Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
HrvatskaMilanović se predomislio

Konzultacije na Pantovčaku: šestoro 'manjinaca' ostaje uz koaliciju Hrvatska raste, Bandić neodlučan

Piše PSD.
15. prosinca 2015. - 17:20
NOVO:

16.20 - Predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić u utorak je, na konzultacijama kod predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović, rekao da njegova stranka i dalje daje potporu SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste, HDSSB ne podržava niti jednu koaliciju, kao niti Hrid, dok će Milan Bandić podržati one koji mogu provesti reforme.

"Nema ništa novo što predsjednici Republike nisam ranije rekao. Potvrdio sam raniji stav da ćemo dati Zoranu Milanoviću šansu da formira vladu, a ako to ne uspije razgovarati ćemo i s desnom koalicijom", kazao je Čačić novinarima.

Istaknuo je kako je za formiranje svake vlade ključan mandatar, pri čemu je jednostavnije ako on, kao Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, imaju politički legitimitet.

"Kada nema tu vrstu legitimacije onda stvar postaje vrlo složena i jako je važno tko je mandatar. Posebno kada se radi o vladi koja ima projektni zadatak provesti reforme. Reforme se ne događaju parcijalno po ministarstvima već se događaju onda kad premijer zna što radi i razumije cjelinu te vodi tim koji to realizira", kazao je Čačić. Smatra i da predsjednik vlade može biti nestranačka osoba, samo je pitanje ima li "politička leđa" da to drži. "Mi ćemo procjeniti koja je to osoba", kazao je.

Ponovivši kako potporu nisu dali niti jednoj koaliciji, predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin je kazao kako čekaju da vide tko će se približiti brojci od potrebnih 76 mandata te su s njim spremni razgovarati. "HDSSB čeka vidjeti što će biti s ostalima, kako će Most odreagirati s ove dvije velike koalicije i ako netko bude zatražio s nama razgovor spremni smo na to. Mi smo slavonska stranka i branimo interese Slavonije i Hrvatske", istaknuo je.

Dodao je kako s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste za sada nije bilo službenih razgovora. Vulin je kazao i da HDSSB u Saboru nema dovoljno ruku kako bi mogao odlučivati tko će biti premijer.

Predsjednik stranke Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnoosti Milan Bandić kazao je da će se prikloniti "onima koji mogu provesti reforme" istaknuvši kako je njima jedini blok – Hrvatska. U razgovoru s predsjednicom Republike, naveo je, iskazana je obostrana želja da se riješe problemi, počne normalno funkcinorati te formira vlast. Smatra kako u ideji da premijer bude nestranački treba pobijediti razum. "Lideri stranaka koje su dobile najviše glasova trebaju sjesti, pogledati sebi u oči i izabrati ljude koji mogu voditi ovu zemlju", rekao je Bandić. Istaknuo je kako on zna prepoznati koji to ljudi mogu napraviti te da će njegova stranka - ako takve osobe budu odabrane da vode zemlju, imati nezinu potporu.

Predsjednik Hridi Drago Prgomet kazao je da njegova stranka još uvijek nije odlučila kome će dati potporu, a na pitanje kome su bliže odgovorio je: "Sada smo najbliže Božiću". "Odluka je u rukama Mosta. Oni će odlučiti hoće li biti novi izbori ili dogovor s HDZ-om i naše tri ruke nisu presudne", dodao je. Ponavlja da je od prvog dana zagovarao da se Most mora u konačnici odrediti je li za lijevu ili desnu opciju. "Da su to odmah napravili ne bismo izgubili ovih mjesec i pol dana", dodao je.

Upitan je li sklon podržati Domoljubnu koaliciju ako ona pristane da čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko ne bude premijer, Prgomet odgovara kako on, kada bi i bio u poziciji pregovarača, nikada ne bi uvjetovao velikoj stranci kandidate za pojedine funkcije.

"Ovo su bili izbori za parlament, a ne unutarstranački izbori. Prema tome, svaka stranka izabire predsjednike i vodstvo i sukladno tome predlaže kandidate za pojedinačne funkcije. Mi nismo u poziciji pregovarača, a i kad bismo bili, ne bismo nikad uvjetovali velikoj stranci koje će kandidate predlagati za pojedine funkcije".

(H)

15.40 - Šestoro manjinaca i dalje uz Milanovića

Šestoro izabranih zastupnika nacionalnih manjina i na trećem je krugu konzultacija o mandataru Vlade kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović potvrdilo da preliminarnu potporu daju koaliciji Hrvatska raste.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac predsjednici je kazao da nisu promijenili stajalište te čekaju rasplet događaja između dviju koalicija (Hrvatska raste i Domoljubne kolaicija) i Mosta. "Kod podrške koaliciji Hrvaske raste i potpisa za sazivanje i konstituiranje Sabora ostajemo. Čekat ćemo kakav će biti rasplet, a onda ćemo se naći s ostala četiri zastupnika nacionalnih manjina i gledati kakvu ćemo poziciju imati prema onome što bude rezultat raspleta", rekao je.

Pupovac: Ključ rješenja drži Most

Pupovac je ustvrdio da 'ključeve rješenja' političke krize drži Most, i to dvojako. "Drže ključeve hoće li se formirati većina i hoće li se s formiranjem te većine osigurati volja naroda preko političkih stranaka i lista, ili će ta volja biti delegirana nekome koga narod ne poznaje i koga narod nije birao", rekao je.
Naglašava da je zastupnicima manjina važno da se formira stabilna politička većina koja će biti demokratska po svojem profilu, i iza koje neće biti nikakvih skrivenih političkih agendi, i iza koje neće biti nitko tko će utjecati na političku većinu i politiku Vlade mimo onoga što su programi stranaka i što je usuglašeno političkim programima.

Novinare je zanimalo kako će se "klub šestorice" manjinskih zastupnika ponašati ako se uspije formirati saborska većina, a premijer ne bude osoba koja je dobila legitimitet na izborima, odnosno je li to za njih "nepremostivo". "Nismo mi Most da bi bilo nepremostivo. Nama je jako važno, ako do toga dođe, o kojoj se osobi radi. Bitan je politički profil te osobe", kazao je te dodao da se ne žele praviti Toše, kao što to neki čine mjesecima. "Da se ne pravimo Toše, ako tako smijem reći. Kao što se neki mjesecema prave –' reforme, reforme, nema ideologije', a svi znamo da je ima", kazao je.

Ta eventualna osoba, nastavlja Pupovac, mora biti dovoljno poznata, provjerena, kredibilna i mora ju karakterizirati mogućnost komunikacije u iznimno složnim odnosima između različitih političkih opcija i očekivanja građana.

Radin: približava se trenutak novih izbora

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin novinarima je nakon konzultacija na Pantovčaku rekao da je predsjednici Republike kazao kako se "približava trenutak kad će trebati novi izbori".

Zastupnik romske te 11 drugih nacionalnih manjina, Veljko Kajtazi potvrdio je potporu koaliciji kojoj je na čelu SDP, a na upit što ako HDZ i Most formiraju Vladu kazao je novinarima da će "odgovor na to dati prilikom drugog susreta ". Zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek rekao je da ostaje kod preliminarne potpore SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste. "Svi znamo da se ključ nalazi u rukama Mosta i očekujemo da preuzmu odgovornost i da na neki način vidimo što će se dalje događati", dodao je. Da podržava SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste rekao je i zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas. "Stav ne mjenjam i ostajem tamo kako smo se dogovorili – podržavamo koaliciju Hrvatska raste i premijera Zorana Milanovića", rekao je.

Zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj ostaje kod svog ranijeg izrečenog stava da će potporu dati onome tko osigura potrebnu većinu.

(H)

RANIJE:

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u utorak u 13 sati na Pantovčaku je nastavila treći krug konzultacija s koalicijama, strankama i izabranim saborskim zastupnicima o davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Mandatar treba potporu 76 izabranih saborskih zastupnika, a to za sada nitko nema.

Predsjednica će najprije razgovarati s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina, a prva je na Pantovčak stigla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Na konzultacije neće doći izabrani zastupnici Mirko Rašković i Stipe Petrina te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, a s Borisom Miletićem iz IDS-a predsjednica će razgovarati telefonski, potvrđeno je iz Ureda predsjednice.

Nakon 'manjinaca' kod Grabar-Kitarović dolaze ostale stranke i koalicije, a najvjerojatnije će doći i predstavnici koalicije Hrvatska raste, iako je lider te koalicije Zoran Milanović jučer izjavio da za to nema potrebe budući da nemaju dovoljan broj potpisa potpore za mandatara.

Konzultacije slijede nekon što je koalicija Hrvatska raste odbila je prijedlog Mosta nezavisnih lista da državu vodi tripartitna Vlada i da premijer bude nestranačka stručna osoba, no podržava nastavak bilateralnih razgovora s Mostom, a Domoljubna koalicija na Mostov prijedlog odgovorila pozitivno te mu predložila koalicijsku vladu.

Mostovo Nacionalno vijeće i njihovi izabrani saborski zastupnici održali su danas sjednicu na kojoj su raspravljali o tim odgovorima te se očekuje da će o tome izvijestiti predsjednicu Republike. Na sjednici je jednoglasno odlučeno da će Most pregovore o formiranju reformske Vlade nastaviti s Dmoljubnom koalicijom, a koaliciji Hrvatska raste Most i dalje ostavlja "otvorena vrata" za pregovore o nestranačkom premijeru i tripartitnoj Vladi.

(H)

Izdvojeno