StoryEditor
HrvatskaGLAS PODUZETNIKA

Čak 150 tisuća glasača traži od politike novu Hrvatsku 2.0: ‘Sve odgovore koje dobijemo od stranaka i koalicija javno ćemo objaviti‘

16. svibnja 2020. - 18:20
Ugostiteljstvo je nastradalo u korona krizi. Sad su se kafići i restorani vratili u pogon. Hoće li preživjeti?Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Može li oporavak hrvatskog društva i države započeti već 1. lipnja 2020., zasnovan na četiri postulata koji znače više rada, digitalizaciju, manje poreze i više pravde?

Poznavajući hrvatske političke prilike, odgovor na to pitanje vrlo je neizvjestan, ali to bi svakako htjeli hrvatski poduzetnici okupljeni u udruzi Glas poduzetnika.

Potrebne radikalne reforme

To su postulati za Hrvatsku 2.0, koja je njihov cilj i za koju se ova udruga, osnovana početkom travnja 2020., bori glasno i zdušno. Na početku ovoga tjedna poslali su i svojih šest zahtjeva na adrese 14 političkih stranaka i koalicija, očekujući do 15. svibnja odgovore, a sve uoči sljedećih parlamentarnih izbora o kojima se sve više govori i koji su nam sve bliži.

Zahtjeve su poslali na adrese 14 stranaka i koalicija, a listu su napravili tako da su uključili postojeće parlamentarne stranke, kao i stranke koje prema zadnjim istraživanjima imaju šansu ulaska u parlament, te stranke koje su već prije javno komunicirale da podržavaju zahtjeve udruge Glas poduzetnika i Hrvatsku 2.0.

Glas poduzetnika traži od političkih stranaka da se formalno obvežu kako će provesti radikalne reforme u poreznoj politici, ukinuti parafiskalne namete, osigurati transparentnost javnih financija, smanjiti rashodovnu stranu proračuna konkretnim mjerama, reformirati pravosuđe i redefinirati ulogu Državnog inspektorata.

– Ovakav dokument koji smo poslali za obvezivanje stranaka da će podržati naše zahtjeve uobičajen je u zapadnim demokracijama od strane udruga poput naše. Naš cilj je da znamo koje će stranke i koji zastupnici biti naši zastupnici u sljedećem sastavu Sabora, jer ih se u ovom sastavu Sabora i postojećoj Vladi za interese mikro, malih i srednjih poduzetnika te obrtnika zauzimalo svega nekoliko – izjavio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge, kad je Glas poduzetnika obavijestio javnost o poslanim zahtjevima hrvatskim političarima.

Šest zahtjeva za Hrvatsku 2.0 koje je udruga poslala strankama na očitovanje o tome hoće li te zahtjeve provesti u sljedećemu mandatu Sabora i Vlade, ako budu dio zakonodavne i izvršne vlasti, jesu: porezna reforma, ukidanje parafiskalnih nameta, transparentnost svih državnih prihoda i rashoda, reformski zahvati na rashodovnoj strani proračuna, povećanje efikasnosti, depolitizacija i neovisnost pravosuđa i redefiniranje uloge Državnog inspektorata.

– Od političkih stranaka očekujemo da na svaki zahtjev kažu jednostavno “da” ili “ne”, a nadamo se da neće biti puno onih koji će objašnjavati da su to upravo zahtjevi koje su oni izmislili i za koje se godinama zalažu, pogotovo ako su te stranke bile uključene u izvršnu vlast zadnjih 30 godina.

Sve odgovore koje dobijemo od stranaka i koalicija javno ćemo objaviti jer smatramo da javnost ima pravo znati tko će zastupati u budućem Saboru interese najvitalnijeg dijela hrvatskoga gospodarstva, te kako bi naši članovi i simpatizeri, kojih već sada ima više od 150.000, znali kome dati svoj glas – također je istaknuo Bujas.

Kad je riječ o šest zahtjeva, evo što udruga Glas poduzetnika predlaže.

1. Ciljana i jasna porezna reforma, koja uključuje minimalno obračun PDV-a po naplati za sve tvrtke, u okviru važeće EU regulative, postupno smanjenje stope PDV-a na 20 posto, smanjenje poreznih stopa na dohodak (s 12 na 10 posto, s 24 na 20 posto i s 36 na 30 posto) te povećanje neoporezivog dijela dohotka na 5000 kuna, ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, koja se reinvestira natrag u tvrtku, trajno ukidanje akontacije poreza na dobit i trajno ukidanje minimalne direktorske osnovice za plaću.

2. Ukidanje parafiskalnih nameta, uključujući obvezne članarine u komorama i zajednicama, te financiranje potrebnih javnih funkcija iz poreznih prihoda. Ukidanje plaćanja paušala na vodu i struju uz vraćanje na načelo plaćanja po potrošnji.

3. Uvođenje zakonske obveze potpune javne transparentnosti svih prihoda i rashoda svih tijela javne uprave i lokalne samouprave te javnih tvrtki.

4. Reformski zahvati na rashodovnoj strani proračuna na sljedeće načine: reorganizacija i smanjenje broja jedinica lokalne samouprave; potpuna digitalizacija i automatizacija svih državnih i lokalnih procesa i servisa za poduzetnike i građane. Potrebno je zakonom regulirati da nijedno državno ili lokalno tijelo od građana ili poduzetnika ne smije tražiti dokument ili informaciju koju bilo koje državno ili lokalno tijelo već ima. Svi servisi i tijela državne uprave i lokalne samouprave moraju imati povezane baze podataka te razmjenjivati informacije.

Nadalje, traže smanjenje broja ministarstava, smanjenje broja uprava u ministarstvima, smanjenje broja hijerarhijskih razina i rukovodećih mjesta u ministarstvima, ukidanje nepotrebnih agencija i ureda, smanjivanje broja zaposlenih u nužnim agencijama i uredima.

Isto tako traže zapošljavanje svih službenika i radnika u državnoj upravi i svim javnim poduzećima na temelju javnog transparentnog natječaja (od čistačice do direktora i državnih tajnika), čime bi svako javno radno mjesto bilo dostupno svakom građaninu Republike Hrvatske po istim uvjetima sukladno Ustavu.

Dokinuti praksu zapošljavanja stranački podobnih ljudi koji nemaju potrebna znanja i kvalifikacije, te sve tako zaposlene otpustiti.
Uvođenje valorizacije rada i jasnih i transparentnih indikatora uspješnosti svih zaposlenika u javnom sektoru, uključujući i adekvatno nagrađivanje ili penalizaciju ovisno o učinku. Zaposlenici u javnom sektoru moraju biti učinkoviti te ispunjavati svoje zadaće, baš kao i zaposlenici u privatnom sektoru. Potrebno je i izjednačavanje zakonskih prava radnika u privatnom sektoru i državnih službenika.

Na popisu je i privatizacija i deregulacija nestrateških kompanija u vlasništvu državne i lokalne uprave, te outsourcing dijela poslova i usluga koji može biti realiziran od strane privatnog sektora.

5. Povećanje efikasnosti, depolitizacija i neovisnost pravosuđa kroz preustroj izbora sudaca i digitalizaciju. Sudstvu i upravi u najkraćem roku treba osigurati materijalne uvjete za uspješan rad.

Uvođenje javno dostupne valorizacije rada sudaca, te nastavno na to utvrđen sustav nagrađivanja kao i predviđenih negativnih posljedica ovisno o učinkovitosti u radu.

Nužno je propisati krajnje rokove u kojima se stanje u svim javnim registrima, a posebno zemljišnim knjigama, ima urediti, s obzirom da njihova potpunost i usklađenost predstavlja osnovu pravne sigurnosti i preduvjet pokretanja znatnog dijela ekonomskih procesa i investicijskih ciklusa.

Mjerljivi rezultat reforme pravosuđa je da bi u svim prvostupanjskim sudskim postupcima presude trebale biti donesene unutar jedne godine, a u drugostupanjskim postupcima unutar šest mjeseci.

6. Redefiniranje uloge Državnog inspektorata kao savjetodavnog i nadzornog tijela, a ne represivnog aparata države.
Zakonski propisati da inspektor ne smije kazniti poslovni subjekt prigodom prvog utvrđenog propusta, nego mora izdati opomenu, uputu i rok za otklanjanje propusta. Tek ako propust po isteku roka i dalje ne bude otklonjen, inspektor smije izdati kaznu.

Četiri postulata


#VišeRada – Država ne smije poreznom, zakonodavnom ili drugim politikama poticati nerad ili manji rad, naprotiv! Država mora poticati rad i povećanje prihoda, dobiti, zaposlenosti i plaća.
#Digitalizacija – Država od građana, poduzetnika i obrtnika ne smije tražiti nijedan dokument koji je prethodno sama izdala, kao ni bilo koju informaciju koju već posjeduje u svojim pisanim ili digitalnim zapisima. Javna uprava se u potpunosti mora digitalizirati!
#ManjiPorezi – Država poduzetnicima ne mora ništa dati, ali mora uzimati manje, jer poduzetnici najbolje znaju gdje i koliko investirati te kako oploditi novac koji su sami zaradili!
#VišePravde – Država se mora naplaćivati zadnja, a plaćanje PDV-a po naplati mora biti trajna mjera. To će potaknuti državu da poveća efikasnost pravosuđa kako bi se i sama što prije naplatila. Hitno trebamo efikasno i brzo pravosuđe!

I HUP je postavljao pitanja...

 

Uoči dosadašnjih parlamentarnih izbora, i Hrvatska udruga poslodavaca tražila je odgovore od političkih stranaka. Tako je HUP uoči izbora 2015. godine postavio svojih 16 pitanja, a 2016. godine sedam pitanja.

Sva ta pitanja ključna su za rješavanje problema koji tište poduzetnike i ograničavaju ih u poslovanju, a time i rastu hrvatskoga gospodarstva. Ali u Hrvatskoj pomaci očito idu puževim korakom, ili pak sasvim izostaju tamo gdje su najpotrebniji, premda se premijer Plenković ne bi s tim složio.

Zadnjih HUP-ovih sedam pitanja bili su: uvođenje pravila razboritog fiskalnog ponašanja i fiskalna konsolidacija; reforma javne uprave; uklanjanje najvećih administrativnih i investicijskih barijera; uklanjanje drugih opterećenja poslovnog sektora; poboljšanje funkcioniranja pravosuđa i kvalitete propisa; povećanje efikasnosti državnih poduzeća i državne imovine; modernizacija obrazovnog sustava i reforma tržišta rada, posebno s ciljem većeg zapošljavanja mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 05:37