StoryEditor
Hrvatskauživo iz banskih dvora

Afera s mejlovima je koštala fotelje: Martina Dalić podnijela ostavku!

Piše PSD
14. svibnja 2018. - 16:25
vlada_agrokor20-100418

14:25 -  Nakon premijera riječ je preuzela Martina Dalić.

- U dogovoru s premijerom podnijela sam neopozivu ostavku. U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora ispada da sam ja ispala uteg premijeru, Vladi i HDZ-u. Ja to ne mogu prihvatiti. Dobila sam politički zadatak od tadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta. Velika je sreća svih sadašnjih kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak. Treba im zapaliti svijeću na kamenitim vratima. Očekujem da će biti istraženo tko je točno objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade. Ne zbog mene. Ja nisam učinila ništa pogrešno. Ali percepcija je takva kakva je. Dajem ostavku jer ne želim biti uteg premijeru, Vladi i HDZ-u. Bit će vremena da svatko objasni svou ulogu u krizi oko Agrokora. Plenkoviću zahvaljujem na povjerenju i radu, svim kolegama zahvaljujem na podršci. Želim vama, predsjedniče Vlade, puno uspjeha u daljnjem radu - rekla je Dalić.

Izjava za medije nije bilo.

14:19 - Nakon objave da je Dalić dala ostavku, Plenković je nastavio s iznošenjem 'konteksta o okolnostima' u kojima je nastao Lex Agrokor. - U takvim okolnostima Dalić je konzultirala čjude koju su o toj temi mogli pomoći. I to mogli pomoći u kratkom roku - rekao je Plenković.

- Vlada je stala iza prijedloga zakona, Sabor je usvojio zakon. A zakon je imao vrlo važnu odredbu da se aktivira na zahtjev društva na koji se odnosi. I to je vrlo važno. Da nije bilo zahtjeva ivice Todorića, zahtjev ne bi bio aktiviran. Imenovanjem izvanrednog povjerenika u iznimno kratkom roku, u nekoliko dana, dogovoren je novi kredit. Ta činjenica kupila je ključno i bitno potrebno vrijeme da se pristupi procesu restrukturiranja. I to treba naglasiti - istaknuo je Plenković.

- Sada kada smo u fazi finalizacije nagodbe i kada će ovaj zakon, ovoga tjedna na razini EU, postati pravne stečevine EU, onda danas možemo reći da su temeljni ciljevi našeg angažmana, temeljni strateški cilj ostvarili - rekao je. - Iz mog aspekta i stavljanja na stol mog političkog kredibiliteta u nizu situacija, iz aspekta države ostvarili smo strateški cilj. Zadovoljan sam. Žao mi je što Dalić napušta ovu Vladu. Svojim je iskustvom dala veliki doprinos.

Martina Dalić: Nisam napravila apsolutno ništa krivo ili nemoralno, tražim istragu o tome kako su sporni mejlovi procurili u javnost

14:10 -  Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela je u ponedjeljak ostavku zbog afere "Hotmail", objavili su premijer Andrej Plenković i Martina Dalić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

- Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ja smo odlučili da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost -  izjavio je premijer Plenković novinarima.

Afera "Hotmail" u čijem je središtu Martina Dalić nastavljena je u ponedjeljak objavom nove prepiske tzv. Grupe Borg, nakon čega je oporba na adresu Dalić i Plenkovića uputila žestoke kritike, zazivajući raspisivanje novih izbora.


Ranije objavljeno:
U Banskim dvorima u tijeku je sastanak premijera Andreja Plenkovića i ministrice Martine Dalić, javlja HRT.

Naime, portal Index.hr objavio je danas nove mailove vezane za prepisku oko izrade Zakona o postupku izvanredne uprave datiranih krajem ožujka prošle godine, neposredno prije usvajanja prijedloga Zakona na Vladi.

Objavljeni novi mailovi, u prepisci je sudjelovala i savjetnica premijera: 'Sad sam tek zaplakao, kužim kako veliki posao smo napravili'

#ANDREJ PLENKOVIĆ#MARTINA DALIĆ#AFERA MEJLOVI

Izdvojeno

09. srpanj 2020 01:45