StoryEditor
Crna kronikadobila uvjetnu

Varaždinka se slomila na sudu, prepričala kako je zbog droge obitelji priredila pakao: ‘Sve je počelo kad sam imala 16...‘

Piše PSD
20. listopada 2021. - 21:39

Obitelj iz okolice Ludbrega proživljavala je pravi pakao sa svojom kćeri Vesnom koja je ovisnica o drogi. Vesna je presudom Općinskog suda u Varaždinu osuđena na godinu i mjesec dana zatvora s tim da će šest mjeseci provesti iza rešetaka, a ostatak kazne od sedam mjeseci provest će na uvjetnoj slobodi tijekom koje se mora podvrgnuti liječenju od ovisnosti o drogi, piše Podravski list. 

Uvjetna kazna joj je izrečena uz rok kušnje od dvije godine koliko mora proći bez kršenja da ne bi ostatak provela iza rešetaka. Županijski sud u Varaždinu prije nekoliko dana donio je rješenje o produljenju sigurnosne mjere obveznog liječenja izrečenog Vesni sve do kraja isteka uvjetnog roka, 31. siječnja 2023. godine.

Kraljem prošle godine u obiteljskoj kući je vikala i fizički ispoljavala agresiju na svoje roditelje, govorila im da će ih “ubiti, poubijati dok budu spavali” te da će "doći ekipa koja će ih riješiti". Roditelji od straha nisu ni spavali, a okivljenica je na sudu sve priznala pa se uz kajanje ispričala roditeljima. Sudski vještaci smatraju da je u trenutku počinjenja kaznenog djela Vesna bila smanjeno ubrojiva zbog apstinencijske krize uzorokovane nedostatkom metadona zbog čega se i ne sjeća svih detalja događaja. Vesna je završila u istražnom zatvoru gdje je, kako sama kaže, radila na sebi te se manje-više sama odviknula od droga pa sada vjeruje kako joj nije potrebno liječenje od ovisnosti unutar zatvorskog sustava. 

Vesna je opisala i svoj narkomanski put, kada je imala samo 16. godina počela je s konzumacijom lakih droga poput marihuane, a u svibnju prošle godine po prvi puta je drogu ubrizgala u venu. Općinski sud odlučio je kako Vesni ipak treba liječenje unutar zatvorskog sustava, sve dok se nalazi u zatvoru, dok je Županijski sud u Varaždinu produljio mjeru liječenja od ovisnosti za cijelo vrijeme dok se nalazi na uvjetnoj slobodi zato što je riječ o “kompleksnoj problematici proizašloj iz dugogodišnje ovisnosti o drogama”.

Tijekom suđenja psihijatrijska vještakinja u svom nalazu je navela i mišljenje da je okrivljena ovisna o kokainu, marihuani i da se kod nje radi o razvijenoj ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, a kaznena djela koja je počinila povezana su s njezinom ovisnošću. Liječenje od ovisnosti o drogama psihijatrijska je vještakinja preporučila sudu zato što postoji velika opasnost od ponavljanja kaznenih djela ako se Vesna ne liječi od ovisnosti. Kod nje je prisutan poremećaj ličnosti te se radi o emocionalno nestabilnom tipu osobe.

– Psihosocijalno funkcioniranje osuđenice od početka oscilira, obilježeno je nestabilnim emocionalnim stanjem, lošim socijalnim uvjetima, ali i usvojenim obrascima ponašanja i razmišljanja proizašlim iz dugogodišnje ovisnosti. Osuđenica pokušava poduzimati adekvatne korake, no zasad ne možemo govoriti o stabilnijim rezultatima – navedeno je u rješenju kojim je Vesni produljeno liječenje od ovisnosti još dvije godine.

item - id = 1136650
related id = 0 -> 1145413
related id = 1 -> 1145070
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 05:32