StoryEditor
Hranakad zamiriše domaći kolač...

Pravo je vrijeme za pite i štrudele od jabuka, ali znate li kakve jabuke koristiti? Pogreška bi vas mogla neugodno iznenaditi, no uz ovaj mali trik uvijek ćete odabrati najbolje

Piše Tea Sumić Miletić
11. listopada 2019. - 11:57
shutterstock_1195545079

Volili ili mrzili jesen, jednu joj stvar morate priznati: idealno je vrijeme za fine, domaće kolače od jabuka, od kojih kuća tako neodoljivo zamiriše. Štrudeli, pite i njihove raznorazne varijacije prizivaju lijepe uspomene iz djetinjstva, no samo ako je rezultat dovoljno dobar da se može mjeriti s onima koje pamtimo.

A da bi vam deserti od jabuka ispali kako treba nije vam dovoljan samo iskušan recept, jer kao što nije svejedno čiji naputak za pripremu kolača koristimo, tako nije svejedno ni koje ćemo jabuke koristiti.  

Jesu li friške?

Najprije se pobrinite da je riječ o ovogodišnjim jabukama, jer u ovo vrijeme tržište znaju preplaviti prošlogodišnje, kako bi se u hladnjačama oslobodilo mjesto za friške. Kad su otprilike jabuke ubrane odat će vam peteljka: ako je zelena, ubrane su nedavno, dok suha peteljka ukazuje na to da je od berbe prošlo već poprilično vremena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile) on

Vrlo je važno i koju ćete sortu jabuka odabrati, u suprotnom vam se može dogoditi da iz pećnice izvadite dvije pomalo gnjecave kore između kojih je neprivlačna, kašasta smjesa koja curi na sve strane dok režete kolač. Kako vam se to ne bi dogodilo, iskusni slastičari preporučuju Mutsu (Crispin), Braeburn i Winesap.

Prve su najbolje za pite, treće su odlične ako nadjev za pitu ili štrudel volite najprije malo prodinstati, a Braeburn su, zbog snažne arome, dobre ako volite koristiti puno začina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Violeta Kos (@violeta_glutenfree) on

Dobre su i Granny Smith, Jonagold, Fuji, Honeycrisp te Pink Lady (Cripps Pink), prve zato što dobro idu u sve vrste kolača, druge i treće jer su slatke pa ćete trebati manje šećera, a posljednje dvije su na cijeni jer dobro zadržavaju teksturu što je važno ako volite u kolaču zagristi komad voća. 

Trik za bolji okus

Za što bolji i puniji okus te najbolju teksturu nadjeva dobra je ideja kombinirati dvije sorte, a preporučuju se kombinacije čvrstih slađih i čvrstih trpkijih sorti, na primjer Pink Lady ili Jonagold s jabukama sorte Granny Smith.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Liisa Westerberg | makeaa.fi (@liisawesterberg) on

Ne bojte se, ove nazive ne morate zapamtiti niti ih ne trebate ih naučiti razlikovati, bit će dovoljno sjetiti se ovog malog trika. Jabuke koje se najbolje 'ponašaju' u desertima su čvrste i kompaktne te i nakon termičke obrade zadržavaju svoju strukturu, a hoće li biti tako i s jabukom koju ste 'zamjerili' u trgovini brzo ćete provjeriti pritisnete li ju nježno palcem.

Ako ostane blagi otisak, u ruci držite sortu koja je prikladnija za kašice od jabuka ili za grickanje, dok će jabuka na kojoj se nakon ovog malog testa ne vidi nikakav trag biti baš ono što vam treba.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anka Slišković (@ankasliskovic) on

Premekane sorte jabuka, naime, pečenjem se raspadnu i otpuste previše tekućine koja zatim natopi tijesto, što nije poželjno radite li štrudel ili volite hrskaviju koricu na piti. Radite li kolač u koji se ubacuju komadići jabuke, ni u tom slučaju ovakve meke jabuke nisu dobar izbor jer će potonuti na dno kolača.

A što ako ste već kupili jabuke pa otkrili da nisu baš najbolji odabir za kolače? I za to postoji rješenje: narežite ih na komade i ispecite u pećnici desetak minuta. Ohladite i koristite u desetima kao što biste inače, tekstura bi trebala biti nešto postojanija nego kod uobičajenog postupka.

 
item - id = 627198
related id = 0 -> 1141972
related id = 1 -> 1141965
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2021 16:37