StoryEditor
Hrvatskaskandal s izborom prvog špijuna države

Amerikanci pohvalili izbor šefa SOA-e; Kritičari: Sad svi znamo da smo banana-država

Piše Davor Krile
7. svibnja 2016. - 11:38
markic

Novi šef SOA-e Daniel Markić dobio je podršku od američkog i kanadskog veleposlanika – ponosno je obznanio premijer Tihomir Orešković u intervjuu Jutarnjem listu.

Da netko ne bi pomislio kako je riječ o kolonijalnoj omaški, strogo čuvanoj tajni koja je slučajno pobjegla van ili lapsusu linguae čovjeka koji prilično skromno barata hrvatskim jezikom, Vladin prvak je u drugome javnome istupu tu tvrdnju proširio i nekim novim spoznajama.

"I strane tajne službe dale su suglasnost i podršku da Daniel Markić postane šef SOA-e" dopunski je prisnažio šef "Timova tima".

Pridoda li se ovim otkrićima ono što nam je dobro poznato otprije – da je donedavni šef obavještajne zajednice Lozančić uz hrvatsko imao i američko državljanstvo, a da netom imenovani Markić kao pričuvno ima francusko državljanstvo – na raspolaganju nam je posve zaokružen dojam hrvatske špijunske mreže kao međunarodne turističke destinacije gdje svoje ljude na funkcije otpravljaju isključivo inozemni operateri.

Malo je zemalja na svijetu, ako mimo Hrvatske uopće postoje, koje dopuštaju da njihovim najpovjerljivijim i najtajnijim poslovima rukovode strani državljani. Špijuni kao provjereni čuvari nacionalnih tajni, lišeni svakog, pa i najmanjeg utjecaja inozemnih interesa, kod nas se očito doživljavaju kao prevaziđeni boljševičko-socijalistički relikt. Istinabog, jest malo čudno da nas u puku igračku stranih utjecaja pretvaraju oni koji se busaju u prsa da su veliki domoljubi, ali paradoks je ionako jedina čvrsta konstanta hrvatskog svagdana.

Ništa svoje

 "Ta izjava premijera Oreškovića o podršci stranih veleposlanika i stranih obavještajaca novom šefu SOA-e samo učvršćuje raširene građanske spoznaje da je Republika Hrvatska banana-država. To, međutim, nije ni blizu istini, jer mi nismo niti kora od banane", uvjeren je stručnjak za terorizam i šef zagrebačkog Ureda za hitne situacije Pavle Kalinić. On brani tezu da Hrvatska više nema državnoga suvereniteta niti u tragovima, jer smo zemlja koja je iznajmila, tj. dala u outsourcing, sve ključne državne funkcije.

 "Hrvatska nema ni svojega premijera, ni svoju predsjednicu, ni svojega šefa obavještajne zajednice: sva ta mjesta zauzeli su strani kadrovi.

Premijerova izjava kako su šefa tajnih službi amenovali strani špijuni i strani veleposlanici samo govori kako se naš kolonijalni status više ne pokušava ničim niti kamuflirati. Iako se sve ovo događa pod paskom vlasti HDZ-a, uvjeren sam da bi i pokojni Franjo Tuđman supotpisao ovu moju izjavu", decidiran je Kalinić.

Bajić je istrage tužitelja otkrivao Amerikancima

Premijerova izjava o nedvojbenom stranom utjecaju na ključne poluge našega suvereniteta možda jest prva koja s najvišega mjesta posve otvoreno razobličava mit o hrvatskoj samostalnosti, ali nipošto nije i jedina te vrste.

Zviždačka stranica WikiLeaks je još prije pet godina objavila povjerljive izvještaje američkog veleposlanstva u Zagrebu iz kojih je jasno kako je bivši državni odvjetnik Mladen Bajić strane centre moći uredno informirao o tijekovima istražnih procesa koje je pokretalo Državno odvjetništvo.

Premda je Bajić naknadno pokušavao demantirati izneseno, dojam krajnje podložnosti Lijepe naše stranim utjecajima s godinama je dodatno uskvasao.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 06:45