StoryEditorOCM
Hrvatska75 dana kasnije

Hoće li itko odgovarati za Matijanićevu smrt? Liječnici upiru prstom u zdravstveni sustav, a Povjerenstvo Ministarstva u njih; HND: ‘Varaju se ako misle da ćemo to zaboraviti!‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. listopada 2022. - 22:35

Dva i pol mjeseca od šokantne smrti našeg kolege Vladimira Matijanića svoj pravorijek o čitavom slučaju dala je i Hrvatska liječnička komora. I dostavila ga Ministarstvu zdravstva i Pučkoj pravobraniteljici.

U njemu je Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor Komore, šturo su naveli u popratnom priopćenju, zaključilo da su u postupanju liječnika uključenih u liječenje Vladimira Matijanića poštovane temeljne odredbe liječničke djelatnosti. Da je pacijent imao dostupnu zdravstvenu skrb na razini primarne, specijalističko-konzilijarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Te da liječnici nisu učinili stručni propust koji je doveo do Matijanićeve smrti.

 

Drugim riječima, pogreške liječnika nije bilo. Kada je dva dana prije nego će preminuti došao u bolnicu, imao je dobre pokazatelje i nije bilo indikacije za hospitalizaciju. I u bolnici, i u postupcima ekipe Hitne pomoći koja je dva puta dolazila u njegov stan, i u postupcima njegove obiteljske liječnice sve je napravljeno prema pravilima struke. Tako tvrdi povjerenstvo Hrvatske liječničke komore.

Zbog čega je onda Matijanić umro?

Liječnička komora navela je niz razloga. Zato jer nije bio cijepljen. Zato što Sjögrenov sindrom od kojega je bolovao nije bio liječen. Zato što je virusom SARS-CoV-2 potaknuta ekscesivna aktivacija aberantnog imunološkog odgovora. Ali i zbog još jedne važne stvari, koja je nakon objave priopćenja HLK pala u drugi plan: zbog “izostanka antivirusnog liječenja sukladno Smjernicama za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19), verzija 5, izdanim od Ministarstva zdravstva 8. veljače 2022.”

To su, prema mišljenju Povjerenstva Hrvatske liječničke komore, bili “glavni razlozi fulminantnog tijeka COVID-19 bolesti i, nažalost, smrtnog ishoda”.

Zbog zaštite osobnih podataka javnost ne može dobiti na uvid cijeli sadržaj stručnog mišljenja, no ono što je iz ovog kratkog priopćenja jasno je da oni, između ostalog, zapravo upiru prst u zdravstveni sustav koji Matijaniću nije osigurao lijek za antivirusnu terapiju.

image

HND traži smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša 

Damir Krajač/Cropix

U Smjernicama za liječenje oboljelih se, naime, izrijekom spominju i Remdesivir, lijek koji se koristio u hrvatskim bolnicama, pa i splitskom KBC-u, ali koga u vrijeme kad je Matijanić došao u bolnicu s pozitivnim nalazom na COVID-19 nije bilo jer je opskrba “negdje zapela”, i Paxlovid, koji je kao lijek odobren, ali ga iz nepoznatih razloga Hrvatska u to doba još nije bila nabavila. Riječ je o kombinaciji nirmatrelvira i ritonavira koji je tvrtka Pfizer reklamirala da s 90-postotnim uspjehom sprječava bolničko liječenje ili smrt oboljelih. A koji Hrvatska nije nabavila. Samo još tri države u Europi ga u doba Matijanićeve smrti nisu imale. U svim ostalima on je dostupan za najteže i najrizičnije COVID bolesnike.

A ta činjenica može biti pogreška samo Ministarstva zdravstva ili nekih nepredviđenih okolnosti s kojima javnost od zdravstvenih vlasti još nije upoznata.

I dok Hrvatska liječnička komora prst upire u sustav, Povjerenstvo Ministarstva zdravstva koncem kolovoza u svojem je nalazu uprlo prst u – liječnike. Točnije u, kao su istaknuli, “manje nepravilnosti": Matijanića je na Hitnom infektološkom prijemu KBC-a Split 2. kolovoza pregledala specijalizantica, a pregled nije učinjen u potpunosti s pravilnikom. Stručnih propusta u tretiranju Matijanića, utvrdilo je tada Povjerenstvo Ministarstva zdravstva, nije bilo, a “smrtni ishod bio je posljedica nepredvidivog, odnosno brzonapredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacija osnovne bolesti Covida-19”.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko poručuje pak da cehovska organizacija novinara neće odustati od traženja da se do kraja rasvijetle okolnosti Matijanićeve smrti.

- Premijeru Andreju Plenkoviću predali smo peticiju s gotovo pet tisuća potpisa građanki i građana ove zemlje. Od njega tražimo da smijeni ministra zdravstva Vilija Beroša jer se nije ponio kao čovjek koji radi u interesu svih građana koji ga plaćaju, nego kao zaštitnik sustava koji je, možemo to tako reći, ubio građanina Matijanića. Tražimo i novu neovisnu istragu koja će utvrditi sve okolnosti smrti našeg kolege – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Zovko.

Nakon svega što se, naglašava on, dogodilo u protekla dva i pol mjeseca ne možemo imati povjerenje da se sve dogodilo onako kako su to predstavili Povjerenstvo i ministar.

- Varaju se oni koji misle da ćemo mi to zaboraviti. Ovo što se dogodilo kolegi Matijaniću ne smije se više nikada dogoditi nikome. Netko za ovo mora odgovarati - zaključuje Zovko. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 00:07