StoryEditor
Hrvatskavježbanje strpljenja

Ministar Beroš: Dobra epidemiološka situacija nudi optimizam, ali situacija u Europi nije dobra. Ne mogu reći da će 1. veljače doći do popuštanja

Piše PSD
14. siječnja 2021. - 23:02
Vili BerošRanko Šuvar/Cropix

Od početka pandemije, Stožer je uspješno izbjegavao odgovoriti na zamolbe da unaprijed kažu broj kad se nešto otvara ili zatvara.

Na tom je tragu bio i istup ministra zdravstva Vilija Beroša u RTL Direktu.

Magična brojka je 300 novooboljelih na 100.000 stanovnika u 14 dana, primijetila je urednica emisije Mojmira Pastorčić.

"Točnije. mi smo na 344 novooboljela u 14 dana na 100.000 stanovnika pa još nismo ispod 300. Evo zašto naši epidemiolozi izbjegavaju taj famozni semafor. Upravo zato jer broj novozaraženih nije jedini parametar. Nije isto ako se otvarate u zimu ili po ljeti, nije isto ako imate mutant u virusu u okruženju, nije isto ako je incidencija različita u okruženju, a ona raste u nekim susjednim zemljama. Prema tome, niz je parametara", rekao je Beroš.

Ipak, glavni epidemiolog Krunoslav Capak sam je izjavio da će se nešto dogoditi kada brojka padne ispod 300?

"U ovom trenutku oprez je potreban iznad svega. Ova dobra epidemiološka situacija nudi optimizam, ali isto tako ohrabruje na putu kojim moramo ići dalje. Situacija u Europi nije dobra, pojava mutanta virusa nije dobra, sve su to faktori koje moramo uzeti u obzir prilikom odluke o relaksaciji mjera", poručio je Beroš.

Ostaje pitanje kada će onda doći do popuštanja mjera. Posebno to zanima roditelje čija su djeca sportaši.

"Od početka govorimo da je potrebno epidemiološku situaciju pratiti iz dana u dan i donositi odluke. Prema tome, u ovome trenutku ja ne mogu reći da će 1. veljače doći do popuštanja. To će isključivo ovisiti o epidemiološkoj situaciji, ali i brojnim drugim faktorima koji će tih dana biti aktualni. Ako će i doći do relaksacije, ona će btii postepena, u ovom trenutku još nemamo redoslijed", izjavio je Beroš i dodao:

"Možemo reći da će to biti jedna od prvih aktivnosti, pogotovo ako se te aktivnosti odvijaju vani, u uvjetima koji su epidemiološki zadovoljavajući".

Imamo najveći pad broja novozaraženih od svih u Europi, a opet, brojke su u padu, primijetila je urednica i voditeljica.

"Uvijek govorimo da za početak djelovanja mjera treba neko vrijeme. Tu je i odgovornost građana koja je od iznimne važnosti i mislim da sve više shvaćaju da je to ozbiljna bolest koja dovodi i do smrtnog ishoda. Odgovorno ponašanje građana, kao i mjere, polučili su ove rezultate", rekao je ministar.

"S obzirom da smo mala država, ekonomski ne tako moćna, da je sreća što smo član Europske unije. Upravo na principima solidarnosti i pravednosti je ECDC koristeći Eurostat metodologiju odredio dozu za sve zemlje EU. Nema rata za dozama. Imamo veliki broj na raspolaganju, ali problem je što uhodavanje priozvodnje nije jednostavno. Svi proizvođači imaju taj problem, a kasnije kada se ona razvije je nešto lakše", izjavio je Beroš i dodao:

"Načelno, govorio sam o proljeću, ali realnije je očekivati imunitet krda do ljeta jer je potrebno cijepiti 70 posto populacije za to".

Pojasnio je i tijek cijepljenja, odnosno kada bi mladi trebali btii cijepljeni.

"U našem planu imamo sedam prioritetnih skupina. Sedma su mlađi koji nemaju neke zdravstvene probleme i realno je da će se oni krajem ožujka, početkom travnja početi cijepiti", poručio je Beroš gostujući u RTL Direktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 15:40