StoryEditor
Hrvatska‘Vrući‘ indeksi

Brucoši se najviše pale na glumu i poslovnu ekonomiju, a u Splitu je čak tri studija koji su među deset najtraženijih. Pravo i ekonomija to više nisu

Piše Marijana Cvrtila
7. kolovoza 2022. - 11:49
Zanimljiv je studij forenzike, na fotografiji je rekonstrukcija ubojstva na brodu izvedena nedavno u Dubrovniku u sklopcu ISABS konferencije Tonči Plazibat/CropixTonči Plazibat/Cropix/

Studij glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti (ADU), tradicionalno, najtraženiji je studij za upis brucoša u jesenskom upisnom roku, a tako je i ove godine.

Za taj se popularni studij inače provodi samo jesenski rok, a u ovom trenutku na 12 upisnih mjesta "atakira" 81 kandidat, od kojih ga njih 67 navodi kao prvi izbor. Drugim riječima, gotovo šest kandidata kojima je to prvi izbor borit će se za jedno "glumačko" upisno mjesto.

Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje ovih je dana objavio korigiranu ljestvicu najpopularnijih studija za upis u prvu godinu studija u jesenskom roku i to prema kriteriju omjera prvih izbora i ukupne upisne kvote (na ljestvici su prikazani studijski programi s kvotom višom od deset). Među prvih deset najtraženijih studija u zemlji u jesenskom upisnom roku trenutačno su čak tri sa Sveučilišta u Splitu.

Splitski program u top 10

Na drugome mjestu u zemlji, prema izboru "jesenskih" kandidata, zasad je stručni (redoviti) studij poslovne ekonomije na zagrebačkome Ekonomskom fakultetu (omjer 3,23), a na trećem studij prometa na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti (3,15 kandidata kojima je to prvi izbor aplicira na jedno upisno mjesto). Visoko je i studij edukacijske rehabilitacije u Osijeku (omjer 2,07), kao i rani i predškolski odgoj i obrazovanje Učiteljskog fakulteta u Zagrebu (ispostava Čakovec) gdje je omjer prvih izbora i ukupne upisne kvote 1,85.

U Splitu je trenutačno najtraženiji studij forenzike na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti gdje se za 24 preostala upisna mjesta natječe 41 kandidat kojemu je to prvi izbor (omjer 1,71), a ukupan broj prijava je zasad 76. Na Sveučilištu u Splitu potražnja je i za upisom na preostalo 21 upisno mjesto na studiju kineziologije, koji je za 34 kandidata trenutačno prvi izbor (omjer 1,62).

Menadžment trgovine i turizma, stručni studij na Sveučilišnom odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu, treći je splitski predstavnik među prvih deset najtraženijih studija u jesenskom roku. Za 12 upisnih mjesta dosad je stiglo 69 prijava, a 17 kandidata navodi ga kao prvi izbor (omjer 1,42).

"Jesenske" kandidate zanima i šumarstvo u Zagrebu, za 16 upisnih mjesta natječe se trenutačno 17 kandidata kojima je upis toga studija prioritet (omjer 1,06), a ukupno prijavljenih je 64.

Nakon provedenoga ljetnog upisnog roka, na kojemu je ulaznicu u akademski svijet izborilo 25.625 novih brucoša, teku prijave za upis u prvu godinu studija u jesenskom roku za novu 2022./2023. akademsku godinu.

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda, broj praznih mjesta za jesenske upise popeo se na gotovo 14,5 tisuća, što je kvota koja se odnosi na domaće i strane studente te građane EU-a na sveučilišnim i stručnim javnim i privatnim visokim učilištima, te ukupno za redovite i izvanredne studije.

Nema interesa za ekonomiju i pravo

Kako su na ljetnom roku državne mature neki od obveznih predmeta (a time i maturu) pala ukupno 223 gimnazijalca i 4469 maturanta strukovnih škola, iz objavljene jesenske kvote vidljivo je da broj dostupnih upisnih mjesta više nego trostruko premašuje broj potencijalnih kandidata. Mjesta za upis, dakle, ima dovoljno, naravno ne na svim studijima koji su listom popunjeni u ljetnom roku.

Također, ponavlja se trend s ljetnog roka – koliko se zasad može uočiti, ni kandidati koji se namjeravaju upisati na studij na jesen nisu previše zainteresirani za preostala slobodna mjesta na (uglavnom izvanrednim) studijima ekonomije, redovitim studijima prava, nastavničkim studijima STEM predmeta (osobito fizike i matematike), nepopunjeno će vjerojatno ostati i strojarstvo na FESB-u u Splitu (40 upisnih mjesta, a zasad svega 11 prijava od kojih je za 4 to prvi izbor), brojni, osobito dvopredmetni, studiji jezika (u Zadru, primjerice, na dvopredmetnom studiju njemačkog jezika i književnosti 33 su upisna mjesta, a samo devet prijava, od kojih je tek za četvero kandidata to prvi izbor) itd...

PRVI ISPITI 17. KOLOVOZA

Prvi ispiti državne mature u jesenskom roku polažu se već u srijedu 17. kolovoza (materinski jezici nacionalnih manjina, grčki i latinski jezik), a zadnji 2. rujna (psihologija, povijest).

Objava prvih rezultata mature je 12. rujna, a konačnih 19. rujna, do kada kandidati za upis u jesenskom roku mogu mijenjati listu prioriteta studijskih programa. Isti dan bit će objavljena konačna rang-ljestvica za upis na studije u jesenskom roku, a dan kasnije, 20. rujna, visoka učilišta počinju s upisima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2022 23:24