StoryEditorOCM
Hrvatskavoćari na koljenima

Jabuke nam gorke: Ministarstvo daje milijune kuna poticaja, no poljoprivrednici su očajni. Prijeti li zbog nekontroliranog uvoza 'škarta' iz Poljske krah proizvodnje?

1. prosinca 2019. - 17:39
Kupci žele svježe ubrane domaće jabuke, a ne uvozni škart

Iako je Ministarstvo poljoprivrede ovih dana isplatilo 20 milijuna kuna poticaja proizvođačima jabuka za ublažavanje šteta u voćnjacima, to ni približno nije dovoljno da se revitalizira domaća proizvodnja jabuka.

Ukupno 842 proizvođača s 3016,38 hektara jabučnjaka dobila su novčanu potporu, što će im biti dovoljno samo za pokrivanje tekućih troškova u ovogodišnjoj berbi. Vlada RH, suočena s lošim stanjem u proizvodnji jabuka, donijela je Program potpore za proizvođače za ovu godinu vrijedan 20 milijuna kuna, a iznos potpore utvrđen je razmjerno površinama pod jabukama za koje je podnesen zahtjev za potporu.

Proizvođači, međutim, ističu da bi proizvodnja jabuka mogla potpuno nestati, a sve zbog nekontroliranog uvoza jeftinih jabuka iz Poljske. Riječ je o prošlogodišnjem urodu, odnosno starim jabukama koje su kao uvozno voće stigle u Hrvatsku te su, umjesto na deponiju, završile na policama trgovačkih centara.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjeća da je proizvodnja jabuka godinama u velikim problemima, a voćari su nakon dvije godine suočavanja s mrazom, u 2018. godini imali hiperprodukciju koja je uvjetovala nisku otkupnu cijenu. Sve je to uzrokovalo da se velik dio plodova ne ubere, da velik dio ostane na stablima ili nepokupljen ispod stabala, što je potencijalni rizik za širenje štetnih bolesti.

– Da bi se takva opasnost smanjila i uklonila, te da bi se intenzivni nasadi jabuka, koji čine 40 posto hrvatske voćarske proizvodnje, održali u dobrom stanju, voćarima će ova potpora pomoći u podmirenju troškova uklanjanja neobranih ili otpalih plodova, s obzirom na to da je to značajan dodatni (ne standardni) trošak za proizvođače – istaknula je ministrica Vučković.

Međutim, proizvođači jabuka drže da je riječ o svojevrsnim vatrogasnim mjerama koje su zakasnile nekoliko godina.

Željko Ledinski, predsjednik kriznog stožera proizvođača jabuka, smatra da se ovim mjerama ne može revitalizirati proizvodnja, koja je na koljenima.

S ovom potporom tek će se moći isplatiti plaće radnicima u berbi, objašnjava Ledinski, te napominje da su prošle godine jabuke propale na hrvatskim plantažama ili su završile na akcijama u trgovačkim lancima kao nižekvalitetna roba.
Prošle godine bio je veliki uvoz iz Poljske, čime je obezvrijeđena hrvatska jabuka.

– Hrvatski proizvođači bore se za to da se poljske jabuke vidljivo označe kao voće iz uvoza, slično kako je to uređeno u Austriji, ali od toga zasad nema ništa – kaže Željko Ledinski.

Osim toga, on ističe da su potporu dobili svi proizvođači, pa i oni mali, za koje se ne zna kome su i na koji način prodali jabuke, te država od njih nema nikakve koristi jer nisu uključeni u sustavu PDV-a.

– S obzirom na to da su svi dobili potpore, oni proizvođači koje zapravo treba spašavati dobili su relativno malo novca koji će im pomoći samo da prežive – kaže Ledinski, naglašavajući da je situacija jako loša, pa i nije čudo da voćari krče svoje voćnjake.

Da bi se revitalizirala proizvodnja jabuka, osnovano je udruženje voćara PZ “Jabuka.hr”, s kojim zajednički nastupaju na tržištu.

– Želimo biti prisutni u domaćim trgovačkim lancima i da nas naši kupci prepoznaju. Domaći čovjek želi domaću jabuku na svojem stolu, koja je svježa ubrana, a ne dopremljena iz Poljske – ističe Ledinski.

On se zalaže za izgradnju velikih hladnjača i rashladnih kapaciteta, što je već pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede. Poznato je da se u Europi ne grade male hladnjače do 5000 tona, pa bi tako u Hrvatskoj trebalo napraviti dvije ili tri velike hladnjače koje će imati moderne sortirnice za voće. To bi, uz udruživanje voćara i njihov zajednički nastup na tržištu, moglo revitalizirati proizvodnju domaćih jabuka, ali i drugog voća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 19:22