Hrvatskazatvoreni sastanak

Kolinda HDZ-ovcima predstavila program, došao je podržati kompletan stranački vrh;  Bačić i Kalmeta: 'Štrajk joj neće naštetiti'

Piše Rozita Vuković/JL, Hina
30. studeni 2019. - 13:17
rgx time: 2.8133392333984E-5

U zagrebačkom poslovnom centru City Plaza u subotu se održava zatvoreni sastanak vrha HDZ-a i svih ključnih dužnosnika iz vladajuće stranke s nacionalne i lokalne razine, a prisutna je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, piše Jutarnji list.

Riječ je o klauzuri za koju je poziv članovima Predsjedništva, Nacionalnog vijeća, Središnjeg odbora, gradonačelnicima i načelnicima iz redova HDZ-a, šefovima stranačkih zajednica, državnim tajnicima i pomoćnicima ministara iz redova stranke i drugim dužnosnicima uputio osobno predsjednik stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Tema skupa su predstojeći predsjednički izbori, odnosno izborni program HDZ-ove kandidatkinje Grabar-Kitarović, koja je tijekom mitinga održala govor u kojem je predstavila ključne točke svoje kampanje za drugi predsjednički mandat.

Kao što je Jutarnji već izvijestio, Grabar-Kitarović u službenu kampanju krenut će 4. prosinca točno u ponoć s Grobnika, odnosno iz svog rodnog kraja. Nakon toga, plan je da sa svojim timom ide u Dubrovnik, odakle će krenuti u još jedan obilazak Hrvatske.

Doznajemo i da će se veći skupovi održati u svakoj županiji, te gradu Zagrebu, ali će zadnji skup Grabar-Kitarović održati u Vukovaru. Iako su u HDZ-u prije službene kampanje planirali održati dvije klauzure vezano za predsjedničke izbore, doznajemo da će ova današnja u City Plazi biti jedina.

Bačić: Štrajk joj neće naštetiti

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić ocijenio je u subotu da štrajk prosvjetara neće štetiti predsjedničkoj kampanji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović istaknuvši da kroz pregovore s obrazovnim sindikatima Vlada jasno šalje poruku kako joj je stalo do svih hrvatskih građana i zaposlenika.

"Mislim da neće. Kroz ove pregovore Vlada jasno šalje poruku kako nam je stalo do svih hrvatskih građana i zaposlenika”, rekao je Bačić novinarima prije početka klauzure upitan hoće li štrajk prosvjetara naštetiti kampanji Grabar-Kitarović.

Bačić je podsjetio i da Vlada pregovara i s državnim i javnim službenicima te vodi računa i o statusu 1,350.000 ostalih zaposlenika u zemlji.

„Politika ove vlade je politika konsolidacije državnog proračuna i da ne trošimo više novca nego što zarađujemo, da nam proračun bude u suficitu i omogući nam bolje makroekonomske pokazatelje, rast BDP-a te time se naša zemlja vraća i u investicijski rejting i smanjuju nam se kamate”, rekao je Bačić novinarima.

Smatra kako je to jedna zatvorena priča u kojoj ako popustite - onda gubite legitimitet koji ste tri godine teško stvarali i dobili povjerenje međunarodnih institucija.

"Zbog toga ovakvi pregovori s javnim službenicima u prosvjeti traju dugo - ne zbog toga što ne znamo značaj i važnost profesora i obrazovanja, već što vodimo računa o cjelovitosti i državnog proračuna i standarda kojeg smo postigli u međunarodnim institucijama”, istaknuo je.

Bačić je ocijenio da pravilan pristup svim zaposlenicima ne može biti uteg u kampanji Grabar-Kitarović. Ako prosvjetari prihvate Vladin prijedlog, plaća će im će se podići i više nego što traže, poručio je.

"Na mjesečnoj razini je to 200 kuna više od njihovih zahtjeva. Držim da je to prihvatljiv program i nadam se da ćemo u idućih nekoliko dana naći načina za izaći iz ove situacije", naglasio je Bačić.

Kalmeta: Kampanja i štrajk dvije odvojene stvari

I pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Božidar Kalmeta smatra da štrajk profesora neće naštetiti kampanji Grabar-Kitarović jer su to dvije odvojene stvari. „To su dvije različite stvari. Jedno je izbor predsjednice države, a drugo je pitanje štrajka, koeficijenata i svega drugog o čemu Vlada raspravlja s sindikatima učitelja i profesora”, kazao je.

Smatra da će ključ pobjede Grabar-Kitarović biti to što je predsjednica Republike do sada napravila puno pozitivnih stvari te njezin program.

Vrh stranke među kojima su premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, glavni tajnik stranke Gordan Jandroković te mnogi ministri raspravlja o pripremama i koordinaciji izborne kampanje.

Na klauzuri će se dogovoriti način funkcioniranja predsjedničke kampanje kako bi što bolje u javnosti promovirali program Grabar-Kitarović. Nakon toga će se svečano obilježiti 20. obljetnice osnutka Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski".

#HDZ# KOLINDA GRABAR KITAROVIć# PREDSJEDNIčKI IZBOR