HrvatskaMILANOVIĆEV PROBLEM

Gdje je nestala ljevica? Jedina prava bitka vodi se na desnici, a ugledni profesor objašnjava: Lijevi birači su kao žena koja je prevarena i ne želi oprostiti

Piše Marina Karlović-Sabolić

U Hrvatskoj su upravo u tijeku najneizvjesniji izbori u Hrvatskoj, a lijevi birači kao da spavaju. Prava bitka cijelo se vrijeme odvija na desnici. Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro vode rat za svaki glas. Birači ljevice, a dobrim dijelom i centra, u toj bici uglavnom statiraju.

Tako bar sugerira matematika iz predizbornih anketa. Prema njima, dva desna kandidata zbrojeno imaju potporu 50 ili više posto birača. Glavni kandidat ljevice, Zoran Milanović, ne prelazi 25 posto. Čak i kada bi se zbrojili svi kandidati ljevice i centra, teško da su privukli više od 30 posto birača. A razlika između desnih i lijevih birača u Hrvatskoj ipak nije toliko velika.

– Simpatizeri ljevice očito imaju slabiji interes za ove predsjedničke izbore od desnih birača. Kampanja Zorana Milanovića u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu je slaba, a on stalno igra s crnim figurama i korak je iza svojih suparnika. Konstantno reagira na ono što kažu Kolinda Grabar-Kitarović ili Andrej Plenković. Njegov je slogan normalna Hrvatska, ali nigdje ne kaže kako bi je ostvario – ocjenjuje prof. dr. Dražen Lalić s Fakulteta političkih znanosti.

Najjača osobnost

Milanović je, prema njegovim riječima, sigurno politički najjača osobnost od svih predsjedničkih kandidata i uvjerljivo najobrazovaniji od njih.

– Milanović kao da izbjegava teme koje bi trebale biti glavne u kampanji, a to su korupcija, klijentelizam i sramotno stanje pravosuđa. On čak ni ne nudi da bi promijenio ovlasti predsjednika. Stječe se dojam da bi on ostavio “business as usual” – upozorava Lalić.

Predsjednik, naravno, nije premijer, ali ima zadaću da kontrolira funkcioniranje državne vlasti. Mislav Kolakušić priča da bi otpustio 100 tisuća uhljeba, a birači ne znaju što bi Milanović napravio s uhljebima i viškom administracije koja guši zemlju.

– Tu je onda i najvažnija stvar: raniji grijesi SDP-a i Milanovića. Lijevi birači su zahtjevniji, kritičniji i oni teže opraštaju pogreške. Lijevi birači su kao žena koja je prevarena i koja nije sklona oprostiti, ili koja će teško oprostiti. Da je predstavio svoju viziju normalne Hrvatske i da je rekao “mea culpa”, imao bi više šanse – uvjeren je Lalić.

Uletio Škoro

Milanović, prema njegovim riječima, dok je bio premijer nije zabrljao samo sa svojim nacionalističkim izjavama, nego i zato što je imao loš mandat u kojemu, unatoč teškim okolnostima, nije učinio dovoljno.

– Milanovićev karakter je njegova sudbina, ali ako Klopp može priznati da je pogriješio, nema razloga da to ne napravi i on – ističe Lalić.

Milanović je, po svemu sudeći, od početka računao na boj s HDZ-ovom kandidatkinjom u drugom krugu. I na to da će lijevi birači, s obzirom na ogroman prijezir koji osjećaju prema Kolindi Grabar-Kitarović, u drugom krugu njemu dati svoj glas.

– No onda se pojavio Škoro, a s njim i mogućnost da Milanović bude treći. On sada vitalno ovisi o izlasku lijevo i liberalno orijentiranih birača na izbore. Kao i to koliko će dobiti drugi kandidati s ljevice. Jer ako neki od njih, poput Darija Juričana, dobije veći postotak glasova, Milanović će imati veliki problem – zaključuje Lalić. 

MARIJANA PULJAK: Birači neće glasati za potrošene političare

Stranka Pametno je odlučila na ovim izborima ne podržati niti jednog kandidata.

– Građani Hrvatske očito ne vjeruju potrošenim političarima koji su već imali prilike promijeniti stvari u društvu i nisu ih iskoristili – kaže predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak. Ona je uvjerena da je upravo to ključni razlog zbog kojega birači nisu ni motivirani da se angažiraju na ovim izborima.

– Nadu u promjene mogu dati jedino novi ljudi koji dosad nisu sudjelovali u vlasti i zato se sve nove liberalne i progresivne snage trebaju ujediniti i građanima ponuditi potpuni zaokret u politici – zaključuje Marijana Puljak.

IZBORNI STROJ: Bude li utijesno, Kolinda dobiva

Prof. dr. Dražen Lalić smatra da, ako bude utijesno, sustav ipak ide na ruku Kolindi Grabar-Kitarović. Pritom podsjeća na činjenicu da se povećao broj birača izvan Hrvatske.

– Ponovno su mogućnost da glasaju dobile mrtve duše, ponovno je otvoren prostor raznim malverzacijama, ponovno Hrvatska ima puno veći broj birača nego ga realno ima. Ako bude tijesna utrka, bojim se da će proraditi HDZ-ov stroj i, s obzirom na sastav biračkih odbora koje određuje lokalna uprava, to će vjerojatno ići u korist Kolinde Grabar-Kitarović – upozorava Lalić.

 

#LJEVICA#ZORAN MILANOVIć#DRAžEN LALIć#PREDSJEDNIčKI IZBORI