StoryEditor
Hrvatskaza pravnike nema dileme

Kada 'obični smrtnik' skrivi prometnu nesreću i nekoga teško ozlijedi kaznena prijava podiže se odmah, kod Žalac istraga kreće tek nakon mjesec i pol. Zašto? Je li joj policija pokušala progledati kroz prste?

Piše Marina Karlović-Sabolić
18. travnja 2019. - 09:41

Da nije bilo interesa medija, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac prošla bi „lišo“. Ovako, Općinsko državno odvjetništvo protiv nje je pokrenulo istragu za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće. Više od mjesec i pol dana nakon što je ministrica Žalac u Ulici sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima automobilom - kojim je upravljala bez vozačke dozvole - naletjela i teško povrijedila djevojčicu koja je prelazila cestu.

Djevojčica je u bolnicu dovezena sa slomljenom desnom nogom, Žalac je na licu mjesta platila kaznu od 500 kuna zbog vozačke istekle 2016.godine, a premijer Andrej Plenković je odbio njezinu ponuđenu ostavku. Brzo nakon nesreće doznali smo i da je ministrici u dvorištu obiteljske kuće parkiran novi Mercedes - kojega je navodno vozio njezin suprug, a od Josipa Stojanovića Jollyja kupili njezini roditeji, da je ona ozlijeđenoj djevojčici poklonila krunicu, te da je policija čitav ovaj „vrući krumpir“ prepustila državnom odvjetništvu.

Poznati splitski odvjetnik i bivši sudac Branko Šerić ističe da je nakon svake prometne nesreće presudni pokretač postupka policija. Ona u startu procjenjuje radi li se o prekršaju ili kaznenom djelu.

- Ako postoji ikakva dilema, onda se odmah obavlja konzultacija sa DORH-a. Naglašavam, odmah. Ako smatraju da nema dileme, onda policija u to samostalno ulazi. U ovom konkretnom slučaju tek se nakon interesa medija za nesreću, nakon dugog razmišljanja, i uz presudan utjecaj državnog odvjetništva, išlo na kazneni postupak – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Šerić.

On pritom ističe jedan ključan detalj: policiji je, u ovakvim slučajevima, jako bitno što liječnici kažu o kakvoj se kvalifikaciji ozljede radi. O njima, ističe Šerić, sve „visi“ i ovisi.

- Čim je teška tjelesna ozljeda u pitanju, tu nema dileme. To mora biti kazneni postupak. Svaki prijelom je teška tjelesna ozljeda. Jednako kao i potres mozga. Za razliku od trzajne ozljede vrata, koja sama po sebi nije teška tjelesna ozljeda – pojašnjava Šerić. Ako pak kod liječnika postoji dilema kako kvalificirati ozljedu, onda policija, prema riječima našeg sugovornika, može ići na blaži postupak.

U slučaju ministrice Žalac još uvijek je nejasno zašto policija nije protiv nje odmah podignula kaznenu prijavu, obzirom da je od udara vozila i pada na asfalt došlo do prijeloma.

- Već i sami liječnici su dužni, kada im u bolnicu dođe ozlijeđena osoba, ako vide da je u pitanju teška tjelesna ozljeda, policiji poslati policiji tzv. crvenu povijest bolesti, koja je znak da postoji sumnja u kazneno djelo – pojašnjava Šerić.

U praksi, to bi značilo ili da liječnici takvu obavijest nisu poslali policiji, ili da je policija ministrici u početku nastojala „progledati“ kroz prste. Bilo kako bilo, Gabrijela Žalac sada ima status okrivljenika. Ispitat će se svjedoci nesreće i naložiti provođenje vještačenja brzine kojom je Žalac vodila u trenutku nesreće.

Kaznena prijava protiv ministrice, naravno, može biti i odbačena. Ako se pak utvrdi njezina odgovornost, prijeti joj kazna do tri godine. Koja može biti i uvjetna, pa i definirana kao rad za opće dobro.

 

HDZ-u kaznene prijave ne smetaju

Kaznene prijave policije, DORH-a ili USKOK-a do sada nisu bile diskvalificirajuće za bavljenje politikom u HDZ-u. Bivši zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, kojemu se sudi za jedan od krakova afere Fimi medija, danas je pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a. Kalmeta je 2017., doduše, zamoljen da se ne kandidira za novi gradonačelnički mandat, ali je prošlogodišnji dolazak na funkciju u HDZ-ovoj stranačkoj središnjici de facto označio njegovu političku rehabilitaciju. Gabrijela Žalac je zbog svega onoga što je isplivalo nakon prometne nesreće ostala bez visoke pozicije na HDZ-ovoj listi za EU izbore, ali ne i bez fotelje ministrice u Plenkovićevoj Vladi.

No, HDZ-ovac Ivica Modrić koji je nasrnuo na mladića u Zagrebu brzopotezno je suspendiran iz vladajuće stranke. Predsjednik HDZ-a u Kostreni i direktor kostrenskog komunalnog poduzeća Tomislav Matić zbrisao je sa mjesta nesreće koju je navodno skrivio. Kada je otkriven, dao je ostavku na obje funkcije. I onda se, mrtav-hladan, pojavio u novoj fotelji: direktora komunalnog poduzeća u Bakru.

 

#GABRIJELA ŽALAC# PROMETNA NESREĆA# KAZNENA PRIJAVA

Izdvojeno

04. srpanj 2020 15:14