StoryEditor
Hrvatskapriopćenje stožera

Još jedna osoba preminula u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, propusnice ostaju na snazi

Piše Dubrovački vjesnik
19. travnja 2020. - 13:07
Božo Radić/HANZA MEDIA

U Županiji dubrovačko neretvanskoj koronavirusom zaraženo je 110 osoba. Župan Nikola Dobroslavić je na konferenciji za novinare rekao kako je preminula  još jedna zaražena osoba, 83- godišnji štićenik Doma u Pločama, te je izrazio sućut obitelji, prenosi Dubrovački vjesnik.

Od jučer je i četvero novozaraženih, zaposlenici koji su trebali početi raditi u Domu u Metkoviću i Domu Josipovac. U oba doma su testirani svi štićenici i zaposlenici i oni koji su utvrđeni kao pozitivni neće početi radit.

- Nadamo se da će to biti dovoljno da se zaštite korisnici tih domova. Jučer su testirani svi u oba doma i korisnici i zaposlenici. Sve to pokazuje da je situacija jednako ozbiljna kao do sada i da moramo ostati kod propisanih mjera – rekao je župan.

Joško Cebalo ispred Stožera rekao je kao je od ukupno 1306 uzetih uzoraka od 110 pozitivno a trenutno se očekuju nalazi za još 107 uzoraka, 21 osoba je u bolnici i osam u Studentskom domu. U protekla 24 sata imamo dva izliječena odnosno ukupno 15 u Županji.

Stožer Civilne zaštite DNŽ neće zasad liberalizirati kretanje unutar Županije, rekao je - prijedlog je upućen jedinicama lokalne uprave da se podijele u tri zone - jedna za Dolinu Neretve, jedna za otoke i Pelješac i treća za šire područje grada Dubrovnika.

Stožer CZ će uputiti prijedlog prema Nacionalnom stožer u i on će donijeti odluku o eventualnoj liberalizaciji. Za sada sve ostaje kao što je bilo i propusnice su potrebne. Cebalo je pozvao građane da napuštaju prebivalište samo ako je jako nužno. I dalje će se trebati tražiti propusnica i za otoke.

Ravnatelj bolnice dr. Marijo Bekić rekao je da su u bolnici dvije osobe u jedinici intenzivne njege, a jedna osoba iz doma u Pločama je u vrlo lošem stanju i intubirana je. Nema novih zaposlenika bolnice koji su pozitivni na Covid-19.

Dr. Mato Lakić rekao je kako su od 4 novozaražene osobe dvoje štićenika Doma iz Metkovića i dvije djelatnice Doma iz Metkovića i Opuzena, a koje 14 dana nisu bile u doticaju sa štićenicima doma. Djelatnica iz Opuzena je bila u samoizolaciji. Zadnji puta bile su u domu 3. i 5. travnja, a svi su testirani, rekao je Lakić.

Ukupno je 513 osoba u samoizolaciji i nema dojava o kršenju rekao je Ivo Pavličević načelnik PU DNŽ. Rekao je kako je za tranzit robe kroz naše područje određen samo granični prijelaz Nova Sela te da se strani konvoji u tranzitu više neće pratiti do granice već im je određeno kuda se smiju kretati i gdje zaustavljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2021 13:48