StoryEditorOCM
Crna kronikabiokovo uzelo novu žrtvu

Zadnji SMS stradalog Čeha: Spuštam se. Čekajte me u Baškoj Vodi; Obitelj morala otići prije pronalaska jer joj je istekao aranžman

Piše PSD.
30. srpnja 2013. - 11:43

 Oko 9 sati ujutro, u ponedjeljak, samo 25 minuta hoda od Topića, zaseoka iznad Baške Vode, na 557 metara nadmorske visine pripadnici GSS-a pronašli su tijelo Čeha Zdeneka Kubičeka (47), koji se u 4 sata ujutro u petak iz Baške Vode uputio na vrh Svetog Iliju iznad zaseoka Basta.

Na Sv. Iliji Kubiček se upisao u planinarsku knjigu u 10 sati u petak i naznačio da se počinje vraćati prema Topićima. No, na korak od naselja zauvijek je zastao. Stradao je zbog pada niz liticu na vrlo teškom i nepristupačnom biokovskom terenu. Uza se nije imao nikakvih stvari, niti fotoaparat, ni ruksak s vodom i odjećom, ili ispravama koje je ponio (putovnicu i bankovne kartice, novčanik...).

Sve se prilikom pada, najvjerojatnije, razasulo po liticama. Zbog teškog terena GSS-ovcima je u izvlačenju tijela pomogao helikopter HRZ-a. Očevid je obavila makarska policija. Tijelo nesretnog Čeha prebačeno je na splitsku patologiju. Obitelj Kubiček, supruga i dvije kćeri od 15 i 17 godina, napustile su Bašku Vodu i Hrvatsku u subotu jer im je istekao godišnji odmor, na koji su stigli prije sedam dana, i morale su izići iz apartmana, iako je akcija potrage bila u punom jeku.


Kubiček se sa Svetog Ilije javio kćeri. Poslao je SMS. Napisao je da se počinje spuštati s vrha i da ga čekaju oko 17.30 u Baškoj Vodi. Ako ga nema da ne brinu, jer će možda ostati prespavati na planini- kazuje nam Blaženka Jelić, vlasnica apartmana
- Ispratili smo ih u subotu na autobus - priča nam Blaženka Jelić u čijoj su kući Kubičekovi bili smješteni. -Bili su shrvani od bola. Supruga se sva tresla, a najviše je plakala mlađa kćerka. Žena je jedva stajala na nogama. Neopisivo je to ružna situacija - kazuje vidljivo potresena Blaženka, nastavljujući svoju priču:

- Supruga je dvojila, otići ili potražiti novi smještaj, jer kod nas rezervaciju imaju drugi gosti. Razgovarala je sa Silvom, vodičem češke agencije “Adriasun” s kojom su doputovali u Bašku Vodu, i s policijom. U sve je bilo uključeno i češko veleposlanstvo. Zaključili su kako je bolje da otputuje jer ne može pomoći. Što su drugo mogle? Ovdje bi sjedile, čekale u apartmanu i plakale. A nitko od rodbine u Češkoj nije znao što se dogodilo, ni Zdenekova majka...

Ispričali su sve GSS-u prije odlaska, točno su mu ispričali kako je bio odjeven i opremljen kada je otišao put vrha iznad Basta, po kojemu je tunel dobio ime. Pokazali su im i SMS koji je u 10.30 Zdenek poslao na kćerin mobitel sa Sv. Ilije. Napisao je da se počinje spuštati s vrha i da ga čekaju oko 17.30 u Baškoj Vodi. Ako ga nema da ne brinu, jer će možda ostati prespavati na planini - kroz suze će Blaženka. Prisjeća se kako je Kubiček kazivao da se dugo pripremao za Biokovo.

- U Češkoj je sve planirao i na internetu iščitavao o planini. Donijela sam mu iz Turističke zajednice kartu Biokova. Pričao je da nije aktivan plSClBaninar, ali da voli penjanje i da povremeno odlazi u njihovo osvajanje. Žena i kćeri su došle s kupanja u apartman i kada se Zdenek oko 18 sati nije vratio uhvatila ih je strepnja. Pokušavale su ga dobiti na mobitel, ali je bio nedostupan. Uhvatio ih je nemir, zla slutnja. Odmah su obavijestili Centar za obavješćivanje, GSS je već bio na terenu spašavanja iznad Živogošća i prebacili su se helikopterom na Biokovo prema vrhu Sv. Ilija. Sve do noći su, spuštajući se stazom prema Bastu pretraživali teren u nadi da će ishod akcije biti pozitivan. I sutradan, u subotu, nada kod supruge i kćeri nije prestajala, ali kao da su slutile najgore... bile su slomljene, čitavu noć su proplakale. U ponedjeljak ujutro me Zdenekova supruga nazvala iz Češke i rekla da je doznala tragičnu vijest s internetskih stranica prije nego je obitelj dobila službeni poziv iz Hrvatske. Ne možete zamisliti kako mi ih je sve skupa žao. Bili su jako dragi gosti – ispričala nam je Blaženka Jelić, dodajući kako ovaj događaj nikada neće zaboraviti.

ANA DRAGIČEVIĆ
FOTO: IVO RAVLIĆ / CROPIX


Nije usamljen slučaj

Na ovom području i do sada je bilo ovakvih nesreća i to uvijek s ljudima koji su se sami uputili u planinu. Već u petak je u poslijepodnevnim satima na Biokovu bilo pronađeno tijelo 50-godišnjeg češkog turista na predjelu Struna iznad Živogošća. On se uputio na planinu isto u četvrtak ujutro kao i njegov 47-godišnji sunarodnjak. Njegovo tijelo je pronađeno ranije jer ga je ugledao poljski turist koji je odmah javio tragačima. Od početka godine HGSS je imala desetak intervencija na Biokovu.

K. MARIĆ BANJE

Prizmić: Samo u dvije akcije oko milijuna kuna troška

Vinko Prizmić, pročelnika GSSH-a, izračunao je da bi dvije posljednje akcije spašavanja na Biokovu stajale državu najmanje milijun kuna. GSS-ovci darivaju utrošenih tri tisuće radnih sati, otprilike 300 tisuća kuna. O nadljudskim uvjetima u traganju po Biokovu na plus četrdeset stupnjeva Celzijusa, noćnoj potrazi, da se i ne govori. Helikopter je imao 10 sati leta što iznosi 50 tisuća eura. Treba uračunati gorivo i potrošnju vozila. Prizmić veli kako GSS ima cjenik, i trošak se može točno izračunati.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 04:59