StoryEditor
HrvatskaPUKLA VJERNOST

Državni službenici objavili rat Vladi: Uzet ćemo vam milijune!

Piše PSD.
2. siječnja 2015. - 20:43

Neugodnu Vladinu “čestitku“ na Staru godinu dobilo je oko 170 tisuća državnih i javnih službenika - umjesto da im od 1. siječnja nove 2015. godine vrati pravo na dodatak na plaću od 4, 8 i 10 posto, Vlada je na telefonskoj sjednici u srijedu donijela uredbu kojom je produžila važenje Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža do kraja ožujka 2015. godine.

Taj je zakon, u namjeri da postigne fiskalnu stabilnost i smanjenje javnog duga, Vlada donijela u ožujku prošle godine, a počeo se primjenjivati od 1. travnja 2014. Zakonom je u ime ušteda ukinut taj, kolokvijalno poznati “dodatak na vjernost“, koji su uživali uglavnom stariji zaposlenici, oni sa stažem duljim od 20 godina. Pravo na dodatak na plaću od četiri posto tako su imali oni s više od 20 godina staža, osam posto išlo je službenicima s više od 30 godina staža, a deset posto veteranima u službi s više od 35 godina radnog vijeka.

‘Skandalozna uredba’

Vlada je donošenjem Zakona o uskrati tog prava namjeravala u 2014. godini uštedjeti čak pola milijarde kuna! Međutim, “kvaka” je što se zakon, odnosno njime regulirana uskrata prava na dodatak na vjernost, trebao primjenjivati samo do 31. prosinca sada već stare godine. Umjesto toga, Vlada je na telefonskoj sjednici u srijedu produžila trajanje zakona na još tri mjeseca, i to donošenjem uredbe što su sindikalisti iz državnih službi nazvali skandaloznim.

Dio njih već je prošle godine zatražio od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti donesenog zakona, s obzirom na to da je pravo na dodatak na vjernost regulirano kolektivnim ugovorima, a sada ponovno najavljuju da će se obratiti istoj instituciji jer u najnovijem Vladinu postupku pronalaze niz neregularnosti. Zaprijetili su i podizanjem tužbi za naknadu štete koje bi, uz pripadajuće kamate, državu mogle stajati višemilijunske iznose.

-Prema članku 89. Ustava RH, prije nego što stupe na snagu svi zakoni i propisi državnih tijela, pa tako i ova Vladina Uredba o izmjeni Zakona o uskrati prava na uvećanje plaća po osnovi ostvarenih godina staža, moraju biti objavljeni u “Narodnim novinama”. To se u ovom slučaju nije dogodilo. Također, ni jedna uredba ne smije imati retroaktivno djelovanje, međutim nesporno je da će ova Vladina uredba to imati - upozorava u pismu premijeru Zoranu Milanoviću i resornom ministru Ranku Ostojiću Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH. Taj će se sindikat obratiti Ustavnom sudu, a čelnicima Vlade poručuju:

-S bojazni i strahom opravdano sami sebi postavljamo pitanje hoćete li sutra uredbom umanjiti i naša druga prava ugovorena zakonom ili kolektivnim ugovorom, kao što je ponovno umanjenje osobnog dohotka, ili nam na takav način uskratiti neka druga temeljna prava i slobode? S obzirom da način na koji donosite uredbe, očito je to vaš put - proziva Kajkić.

Policijski sindikalist Jagić:
Dosta nam je više stalnoga zakidanja
Da je Vlada donošenjem uredbe sa zakonskom snagom prekršila kolektivni ugovor, Ustav, zakone i međunarodne konvencije upozorava i Dubravko Jagić, čelnik Sindikata policije Hrvatske, koji će također podnijeti ustavnu tužbu.

-Vjerujemo da naši zahtjevi pred Ustavnim sudom imaju veliku šansu da budu pozitivno riješeni, a u tom bi slučaju svi naši članovi koji su u razdoblju od 1. travnja 2014. do 31. ožujka 2015. godine ostali bez dodatka na vjernost mogli potraživati uskraćena materijalna prava sa zateznim kamatama. Naš sindikat će im pomoći putem odvjetničkih ureda SPH - najavljuje Jagić, koji je Vladi zahvalio na “lijepoj novogodišnjoj čestitki“.
Posebno oštre kritike iznio je Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, koji kaže kako je donošenjem te uredbe Vlada RH postala ilegalna.

Fantomske sjednice

-Donošenjem nepravih zakona na fantomskim telefonskim sjednicama Vlada je prešla Rubikon koji ju je dijelio od legitimne (premda neuspješne) izvršne vlasti i tijela koje se ne libi zakonodavne diktature. Milanovićeva Vlada više čak i ne pokušava zakone koje predlaže “provlačiti” kroz saborsku “perilicu rublja” i svojim je posljednjim aktom Hrvatsku uvela u “januarsku” zakonodavnu diktaturu - ističe Kuhar. Taj će se sindikat također obratiti Ustavnom sudu, a Kuhar poziva: “Neka Ustavni sud dodatno zatraži od Vlade i “zapisnik” s telefonske sjednice, kako bi jednom za svagda nacija saznala kako se na njoj izglasavaju zakoni - podizanjem ruku ili lupanjem telefonske slušalice po glavi ministra“, zaključuje Kuhar.

Marijana Cvrtila

Gubitnici

Prema izračunu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, uskratom dodatka na vjernost najviše su pogođeni zaposlenici pred mirovinom, oni s 35 godina staža, kojima je plaća umanjena za deset posto. Taj službenik s VSS-om gubi 530 kuna, onaj sa SSS-om 338 kuna, a čistačica pred mirovinom 247 kuna. Službenici kojima je plaća smanjena za četiri posto, dakle oni između 20 i 30 godina radnog staža, ostali su bez 180 kuna (VSS), 120 kuna (SSS) i 90 kuna (čistačica).

Jednom uzmu, pa daju drugome

U obrazovanju je dodatak na vjernost ukinut, ali je masa sredstava koja je išla za tu namjenu ostala u sustavu i jednakomjerno raspoređena na sve zaposlenike. To je donijelo prosječan porast plaća od oko 3,5 posto, što su najviše osjetili mlađi zaposlenici. No i ovdje su najviše stradali prosvjetari pred mirovinom kojima je zbog takve računice plaća smanjena i za 600 kuna.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 02:29