StoryEditor
Hrvatskarazličiti komentari, od potpore do ogorčenja mesićevom inicijativom

Križ da ili ne: HNS podržao predsjednika

Piše PSD.
13. kolovoza 2009. - 21:18

Po Mesiću vjerski simboli i vojska ne idu zajedno
U državnim institucijama ne postoji nikakav propis o simbolima i obilježjima čije je isticanje, uz obvezni državni grb, dopušteno u službenim prostorijama, doznajemo od tajnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniše Kuhara.

Takav propis, smatra Kuhar, svakako bi trebalo donijeti, uzimajući u obzir, kaže, i najnoviju inicijativu predsjednika Republike Stjepana Mesića koji se zauzima za uklanjanje vjerskih obilježja iz državnih ustanova.

Od parlamentarnih stranaka reagirao je samo HNS, stavom da isticanje simbola koji nisu državni grb i zastava u prostorima državne administracija, ne može biti stvar pojedinaca koji tamo rade, nego odgovarajućeg zakona.

Bivša ministrica pravosuđa i predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare-Ožbolt tvrdi da je obišla gotovo sve državne institucije i nije stekla dojam o raširenosti vjerske ikonografije u njima.

- Tu i tamo koje raspelo u državnim institucijama, koje sam i sama vidjela, ne čini mi se dovoljno jakim argumentom da se to pitanje podiže na takvu razinu - ocjenjuje Škare-Ožbolt.

Dok predsjednik Mesić posebno neprihvatljivim smatra dominaciju vjerskih obilježja u vojnim objektima, bivši ministar obrane Jozo Radoš upozorava kako je riječ o ratnom naslijeđu.

- Logična je inicijativa predsjednika Republike. Ipak nisam potezao ovaj problem jer bi vjerojatno rasprava o tome zasjenila sve ostalo što smo tada pokušali napraviti u ministarstvu - govori Radoš.

U prilog Radoševim riječima ide jučerašnje priopćenje Udruge branitelja Podravke, u kojem se izražava ogorčenje Mesićevom inicijativom.

v. MARJANOVIĆ

Ronko drži Mesića

 - Gradonačelnik Požege Zdravko Ronko ima u uredu Mesićevu sliku - kaže Kuhar.

Tuđmanovih slika, tvrdi bivši ministar obrane Jozo Radoš, ne nedostaje ni u Ministarstvu obrane, dok poneki sudac, otkriva bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, drži u uredu papin portret.

item - id = 63273
related id = 0 -> 319557
related id = 1 -> 319545
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 11:19