StoryEditor
Hrvatskašok za sve ljubitelje dalmatinske slatke kapljice

Europska unija stavila prošek izvan zakona!

Piše PSD.
25. ožujka 2013. - 16:19

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je na svojoj službenoj web-stranici vijest koja će šokirati sve ljubitelje dalmatinske slatke kapljice. 

Tijekom pretpristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, Republika Hrvatska je, između ostalog, tražila uvrštavanje tradicionalnog izraza “Prošek” u Annex XII dio B Uredbe Europske komisije br. 607/2009, ističe se u priopćenju. 

Međutim, Europska komisija je istaknula da bi korištenje tradicionalnog izraza “Prošek” dovelo do visokog rizika zbunjivanja potrošača, budući da takav naziv fonetski podsjeća na zaštićenu oznaku izvornosti “Prosecco”, koja je zaštićena od Italije i već postoji u Europskoj uniji. 

Iako je Republika Hrvatska tijekom pretpristupnih pregovora, isticala kako se na hrvatskom jeziku naziv “Prošek” različito piše u odnosu na talijanski “Prosecco” te da je to sasvim drukčiji proizvod, Europska komisija je zatražila povlačenje ovoga zahtjeva. S obzirom na gore navedeno, ulaskom u Europsku uniju, odnosno od 1. srpnja 2013. godine, naziv “Prošek” neće se više moći koristiti, pa čak ni do iskorištenja zaliha. 

Stoga, obavještavamo proizvođače koji koriste naziv “Prošek”, da uzmu u obzir gore navedene činjenice i prilagode svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu, budući da od 1. srpnja 2013. godine neće više biti moguće stavljati na tržište (kako na domaće, tako i na vanjsko) vino pod nazivom “Prošek”. 

Prošek, dakle, ne smijemo više zvati prošek. Samo ostaje nepoznato kako sada to izvorno dalmatinsko desertno vino moramo nazivati. Neka nam onda i to napišu birokrati iz Bruxellesa. 

D.Mk.


Izdvojeno