StoryEditor
Hrvatskainicijativa

Hoćemo li dočekati plaćeno bolovanje za njegu majke i oca? Država ne pomaže, djeca moraju skrbiti o starijim roditeljima, a nemaju prava

29. travnja 2020. - 12:19
ilustracija/Shutterstock

Udruga pokret za čovjeka pokrenula je inicijativu za pravo na naknadu plaće zbog njege bolesnog roditelja.

Na naš upit koja je prava poanta ove inicijative Dario Benčić odgovara:

-Hrvatsko društvo ubrzano stari. Iz godine u godinu broj starijih od 65 godina čini sve veći udio u ukupnom stanovništvu. Prosječni životni vijek se produžio i mnogi naši roditelji, djedovi i bake dožive 70, 80 pa i više godina.

Istovremeno, žalosna je činjenica da mladi, radno sposobni ljudi napuštaju Hrvatsku, mnogi od njih zauvijek i to ne samo zbog nemogućnosti zaposlenja ili niskih plaća, već i zbog lošeg funkcioniranja pravosuđa, zdravstva i mnogih drugih životno važnih područja.

Država i društvo u cjelini, zbog čiste sebičnosti ili nedostatka empatije, solidarnosti i čovjekoljublja, prema starijim se osobama često ponašaju okrutno, diskriminirajuće i nerijetko ih smatraju teretom društva i kočnicom društvenog i gospodarskog napretka -kaže Benčić.

Prije više od mjesec dana Udruga iz Pule je uputila Vladi, Ministarstvu zdravstva i javnosti inicijativu da se djeci omogući navedeno pravo no 'korona' je usporila planove Udruge.

U razdoblju ispred nas održavati ćemo kontakte sa svim zainteresiranim stranama i ovisno o njihovim reakcijama donijeti odluku o budućim koracima koji ne isključuju ni mogućnost prikupljanja potpisa podrške, dodao je Benčić.

U uvjetima koronavirusa, takvi proble­mi djeluju nebitni, kazuje, no u neko buduće uobičajeno vrijeme opet će itekako biti bitni.

'Zanemareni su'

Žalosno je, priča dalje, da su roditelji, kaže, nerijetko zanemareni ili izloženi psihofizičkom nasilju od strane vlastitog potomstva.

-Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji trebalo bit biti sankcionirano novčano ili zatvorom do 90 dana. Kako to najbolje izgleda u praksi najbolje znaju žrtve nasilja ali i oni koji zakon (ne) provode - ističe naš sugovornik.

-Mnoga djeca obo­ljelih roditelja nemaju mogućnost pla­ćati osobu koja će umjesto njih biti na usluzi njihovim roditeljima. Mnoga djeca pomažu svojim roditeljima, no međutim, mnogima koji žele o njima brinuti zakon to onemogućuje - navodi Benčić.

-Zakon o obveznom zdravstvenom osi­guranju omogućuje pravo na naknadu plaće za njegu oboljelog supružnika do 20 dana za svaku utvrđenu bolest, kao i za njegu oboljelog djeteta ovisno o njegovoj dobi.

Ali gdje je pravo na naknadu plaće za njegu vlastitog oboljelog roditelja? Pravo nije ostvarivo na niti jedan dan - pojašnjava.

Osobe treće životne dobi, vrlo često samci, nemaju od koga tražiti pomoć da ih se odvede k liječniku, skuha im se ručak, odvede do trgovine ili pak pomogne u održavanju higijene, navodi naš sugovornik.

Svakodnevno se susreću sa barijerama i problemima koje im donosi neimaština, bolest, usamljenost i socijalna isključenost, ističe.

-Nerijetko slušamo i pogrdne viceve o starijim osobama, ignoriranje, vrijeđa­nje, prijetnje upućene starijim osoba­ma u javnom gradskom prijevozu, sve do neprimjerene i ponižavajuće komu­nikacije i uskraćivanja usluga starijim osobama u javnim institucijama - kaže Benčić.

Na taj se način, dodaje, nanosi  nepravda i djeci i oboljelim roditeljima i pravo je vrijeme za otvoreni dijalog svih zainteresiranih strana.

-Kroz inicijativu šaljemo poruku da osobe treće životne dobi nisu teret društva već osobe kao i svi ostali - vrijedne zahvalnosti, poštovanja te dostojanstvenog starenja, kako im i priliči - zaključuje Benčić.

Podsjetimo, Zakon u Hrvatskoj obvezuje djecu na brigu o svojim ostarjelim roditeljima. Nebriga se kažnjava sa deset tisuća kuna ili zatvorskom kaznom od 45 dana.

No, oni na koje pada takav teret skrbi nabolje znaju kako to funkcionira. Djeca koja se brinu za nemoćne i bolesne roditelje nemaju pravo na slobodne dane ni na bolovanje. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi ne mogu dobiti ni status njegovatelja.

On je moguć samo supružnicima i samo do 65. godine života.

I Sindikat umirovljenika Hrvatske podržao je navedenu inicijativu te kako su naveli, očekuje da će se ugraditi u buduća zakonska rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2021 07:07