StoryEditor
Crna kronikazastrašujuća prijetnja

Zbog Dalmatinca opsadno stanje u cijeloj zemlji: zaprijetio da će sve pobiti kalašnjikovom i bombom pa netragom nestao

Piše JL
29. rujna 2016. - 16:25
shutterstock_172766495

Metkovčanin Jurica Jerković, višestruko osuđivana osoba te otac četvero djece u utorak poslijepodne svojim pozivom na 192 digao je na noge cijeli represivni sustav poručivši da će “kalašnjikovom i bombom dignuti u zrak sve one koji su mu sudili i koji mu sude”, piše Jutarnji list.

Zbog toga je u srijedu tijekom dana od krajnjeg juga zemlje pa do sjevera vladalo opsadno stanje, a posebno se to moglo osjetiti na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu gdje se oko podneva trebao pojaviti na početku suđenja za dovođenje u opasnost života imovine, odnosno jer je zapalio automobil u zagrebačkom naselju Špansko u prosincu 2014. godine.

Kako doznajemo, nakon upućenih prijetnji izrečenih metkovskim policajcima, Jerković je ugasio mobitel te mu se gubi svaki trag, a nije se pojavio niti na zakazanom ročištu u Zagrebu.

Optužnica ga tereti da je 12. prosinca 2014. oko dva sata nakon ponoći na parkiralištu Rešetarove ulice polio benzinom Opel Astru u vlasništvu D.D. nakon čega se vatrena stihija proširila i na susjedno vozilo. Vatrogasci su na vrijeme obuzdali požar, a Jerković se u ožujku 2016. branio pred policajcima iz Metkovića da on s tim nema veze.

- U to vrijeme nisam bio u Zagrebu, niti sam kupovao gorivo, a niti sam automobile zapalio. Glede razgovora u policiji 9. ožujka 2015., izjavu nisam potpisao i sve su to izmišljotine – napomenuo je Jerković koji je, međutim, kako navodi tužiteljstvo u podignutoj optužnici, prilikom kriminalističke obrade policajcima priznao piromanski čin i njegove razloge.

No, u prilog mu ne ide iskaz njegova tadašnjeg cimera Ante G.

- Tu večer imali smo sukob u jednom kafiću s jednim čovjekom i nekom djevojkom nakon čega smo se vratili u stan u kojem smo zajedno stanovali. Jerković je nakon ponoći izašao iz stana te se vratio uzrujan sat vremena kasnije. Bio je u donjem rublju, a u rukama je imao traperice i jaknu. Odjeća mu je bila djelomično nagorena, a on je imao opekline po rukama i nogama. Rekao mi je da je bio na benzinskoj gdje je uzeo gorivo i zapalio auto pored zgrade. Rekao mi je i da nije znao tko je vlasnik zapaljenog auta, no da ga je odlučio zapaliti jer mu se smračilo i da je doslovno pukao. Ujutro kad sam išao na posao, vidio sam policiju pred zgradom – opisao je istražiteljima Jerkovićev cimer Ante G.

Da je tome bilo tako, svjedoči i snimka nadzorne kamere na hotelu Antunović na kojoj se vidi kako Jerković dolazi na benzinsku, nalijeva gorivo u jednu kantu koju je sam donio i u plavi kanistar natpisa Antunović iz kojeg je prethodno izlio vodu. Gorivo je platio te se VW Polom sive boje odvezao niz ulicu.

Jerković je, inače, višestruko osuđivana osoba. Na Županijskom sudu u Dubrovniku još 2004. osuđen je na pet godina zbog zlouporabe droga. Na zagrebačkom Općinskom sudu dobio je 11 mjeseci uvjetno na pet godina 2007. zbog pokušaja razbojništva. Bezuvjetnu godinu zatvora dobio je za isto nedjelo i na sudu u Zlataru. S obzirom na uporni recidivizam, na Županijskom sudu u Dubrovniku 2010. godine objedinjeno je nekoliko postupaka pa je, uključujući još jednu za krađu, osuđen na ukupno 5 godina i sedam mjeseci.

Za spolni odnošaj bez pristanka je prije tri godine osuđen na zagrebačkom Općinskom sudu na godinu i četiri mjeseca. A početkom 2010. godine zatvor u Gospiću te Županijski sud u Zlataru raspisali su za Jurkovićem tjeralicu jer se nije pojavio na odsluženju zatvorske kazne zbog razbojništva i zlouporabe droga. Sve te nedaće su očito sada iza njega jer je na suđenje u metropolu zbog piromanskog čina trebao doći sa slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 12:52