StoryEditorOCM
Hrvatskatko je u povjerenstvu?

HND sumnja u pokušaj zataškavanja u slučaju Matijanić: ‘Ministarstvo nam odbija dati podatke... Ali, nećemo odustati!‘

Piše Hina
14. kolovoza 2022. - 17:49

Iz Hrvatskog novinarskog društva upozorili su u nedjelju kako Ministarstvo zdravstva odbija dostaviti podatke o tome tko su članice i članovi povjerenstva koje bi trebalo istražiti okolnosti smrti Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr, što, kažu, budi sumnje u pokušaj zataškavanja.

"Ministarstvo je najprije odbilo odgovoriti na novinarske upite, a nakon toga je odbilo i zahtjev Hrvatskog novinarskog društva", izvijestili su iz HND-a i dodali kako je na dopis predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, koji je 9. kolovoza upućen ministru Viliju Berošu, a u kojem ga pita do kuda je stigla istraga i tko su članice i članovi povjerenstva, iz Ministarstva zdravstva istog dana stigao "suhoparno intoniran odgovor, bez ijednog traženog podatka".

Odgovor Ministarstva zdravstva prenijeli su u cijelosti, a u njemu se, uz ostalo, navodi da su "za potrebe konkretnog slučaja, imenovani specijalist hitne medicine i specijalist infektologije, a za donošenje stručnog mišljenja bit će imenovani i specijalist obiteljske medicine, specijalist imunologije te specijalist patologije".

Također, iz Ministarstva zdravstva naveli su da će se tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora uzeti izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju sada pokojnog pacijenta, kao i preslika cjelovite medicinske dokumentacije te da do konačnog donošenja stručnog mišljenja i završetka inspekcijskog nadzora nisu u mogućnosti ustupiti imena članova i stručnjaka koji sudjeluju u istima radi nesmetanog i objektivnog utvrđivanja svih činjenica.

Iz HND-a su, nezadovoljni odgovorom iz Ministarstva zdravstva, poslali još dva dopisa ministru Viliju Berošu, prvi - dan poslije po primitku odgovora, u kojem su istaknuli kako smatraju da bi, radi transparentnost cijelog postupka, bilo iznimno važno da se HND-u i cjelokupnoj javnosti kaže tko su članovi i članice povjerenstva.

U drugom dopisu, kojeg su poslali 12. kolovoza, iz HND-a su ponovno upitali do kud je stigla istraga oko utvrđivanja okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića i tko su članice i članovi povjerenstva koji istražuju smrt njihovog kolege i prijatelja. No, kažu u HND-u, Ministarstvo zdravstva ni na taj dopis još nije odgovorilo.

"Hrvatsko novinarsko društvo smatra kako ovakvo ponašanje Ministarstva zdravstva budi sumnje na pokušaj zataškavanja slučaja. Krovna novinarska organizacija, kao i cjelokupna javnost, imaju pravo znati tko su ljudi koji su zaduženi za istraživanje okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i detalje o tijeku istrage", stoji u priopćenju iz HND-a u kojem su dodali kako "ministar zdravstva Vili Beroš, a tako i Ministarstvo, trebaju biti u službi građana koji ga plaćaju".

Iz HND-a su poručili da neće odustati od toga da se utvrde sve okolnosti i kazne svi odgovorni za propuste koji su doveli do prerane i tragične smrti kolege Matijanića.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 12:25