StoryEditor
Hrvatskasjednica vlade

Beroš: Popunjenost bolnica je velika, raste broj pacijenata na intenzivnoj i na respiratorima. Pomno pratimo situaciju s omikronom, uskoro stižu dva nova lijeka

Piše PSD.
15. prosinca 2021. - 10:30

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade je iznio je nove podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

- Danas imamo 4671 novi slučaj zaraze. Prije tjedan dana zabilježeno je 4751 slučaj, a to je samo 80 više. Udio novozaraženih u broju testiranih je 35,86%, riječ je o padu od 1,7% u odnosu na prošli tjedan te pad je 18% u odnosu na prije dva tjedna. Na boliničkom liječenju je 2253 osoba, broj hospitaliziranih pao je za 7,51%. Imamo porast broja pacijenata u jedinicama za intenzivno liječenje sa 16 na 17%, kao i osoba na respiratoru s 13 na 14%. Trenutno uz pomoć mehaničke ventilacije diše 315 osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. 

- Neovisno o daljnjem padu broja novozaraženih bilježi se velika popunjenost bolnica. Osim zagrebačkih bolnica, veliku popunjenost imaju bolnice sjeverozapadne Hrvatske, OB Pula, KBC Osijek te KBC Split. Stvaraju se pretpostavke za pregled što većeg broja izvanbolničkih pacijenata, dodaje ministar. 

Do sada je cijepljeno 65,51% odraslog stanovništa, izvijestio je, ističući da je s tzv. booster dozom cijepljeno 313.874 osoba, prenosi HRT.

- Preporuča se osobito cijepiti djecu starosti od 5 do 11 godina, a koje imaju kronične neurološke bolesti, kroničnim bolestima srca, kroničnim plućnim bolestima uključujući astmu, kao i djecu s dijabetesom te malignim bolestima. Cijepljenje je pomoć u zaštiti zdravlja djece, provodit će se u ambulantama obiteljske medicine i kod pedijatara. HZJZ preporuča docjepljivanje svim odraslim osobama protokom tri ili više mjeseci od završetka cijepljenja. U postupku je zajednička nabava Europske komisije za dva antivirusna lijeka namijenjena liječenju oboljelih od COVID-a, dodaje ministar. 

Izvijestio je da je od uvođenja COVID potvrda brzim antigenskim testiranjem utvrđeno 9555 COVID pozitivnih osoba. 

- Određena im je izolacija i potencijalno izbjegnuto daljnje širenje zaraze. Za kraj bih rekao da se pomno prati razvoj situacije s omikron varijantom virusa. On predstavlja veliki globalni rizik te izaziva zabrinutost zdravstvene zajednice jer se ne zna za sada kakve će epidemiološke karakteristike omikrona biti u zimskim uvjetima. Nema dvojbe da je ova varijanta zaraznija od prethodnih varijanti, uključujući deltu. 

Ponavlja da se potrebno cijepiti jer su stope hospitalizacija i smrtnih ishoda najniže u onim zemljama EU-a s najvećom procijepljenošću. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 11:38