StoryEditor
Hrvatskainvesticija iz eu

Ispunjeni uvjeti za rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale

Piše PSD
15. rujna 2020. - 12:32
Ispunjeni su uvjeti za rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale

Ishođenjem posljednje građevinske dozvole, čija je pravomoćnost nastupila 3. rujna, uklonjene su sve pravne prepreke za početak realizacije projekta sveobuhvatne rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale u II., III. i IV. fazi izgradnje. Kapitalno ulaganje u gradsku prometnu infrastrukturu u centru grada vrijedno 70 milijuna kuna u potpunosti je financirano fondovima Europske unije i državnim sredstvima.

Projekt obuhvaća uređenje prometnice, parkirališnih i pješačkih površina te uređenje stajališta javnog gradskog prijevoza. Od raskrižja s Ulicom Nikole Tesle do raskrižja kraj benzinske postaje s ukupnom dužinom od 840 metara Lapadska obala pretvara se u dvotračnu dvosmjernu prometnicu. Osim neadekvatne širine prometnice, investicijom se rješava i problem prodiranja mora u trup prometnice i ispiranja tampona, što dovodi do učestalog puknuća vodovodnih cijevi u trupu ceste i prekide u prometu vozila. Uredit će se i oborinska odvodnja s pročišćavanjem oborinskih voda, projekt vodovoda, elektroenergetskog sustava s javnom rasvjetom i telekomunikacijskim sustavom. 

Širina kolnika od početka zahvata do ljetnikovca Sorkočević iznosi šest metara, a do kraja širina kolnika povećava se za pola metra. Nogostup je s lijeve strane širok dva, dok je s desne strane predviđena šetnica sa zelenilom čija širina doseže i sedam metara. Parkirališna mjesta predviđaju se kao uzdužni i kosa, a postojeće autobusne stanice se zadržavaju i dodaju nove te opremaju autobusnim kućicama i ostalom pripadajućom opremom.

Odobreni prihvatljivi troškovi projekta iznose 69.857.603,15 kuna uz financiranje iz Kohezijskog fonda u razini 85% što iznosi 59.378.962,67 kuna. Ostatak od 15 %, odnosno 10.478.640,48 kuna financirat će se iz Državnog proračuna. EU sredstvima sufinancirat će se i plaće projektnog tima (šest zaposlenika Grada Dubrovnika), i to u ukupnom iznosu nešto manjem od 2,2 milijuna kuna. 

Početak radova u 2021.

Krajnji rok završetka projekta je 31. prosinca 2023. Nakon provođenja postupaka nabave, valja očekivati  da će se ugovori za radove i usluge nadzora potpisati u prvoj polovici 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 17:19