministar Tomo Medved kazao je kako je u ovom trenutku važno ostvariti projekte iz nadležnosti Hrvatskih soba poput obrane od poplava. 

- Jednako su nam tako važni projekti koje provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, na koji smo u Stožeru prebacili težište aktivnosti. Ovih više od 500 obnovljenih obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke županije su preduvjet za povratak stanovnika u siguran boravak. Za druge, zahtjevnije programe obnove, kao što je konstrukcijska obnova, cijelo smo vrijeme provodili pripreme, a koja će početi sredinom listopada, rekao je ministar. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković detaljnije je govorio o kostajničkim projektima.

Naglasio je da će se vodoopskrba riješiti uređenjem zdenca B4 na izvorištu Pašina vrela, koji će sada imati novu crpku i bit će umjesto dosadašnjih 60-tak metara, duboka 170 metara.

- Voda će biti kvalitetnija, a opskrba sigurnija. To će biti temelj i za razvoj vodoopskrbe prema Dvoru i Hrvatskoj Dubici, rekao je Đuroković.

Radovi na obrambenom nasipu za obranu od poplava vrijedni su 29 milijuna eura, a počet će idućeg tjedna.  Već su završene montažno-demontažne pregrade, kako bi dio nasipa bio montažni ovisno o vodostaju. Na taj će se način zaštititi i vizura Kostajnice od rijeke Une.

Krajem idućeg tjedna, dodao je Đuroković, počinju i radovi sanacije urušnih vrtača, za što je Građevinski fakultet već izradio projekte. Vrtače će se sanirati postavljanjem geo-mreže na dnu, te polaganjem najprije krupnijih, a potom sve sitnijih frakcija kamena i potom prekrivanjem sa zemljom.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Goran Hanžek, podsjetio je kako se obnova vodi u pet osnovnih programa. Među njima nekonstrukcijska obnova u sklopu koje su završene 592 kuće, a izrađeno oko tisuću projekata; drugi je projekt konstruktivne obnove, gdje je ugovoreno 300 projekata, treći je program zamjenske izgradnje obiteljskih kuća, koja počinje sredinom listopada. Sredinom listopada završava postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za izgradnju zamjenskih zgrada, a peti je program cjelovite obnove oko 200 povijesno zaštićenih objekata, koji će biti cjelovito obnovljeni sa svim povijesnim detaljima, nastavlja N1

Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan, ocijenio je kako je za stanovnike Sisačko-moslavačke županije najvažnije da dobiju najsuvremeniji sustav obrane od poplava. Dodao je kako se također važno da svi učenici pohađaju nastavu u svojim sredinama, kako ne bi došlo do migracija te je spomenuo i važnost beskamatnog zajma od 180 milijuna kuna, koji će se koristiti za sanaciju šteta na objektima u županijskom vlasništvu, te za razvojne projekte.

Zahvalnost svim sudionicima razgovora izrazio je kostajnički gradonačelnik Dalibor Biščan. Spomenuo je kako će nova obaloutvrda mnogo značiti za grad, jer će omogućiti izgradnju šetnice u dužini kilometar i pol koja će biti u funkciji razvoja turizma.

Rekao je kako svi mještani, koji su stradali za potresa, sada imaju sigurni krov nad glavom i svi su zbrinuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 13:17