StoryEditor
Hrvatskazasjeda vlada

Milanović ministrima: Idemo posijati sjeme za novi mandat!

Piše PSD.
2. siječnja 2015. - 12:19
Premijer Zoran Milanović pozvao je u petak na sjednici Vlade ministre da svojim radom u 2015. godini "posiju sjeme za dobivanje novog mandata" vladajuće koalicije te najavio da će politički credo njegove Vlade i dalje biti vladavina prava i obračun s korupcijskom hobotnicom.

"Energično, strpljivo i razumno, što je podstrek da završimo ovaj mandat i posijemo sjeme novog mandata", rekao je Milanović na što je uslijedio smijeh svih ministara.

Milanović naglašava da će Vlada nastaviti "obračun s korupcijskom hobotnicom" koja još uvijek nije iskorijenjena.

"Još uvijek stanuje sa svim stanarskim pravima potpuno zaštićena u nekim organizacijama", rekao je Milanović dodavši kako i dalje neki političari pružaju otpor kada se istaknuti članovi njihovih stranaka nađu na udaru zakona, odnosno DORH-a i USKOK-a.

"Praktički pružaju otpor, prijete DORH-u i kažu da svoje ne daju. Takvi se slikaju uz bok i uz rame predsjedniku i predsjednicima stranaka u Hrvatskoj. Ništa se nije promijenilo, sve je isto", ustvrdio je Milanović.

Za razliku od takvih, vladajuća koalicija poštuje zakon. "Nama je vladavina prava politički credo i ako u tome netko od tzv. naših mora platiti cijenu - platit će je. Tome nismo stajali na putu, osobno nisam stajao na putu i nećemo stajati na putu", poručio je premijer.

Druga strana, kako je rekao, to prezire. "I to je bit političke borbe u Hrvatskoj danas i to je ta podjela, nažalost, u političkom smislu, na nas i na njih", ustvrdio je.

Smatra da dio hrvatskih birača "prašta ono što ne bi trebalo praštati i pravi se da to ne postoji" dok je, s druge strane, vladajuća koalicija "izvrgnuta najvišim kriterijima, strogim procjenama i prosudbama".

"Nama se ne prašta. Neka tako ostane i u 2015. godini. Mi idemo dalje na ovakav način", rekao je Milanović.

Premijer je u uvodnom obraćanju podsjetio na neke socijalne i razvojne mjere koje stupaju na snagu ove godine. Izdvaja tako nove porezne stope koja će, kaže, jednom brojnu građana omogućiti nešto veće prihode.

"To je ciljana, svjesna mjera koja je dugo bila promišljanja i nije bez svojih posljedica, ali smo se na nju odlučili", rekao je. Dodaje i oprost dugova ispod 10.000 kuna najsiromašnijim građanima, što će olakšati život značajnom broju ljudi.

Također je spomenuo novi sustav obračuna poreza na dodanu vrijednost za male poduzetnike koji imaju godišnji promet do tri milijuna kuna, što bi trebalo olakšati poslovanje značajnom broju ljudi.

"To je također mjera za koju je trebalo donijeti odluku. O njoj se dugo pričalo, ali ni jedna Vlada nije imala petlje i hrabrosti i vizije da ju donese. Mi smo je donijeli", istaknuo je.

Iako će sve te mjere imati učinak na proračun, Milanović drži da ih se isplatilo donijeti jer će izazvati pozitivan kontraučinak, tj. povećanje potrošnje.


Nastavlja se sufinanciranje prijevoza učenika


Država će i tijekom drugog polugodišta tekuće školske godine sufinancirati troškove javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola, odlučila je Vlada u petak.

Pravo na sufinanciranje 75 posto troškova tako će i dalje ostvarivati učenici koji su u školskoj godini 2014./2015. upisali i redovito pohađaju srednju školu, kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a kojima udaljenost od mjesta prebivališta, odnosno boravišta do mjesta škole iznosi više od 5 kilometara.

U ostatku cijene mjesečne učeničke karte mogu sudjelovati jedinice područne (regionalne) samouprave, prijevoznik i roditelj.

Sredstva za sufinanciranje troškova međumjesnog javnog prijevoza u visini 255 milijuna kuna osigurat će se u državnom proračunu.

Učenicima koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje te učenicima s poplavljenih područja u Vukovarsko-srijemskoj županiji (općine Gunja, Drenovci i naselje Strošinci u općini Vrbanja) financirat će se 100 posto cijene mjesečne učeničke karte, odlučila je Vlada.


Nastavak privatizacije Imunološkog zavoda

Vlada je u petak donijela odluku o provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda te o njihovoj početnoj cijeni od 49,3 kune za dionicu.

Prema odluci, prikupljat će se obvezujuće ponude za kupnju 157.997 dionica iz državnog portfelja, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda, a kontrolni paket dionica od 25 posto plus jedna dionica ostaje u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Investitor mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske te osigurati proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj, kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti za proizvode iz plazme vlastitog porijekla, namijenjenih vlastitoj populaciji, temeljem sustava dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva krvi.

Potencijalni investitori pozvat će se na dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica u roku od 15 dana od danas. Rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 30 dana od dana kada Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) uputi potencijalnim investitorima poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica Društva.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako je sazrelo vrijeme za nastavak potrage za strateškim partnerom Imunološkog zavoda, jer je poslovanje tvrtke stabilizirano i nije ugroženo, a zaostale plaće isplaćene.

Premijer Zoran Milanović svoj je osvrt na donošenje odluke o Imunološkom započeo konstatacijom kako će napraviti gaf, prema definiciji iz američkog političkog novinarstva prema kojoj je gaf kada političar govori istinu. Ujedno je rekao da će (u tom smislu) 2015. biti "godina gafova."

Nastavljajući, Milanović je rekao da je Imunološki zavod još jedan primjer tvrtke koja se našla u ozbiljnim problemima zbog, kako je rekao, "nerada i tko zna čega za što je odgovorna bivša, HDZ-ova vlada." Problem Imunološkog je dočekao aktualnu Vladu, kaže Milanović i ona ga rješava, što pokazuje da joj je stalo, ali da ga ne može rješavati "ispod stola, s prijateljima, nego po proceduri koja je zahtjevna."

Kazao je da će Imunološki zavod nastaviti raditi i da ga se neće "raščerupati kao što su neki htjeli prethodnim mjeseci", što je rezultat Vladina rada.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju Imunološkog zavoda raspisan je početkom svibnja, a na prodaju je bio ponuđen državni udjel od 73,41 posto dionica Imunološkog zavoda. Na njega je pristiglo osam pisama namjere, od čega su tri od inozemnih ulagača.

H

Izdvojeno

02. lipanj 2020 18:47