StoryEditor
HrvatskaNA MALOM LOŠINJU

Hrvatska dobila Sveučilište obrane i sigurnosti, za rektoricu izabrana prof. dr. Ivana Ćuković Bagić

Piše PSD
21. srpnja 2021. - 15:01

U Kovčanju na Malom Lošinju održava se Međunarodni stručni skup "Unaprjeđenje studijskih programa za potrebe Oružanih snaga RH“, a u ime Sveučilišta u Splitu sudjeluju predsjedavajući Vijeća Vojnog pomorstva, prorektor za nastavu prof. dr. Goran Kardum, te voditelji studija prof. dr. Merica Slišković i kapetan bojnog broda, docent dr. Luka Mihanović.

Zapovjednik HVU general-pukovnik Mate Pađen je predstavio smjernice razvoja Sveučilišta obrane i sigurnosti te ulogu i nastavak suradnje Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu. U tom obraćanju je predstavljen hodogram i struktura s obzirom na složenosti organizacije Hrvatskog vojnog učilišta (HVU), Ministarstva obrane RH (MORH) i Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu i Sveučilištem u Splitu. Skupu se obratila i novoizabrana rektorica Sveučilišta obrane i sigurnosti, prof. dr. sc. Ivana Ćuković Bagić koja je govorila o organizaciji i ustroju te izazovima Sveučilišta obrane i sigurnosti uz potporu dva sveučilišta.

Prorektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Goran Kardum govorio je o tri dimenzije djelovanja Sveučilišta u Splitu, naglašavajući važnost disperzije studijskih programa uz nastavne baze na lokalnoj razini u svom okruženju, navodeći primjere novih studijskih programa u okviru strategije i akcijskog plana Sveučilišta.

image
Splitski prorektor prof. dr. Goran Kardum
UNIST

Na drugoj dimenziji djelovanja, prorektor je istaknuo važnost pozicioniranja novog Sveučilišta obrane i domovinske sigurnosti na nacionalnoj razini gdje bi trebali promišljati takvo nacionalno važno sveučilište koje će se izdignuti iznad lokalne, regionalne razine na nacionalnu razininu koristeći vrijedne i najbolje resurse pojedinog sveučilišta i područja RH. U okviru treće dimenzije djelovanja Sveučilišta u Splitu, prorektor je istaknuo važnost SEA-EU alijanse koja je orijentirana na more i nužnost ulaska vojnih studija u kontekstu internacionalizacije, posebno s naglaskom na studij Vojno pomorstvo.

Voditelji studija prof. dr. sc. Merica Slišković i kbb doc. dr. sc. Luka Mihanović, istaknuli su važnost unaprijeđenja i internacionalizacije integrirano preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo te su dali analizu trenutnog stanja provedbe studijskog programa.

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tonći Lazibat govorio je o Hrvatskom klasifikacijskom okviru i njegovoj ulozi u sustavu visokog obrazovanja u RH.

Na skupu će se raspravljati o združenim studijima, razvoju vojnih standarda zanimanja, analizi provedbe studijskih porgrama za potrebe OS RH u akademskoj godini 2020/2021. O združenim studijima govori zamjenica ravnatelja AZVO dr. sc. Vesna Dodiković-Jurković. Posebnu pozornost su izazvali visoko pozicionirani predstavnici oružanih snaga Ukrajine, vojni konzul pri RH i generali oružanih snaga.

item - id = 1114266
related id = 0 -> 1126274
related id = 1 -> 1125753
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 01:24