StoryEditor
Crna kronikaKrunska svjedokinja USKOK-a Petra Rašidagić na sudu teretila bivšeg ljubavnika za dilanje

Više se ne boji Cvika jer je 'ženskica':

Piše PSD.
8. rujna 2009. - 16:56

Svjedočenje Petre Gugić / Joško Ponoš / CROPIX
Na Županijskom sudu u Splitu u utorak je nastavljeno suđenje Jakši Cvitanoviću Cviku, kojeg se s još 15 osoba tereti za organiziranu preprodaju droge na Korčuli i još nekim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije.

Svjedočili su krunska svjedokinja USKOK-a, Cvikova bivša djevojka Petra Gugić (udana Rašidagić) i Ivan Telenta iz Blata koji je kazao da je bila javna tajna da „Cvik dila na škoju“ sve dok s time nije javno istupila Ruža Tomašić.

Cvitanovićev diler Stjepan Matusina na samom je početku suđenja pokušao izvesti manevar za odgodu, no nije mu pošlo za rukom. Ustao je i kazao:

 - Suče, tražim izuzeće!

- Čije? - upitao je sudac Zoran Matulović, a Matusina spremno odgovorio:

- Vaše!

Poprilično samouvjereno, poput vrsnog pravnika, Matusina je obrazlagao zahtjev, pozivajući se pritom na niz odredbi Zakona o kaznenom postupku i citirajući ih od riječi do riječi. Nakon iscrpnog obrazloženja, suca je zanimalo je li se konzultirao sa svojim braniteljem, na što mu je ovaj odgovorio da nije jer ga nikad ne posjećuje u zatvoru.

Uskoro je bilo jasno pitanje suca Matulovića. Protumačio je optuženom da ZKP na koji se poziva ne važi za ovaj postupak. No, Matusina je bio uporan pa je iživcirao suca.

- Slušajte me, Matusina, sada ću vam pred svima nešto reći. Kako vas nije sram? Pišete Tei Cetinić iz zatvora kada da dođe na raspravu, a kada ne!

- Zbog čega vi čitate moju pošu? Zašto me niste upozorili da otvarate sva moja pisma? - nije se dao Matusina, očito ne tako dobro upućen u pravo kao što je mislio.

Svjedok Telenta je izjavio da bi po susjedu Svjetlanu Gavraniću odmah znao kad bi droga stigla na otok jer bi mobiteli neprestano zvonili, a Želita Tomić bi se češće ukazivala.

Petra Rašidagić je potvrdila svoje iskaze koje je dala u istrazi. Za prvi, u kojem ne tereti Cvika, kaže da je dan pod prisilom, a nije odstupila niti od jedne riječi iz iskaza kojim bivšeg ljubavnika tereti za dilanje velikih količina.

- Ja sam u njega bila zaljubljena i još ga do danas nisam preboljela - rekla je istražnom sucu tada Petra i ispričala kako je Cvik nabavljao po 1 do 2 ili 3 kilograma droge mjesečno, koju je potom pred njom „raspizavao“ i prodavao po otoku po 1000 kuna za 5 grama, putem svojih „radnika“ koje je prethodno navukao na drogu.

Petra tvrdi da njoj nikad nije prodao, no počastio ju je desetak puta, a častili su je mnogi njegovi kupci. No, tvrdi da im je uvaljivao „smeće“ i još se izrugivao s njima. Svjedokinja je imenovala i nekoliko optuženih od kojih bi ona nabavljala drogu.

Tvrdi da joj je Cvik pričao da drogu dobavlja na Hvaru, u Mostaru i u Beogradu. Nekada bi je dovozio Renault Twingom do Stona, gdje bi je preuzimao njegov brat Mirjan, a Cvik ju je znao donositi i gliserom do uvale Trsteno.

Osvrnula se Petra i na Cvikovo nasilničko ponašanje prema njoj, Rinu Cetiniću i dužnicima. Svjedokinja je potvrdila i da joj je Cvik prijetio mobitelom koji joj je dao odvjetnik Jadran Franceschi u svom uredu, dok je Cvik bio u bijegu. Sat i pol vremena, tvrdi Petra, Cvik joj je prijetio i upućivao je kako da svjedoči.

- Tada sam ga se još bojala, a onda shvatila da je on obična ženskica i da sam sada u vezi s mladićem zbog kojeg me više ne treba biti strah - zaključila je Petra, supruga Damira Rašidagića koji je navodno nastavio na Korčuli Cvikov posao.

Cvikov branitelj Franceschi u spis je priložio podnesak kojim prigovara iskazu svjedoka Ivana Marinovića i navodi da je Cvitanoviću bio gotovo nepokretan i hospitaliziran u Dubrovniku, Makarskoj i Zagrebu u vrijeme kada Marinović navodi da mu je prodavao drogu.

Suđenje se nastavlja 15. i 16. rujna.

Andrea Kuzmić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 17:26