StoryEditor
Hrvatskaživotna lutrija

I to je moguće: najbolje studente čeka posao iz snova, a ne moraju u inozemstvo!

27. ožujka 2017. - 00:33
hl_matematicari5-230317

Iako još na četvrtoj, odnosno petoj godini zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Jakov Grković i Ante Mijićveć znaju ime svog prvog poslodavca. Prije skoro godinu dana "zapikirali" su ih iz Hrvatske lutrije, i to na Sajmu poslova koji već godinama organizira FER.

Neupućeni bi se mogli zapitati što će Hrvatskoj lutriji kadrovi za kojima se već godinama otimaju u prvom redu kompanije iz core bussinesa poput Ericssona, Simensa, Microsofta... Mnogi su se od studenata i iznenadili kada su vidjeli njihov štand, jer se banalno shvaćanje lutrije i posla kojim se bavi svodi na dugonoge ljepotice, bubanj i kuglice što se vrte.

Sama diploma i prosjek ocjena Jakovu i Anti nisu automatski osigurali ulazak u Hrvatsku lutriju. Morali su prethodno dokazati svoju kreativnost i sami osmisliti jednu igru na sreću.

- Moj je bio projekt – kaže nam 24-godišnji Grković – jedna vrsta lutrijske igre na principu izvlačenja kuglica i kombinacijom brojeva i slova. Razradio sam do u detalj biznis plan s izračunatim vjerojatnostima, modelima promocije i slično. Radni naziv igre je "Loto abeceda" i mojem budućem poslodavcu se toliko svidjela da bi u doglednoj budućnosti mogla početi njezina postupna implementacija. No uvođenje nove igre s aspekta Hrvatske lutrije nužno uključuje pažljivo razmatranje postojećeg fonda igara i predikcije mogućih posljedica na sve igre iz tog segmenta brojčanih lutrijskih igara.

I sami zaigramo

S druge strane, Mijić se ponudio jednom kartaškom on-line igrom.

- Igra se istodobno protiv tri robota. Pravila su malo složenija, ali se već nakon nekoliko odigranih partija brzo uđe u nju i postaje izuzetno zanimljiva - pojašnjava Ante (23).

Nakon što su prezentirali svoje radove, za čelne ljude Lutrije nije bilo dvojbe i ovom su dvojcu, zajedno s njihovim kolegom s fakulteta - Stjepanom Roićem (trenutačno boravi na Erasmusovoj razmjeni), ponudili studentski ugovor. Od listopada primaju i mjesečnu stipendiju 2500 kuna, a početkom ove godine dva do tri dana provode u uredima Hrvatske lutrije u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, upoznajući se sa svim detaljima posla i budućim kolegama. Trenutačno su tako u Odjelu koji se bavi razvojem igara na sreću i klađenja.

- Iznenadili biste se koliko matematike ima u podlozi igara na sreću. Sada vidim da je to bilo možda nešto najvažnije što smo učili na faksu. Ona se i dalje razvija, stalno se pojavljuju novi principi kako statistički obrađivati podatke. Zato morate iz dana u dan učiti nove algoritme za nove spoznaje i zaključke. Ti algoritmi mogu biti razni generatori brojeva - veli Grković.

- Dio našeg budućeg posla je analizirati kako jedna igra na sreću utječe na ostale. Znate da je nedavno "pao" EuroJackpot i sada mi raznim modelima hoćemo znati kako će to utjecati na ponašanje igrača lota, dijelu posla srećkama, ima li korelacije između uplata i načina igranja. To vam se u našem budućem fahu zove "korelacija korelacije" - dodat će Mijić.

Po njemu, ispada da lutrija nije samo puka sreća.

- Dobar igrač Blackjacka može biti uvijek u pozitivi, a srećke su te kako vas, što bi se reklo, potrefi - Antin je zaključak nakon što je prije nekoliko mjeseci dobro zaronio u tajne lutrijskog posla.

Dvojac i sam zna okušati svoju sreću. Grković veli da preferira sve igre s kuglicama, dok su Mijiću draže on-line platforme.

- Znaju li vam prijatelji žicati dobitnu kombinaciju, pitamo ih.

- Da žicaju li?! Čim čuju gdje sam na stipendiji i čime se bavim, to vam je standardna pojava. Ali im puno ne mogu reći ili pomoći. Šta ako se ispostavi da sam falio - kroz smijeh će Jakov.

'Daj barem tri broja!'

- Meni moji znaju reći "daj barem tri broja, bit će dosta". Ljudi bi htjeli odigrati jednom, uzeti odmah koji milijun - prepričava Ante svoje zgode.

Po ugovoru koji imaju s Hrvatskom lutrijom, radit će najmanje onoliko vremena koliko su primali stipendiju. To im ne pada niti malo teško, jer čini se da im je budući posao baš dobro legao.

- Vidim da mi se generacija pomalo rasula posvuda, od bankarskog sektora, preko hard-core elektrotehničke industrije u tvrtkama poput Rimca, ili u IT-firmama koje se bave razvojem softvera i aplikacija. Ima ih dosta i što su pokrenuli vlastiti posao, a dobro plaćaju i poslodavci koji rade uređaje za zdravstva, od telemedicine pa dalje, ali ja sam se ovdje našao - ističe Grković.

Ni njemu, kao ni Mijiću ne pada na pamet ići trbuhom za kruhom negdje u inozemstvo.

- Meni je u Hrvatskoj jako dobro. A ako svi odemo, tko će ostati ovdje?! - pita se Ante.

Ne ganjamo prosjek

Bez velikog grča u želucu naši sugovornici danas polažu preostale ispite na smjerovima računarske elektrotehnike, odnosno telekomunikacija. Nemaju ni potrebu sumanuto ganjati prosjek ocjena.

- Odličan osjećaj, vjerujte - kaže Jakov Grković.

- Ja nikada nisam ni učio za nekakav prosjek, već da bih naučio - dodaje Ante Mijić.

Lov na mlade inžinjere

Hrvatska se lutrija prvi put lani pojavila na FER-ovu Job Fairu. Prethodno su godinama razvijali on-line segment, da bi sredinom prošle godine u lutrijskim igrama, sportskom i loto klađenju, srećkama i casinu imali 250 tisuća stalnih on-line korisnika. Bio im je to znak da i sami krenu u potragu za mladim inženjerima koji će osmišljavati igre i voditi projekte. Neće na tome stati, pa sličan plan imaju i za ovu godinu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. listopad 2020 14:49